САЩ са против втората линия на "Турски поток" през България

Москва използвала енергоизточниците като политически инструмент
10 яну 2020 10:53, Елка Василева
828
САЩ са против втората линия на "Турски поток" през България
Дейвид Хейл. Снимка: архив, БГНЕС

САЩ са против втората линия на газопровода „Турски поток“, по която трябва да се доставя газ за Югоизточна Европа през България, тъй като я разглеждат като геостратегически проект на Русия. Това заяви в интервю за БНР заместник държавният секретар по политическите въпроси Дейвид Хейл, който е №3 в Държавния департамент на САЩ.

„Съзнаваме, че енергийната сигурност е много важна за Европа и разбираме, че когато нашите съюзници имат сигурен достъп до енергоизточници, те са по-силни, по-благонадеждни съюзници“, каза Хейл.

Още по темата

„Проблемът е, че Москва има други възгледи – посочи обаче той. - Москва използва енергоизточниците си като политически инструмент, с който да упражнява влияние, да разделя Европа. „Северен поток 2“ и втората линия на „Турски поток“ са проблем, защото не осигуряват енергийна диверсификация за Европа. Те дестабилизират Украйна, защото Русия получава възможност да заобиколи тръбопроводите на украинска територия“.

Според Вашингтон „те дават на Русия още едно средство да се наложи над Европа и така допринасят за нестабилността“.

САЩ ще продължат подкрепата си за модернизацията на българските въоръжени сили, за изграждане на защитена от манипулации 5G комуникационна мрежа и за укрепване на върховенството на закона в страната ни, посочи още Хейл.

„Тук в Америка сме оптимисти за развитието на България в това отношение и продължаваме да работим с вас за укрепване на демокрацията, на върховенството на закона и на противодействието на корупцията. Наскоро се договорихме да проведем диалог за реформа в конституцията и отчетност на съдебната власт. Приветстваме, че България се нагърби с водеща роля по редица регионални проблеми. Но силата на България зависи от силата на нейната демокрация“, заяви американският дипломат.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


828
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
622
0
 
12
 
! Отговори
бъркаш са преди 4 години
До Анонимен 653E нали скоро ББ се хвалеше пред американските си господари ,ч е през изминалата година сме купили 400 млн куб.м втечнен газ . Ама досега не съм чул , колко сме платили за него
621
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 668 "Какво печели БЪЛГАРСКИЯ ДАНЪКОПЛАТЕЦ" - Ще ти обясним какво печели българския данъкоплатец. Първо, инвестицията за построяванато на "Балкански поток" е саудитска, така че не се взимат пари от бюджета. Второ, тази инвестиция ще се изплаща от таксите за пренос на газ през нашата територия, така че пак няма да се взимат пари от бг бюджета. Какви ще са таксите - гарантирано не по-малко отпреди -т.е. минимум 200 млн лева и ще стигнат в бъдеще до 600 млн лева
620
3
 
17
 
! Отговори
Натовец преди 4 години
Българският интерес е да изритаме САЩ от България.
619
14
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Край на тъпацитеНай-добре е ти да си биеш дуспата към Сибир.
618
3
 
17
 
! Отговори
Край на тъпаците преди 4 години
Да, внимават нашите така наречени "евро атлантици" да не предадат интересите на държавата този път, че ще им бием дузпата...
617
5
 
15
 
! Отговори
Натовец преди 4 години
Българският интерес е да изритаме САЩ от България.
616
11
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
руснаците ги знам винаги много помагат ахахах колкото и на сърбия помогнаха
615
15
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Имаме следната картинка -Падаме под ножа по една или друга причина,къде е великата русиябила империя ала балабили сме братски народиама кога дойдоха да ни "освобдоят"или по точно да ни прeeee6aткогато усетиха че ще си върнем позициитеЗападняците не са ни братя, ама руснатите пък хич
614
0
 
