Ще паднат ли визите за САЩ? Борисов: До 1,5 г. ще приключим с темата

Купуваме 20% от акциите на терминала за газ Александруполис
Обновена: 8 яну 2020 13:40 | 8 яну 2020 11:25, Веселина Йорданова
206
Ще паднат ли визите за САЩ? Борисов: До 1,5 г. ще приключим с темата
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Премиерът Бойко Борисов съобщи, че България ще купи 20% от акциите на терминала за втечнен газ до Александруполис, колкото има и Гърция. Решението за това ще бъде взето днес на заседанието на МС.

За миналата година сме ползвали около 400 млн. куб. м втечнен газ, дошъл от Гърция, само за януари са около 100 млн.

В края на януари ще се опитаме директно с преговори с американски компании да постигнем по-изгодни цени за индустрията, обясни той.

По думите му отношенията ни със САЩ са най-ясни и безпроблемни във военното сътрудничество, като припомни покупката на самолетите F-16 и съвместните военни учения.

Още по темата

Борисов изтъкна, че по отношение на отказа от визи сме под 10% и изрази надежда до година и половина „да приключим с тази тема“. През март помощник държавният секретар по консулските въпроси ще дойде в България, за да бъдат обсъдени тези въпроси.

С 36% се вдигнал стокооборотът ни със САЩ, ще стане много по-голям, съобщи още той.

В началото на първия кръг от консултации в рамките на Стратегическия диалог между България и САЩ премиерът засегна въпроса за миграцията и добросъседството със Северна Македония, усилията по отношение на Западните Балкани.

Мат Бойс, заместник помощник държавен секретар на САЩ, заяви, че Америка цени България като приятел, стратегически партньор и съюзник.

"България е регионален лидер и има решителност да модернизира своите въоръжени сили със закупуването на самолетите F-16. Енергийната сигурност е национална сигурност", посочи той и допълни, че целта е България да се превърне в истински газов хъб и да се освободи от монополизма в газовите доставки.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


206
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
193
0
 
0
 
! Отговори
Margaretgwh преди 11 месеца
Novost
192
0
 
0
 
! Отговори
Margaretbwz преди 11 месеца
Novost
191
0
 
0
 
! Отговори
Robdzo преди 1 година
Novost
190
0
 
0
 
! Отговори
Robuzf преди 1 година
Novost
189
0
 
0
 
! Отговори
Robeyp преди 1 година
Novost
188
0
 
0
 
! Отговори
Davidtwy преди 1 година
coin
187
0
 
0
 
! Отговори
Vilianabgu преди 1 година
Novost
186
0
 
0
 
! Отговори
Serzhlr преди 1 година
coin
185
0
 
0
 
! Отговори
Vilianafdd преди 1 година
Novost
184
0
 
0
 
! Отговори
Veronazes преди 1 година
Life
183
0
 
0
 
! Отговори
Igorahf преди 1 година
Ukraine
182
0
 
0
 
! Отговори
Michailexl преди 1 година
181
4
 
3
 
! Отговори
55 преди 4 години
Стига с тез "Визи",който толкова е Заритал да ходи в САЩ ,ще намери начин, 90% от Икономиката на България я няма никаква,,това ОСтана големия смешен проблем,,Повечето хора ,едвам Кретат и са "Задушени" да плашат,,Ежедневните си Разходи.
180
1
 
3
 
! Отговори
ПАК ОПАШАТИ ЛЪЖИ преди 4 години
МНОГО УДОБНО -СЛЕД ГОДИНА И ПОЛОВИНА СА ИЗБОРИТЕ ЗА НС И ТИКВАТА ПАК ПРАВИ ОПИТ ДА ЛЪЖЕ И МАНИПУЛИРА.КОЛКО БЕШЕ ЖАЛЪК С УГОДНИЧЕСКАТА УСМИВКА КЪМ ЕРДОГАН И ПУТИН.И КАКВО БЕШЕ ТОВА, ЧЕ ПУСКАНЕТО НА ТУРСКИ ПОТОК Е ПОБЕДА ЗА БЪЛГАРИЯ И САЩ.ТОЯ ТОТАЛНО Е ИЗПЕРКАЛ.ВЕЧЕ НИТО СЕ ЧУВА КАКВИ ГИ ПЛЕЩИ, НИТО СИ ДАВА СМЕТКА КАКВО ВЪРШИ И КАКВИ СА ПОСЛЕДИЦИТЕ ЗА ДЪРЖАВАТА.И ДА СИ КАЖЕ, ЧЕ ПРЕЗ 2009, КОГАТО С НАГЛИТЕ СИ ЛЪЖИ И КЛЕВЕТИ СПЕЧЕЛИ ИЗБОРИТЕ,ВЕЧЕРТА СЕ Е ОТЧЕЛ НА ВАЛЕНТИН ЗЛАТЕВ И Е СПАЛ В ХОТЕЛА МУ
179
0
 
3
 
! Отговори
ами преди 4 години
Боже Господи КОЛКО СИ *** А НАЧЕЛО НА ДЪРЖАВАТА!!!!!!!!!!!!!!!!
178
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"И това, което коментираме за българо-американския диалог в отбраната, сигурността и енергетиката, това ние си го платихме - платихме и за самолетите, ставаме сега и акционери в терминала (за втечнен газ в Гърция) с 20%. Мисля, че по този начин сме си заплатили своята сигурност. Обикновено когато ние взимаме подобни решения, те не са свързани с това какво искаме ние, а какво ни казват. Но да бъдем акционери в нещо, което още го няма, е като трите милиарда за самолети, които ги няма още".
177
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
КОМУНИСТИЧЕСКАТА КРАДЛА НА ТЕРЕМ И КУП ПРЕДПРИЯТИЯ КОорнела Гурелува Мръснишка Безроднова синът и работи в Америка в Банка Голдман Сакс и тя постоянно виси в Американско посолство за да доказва лоялноста си към БКП и България и откраднатоо от таз държава.ЗА ТОЗИ ЕКСКРЕЯМЕНТ НА ПРЕХОДА ВИЗА ИМА ЛИ.За всички синчета и дъщери на висши убийци на България визи има и.,Изгонете това колониалистично Американско посолство от Бг.Да се махат тези лицемерно двулични фермери.
176
7
 
6
 
! Отговори
6000лв на м.спестени преди 4 години
Маловажно??? ЗА *** може и да е маловажно ЗА ГРАЖДАНИТЕ една година работа в Америка се равнява и изкарваш толкова пари ,колкото не си видял в 16 нещастни живота в България.Добре ,че е Америка,която храни милиони и подклажда имотният бум и цялата Търговия на дребно ,че ако чакахме на О*ааната ориенталско залята Европа и България щеше да ядеш клечки пясък и чакъл! За разлика от тоалетнито казанче на европа БГ в Америка рабиота можеш да сменяш всеки ден.Платена работа.
175
2
 
9
 
! Отговори
Додо преди 4 години
Това с визите е най-голямата пропагандна пирамида. България има хиляди сериозни проблеми, за да се отделя такова огромно внимание, на нещо толкова маловажно.
174
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Паднат ли визите,безработицата ще стане отрицателна!