13
 
! Отговори
До Анонимен 669 преди 4 години
И като нямаме газ??? Американски да е, ако ще и да е три пъти по-скъп!!! Омразата е изпепелила ума ти! Не искам аз да съм добре, а на Вуте да му е зле!
613
14
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 670Така си мислиш ти, че като смениш името от турски на балкански и всичко е уредено. Много ясно го казаха американците всякакво продължение на Турски поток попада под санкции. Набийте си това в овчите русофилски глави.
612
4
 
11
 
! Отговори
Натовец преди 4 години
Българският интерес е да изритаме САЩ от България.
611
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Предвидените санкции, подписани от амер. президент са насочени поименно срещу "Турски поток" и "Северен поток" . Само че през Бг преминава "Балкански поток", който е през територията на Европейския съюз, а не на Турция и е вътрешна работа на ЕС. Второ, санкциите могат да засегнат компании строящи двата потока, които имат бизнес, банкови сметки и имущество в САЩ. Така че ако саудитската компания, която строи няма банкови сметки и бизнес в САЩ, изобщо не може да бъде засегната.
610
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Трябва ВСИЧКИ да подкрепят Борисов и да застанат зад него за тази пуста тръба - БСП, ДПС, пишман патриотите, Радев. Българските интереси да бъдат поне веднъж над партийните и дребното боричкане за власт!
609
11
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Трябва да имаме силна Армия, която да е Оправдана!!! Не, като едно време - Русия ти пази гърба, ние имаме 300 000 Казармени смешника, които по цял ден слушат Лепа Брена и се обарват за Tашaцитe!! И какво направи тази "казарма", кой превзехме, какво спечелиха пенсионерите, какво спечелиха децата, жените?!? Нищо!! Едно поколение от позьopчета, които се изживяват на "Армейци" ! На нас ни трябва скъпоплатена Армия от 100 000 или дори 200 000 човека - само алфа мъжкари и всичко това да е оправдано!!
608
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ердоган като се бореше за независимост всички му се подиграваха а сега ще има да чакате реда си за да ви се подиграват ама няма да го видите вие които четете в момента.
607
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Затова ли руснаците завзеха геополитически Германия със Северен поток ?
606
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Имаме следната картинка.Янкитевъртят крана в Украйна.Щом дойдекраварски газ в гръцко,ще го купуваме,колкото и да е скъп.Ако нещем, спираткрана.През украйна газта не е руска и нени прави зависими???Друга тема е ,че ирумънците ще глътна водичка,щото няма да ни я пробутват тройно- по тиквин.Франция ЛОБИРА за Румъния.
605
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Какво печели БЪЛГАРСКИЯ ДАНЪКОПЛАТЕЦ и реално ИНВЕСТИТОР в тази тръба? КАКВО ТОЧНО? По-евитн газ? С КОЛКО? КАКВО ТОЧНО инвестира България и КАКВО ще получи? САЩ И Русия не са интересни, какъв точно е интереса на България? Какво ще стане с таксите, които получаваме от трансбалканския газопровод?
604
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
България е на първо място в света по процент разходи за отбрана +125% !Всеки мъжкар трябва да бъде призован в Армията и да му се плаща по 5000лв на месец, но Армията не е за всички, нека да подчертая!! Казармата не е Армия, това че едно време всеки *** са го викали в Армията, не означава че от него става войник за Реални Бойни Действия! Как си представяте някоя флегма, дървен философ, на фронта?!? Да, на прикази ще е номер едно - но там където е място за мъжкари - него не го търси!!!
603
4
 
9
 
! Отговори
Стоянов преди 4 години
Именно със Южен поток и Северен поток 2 народите на стрните получавщи газ от тях ще бъдт незвисими, защото те винаги могат да купят американски втечнен газ и ззпазвт суверенитета си, както от Русия, така и от САЩ. Със спирането на двата руски потока ЕВропа става зависима само от ...САЩ. Едно проучване от преди 20 години гласи, че потреблението на газ ще нараства и дори всичките потоци и алтернативни източници да действат, пак ще има недостиг...