Ще се стигне ли до конституционна криза? Напълно е възможно

Имало проблеми с разпоредбите на основния закон
127
Ще се стигне ли до конституционна криза? Напълно е възможно
Снимка: НС

Потенциална възможност да се стигне до конституционна криза съществува и това всички анализатори го отчитат, но аз съм оптимист, че ще излезем от тази ситуация. Струва ми се, че в конкретния случай ще прескочим, което не означава, че в следващ подобен това ще се случи. Това коментира пред БНТ бившият конституционен съдия и преподавател по конституционно право проф. Пламен Киров.

Още по темата

"Ще надделее някакъв разум, тъй като очевидно е, че има различни мнения по един конституционен текст, това означава, че има проблем с конституционния текст. За Конституцията - тя трябва да бъде ясна и точна, за да може да бъде прилагана еднозначно. И самия факт, че има толкова различни мнения, показва, че има проблеми с конституционния текст. Кой може да ги разреши - единствено Конституционният съд, но предстои да чуем неговото решение, когато се произнесе по делата, свързани с евентуална противоконституционност на измененията", поясни проф. Киров.

Според него, когато не се стигне съгласие да се формира правителство от парламента, президентът провежда консултации с парламентарните групи и след това започва процедура по назначаване на служебно правителство и заедно с това насрочва нови избори.

"Последователността е тази - не първо да се насрочват предсрочни избори, а първо се разбира кои ще влязат в един служебен кабинет и след това се насрочват предсрочни избори. Така е като се чете текстът, до такъв извод може да се стигне. Не само политиците, но и избирателите, които се анкетират, предпочитат избори 2 в 1", каза проф. Пламен Киров.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


127
Още по темата: парламентправителство
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
64
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Борисов, Пеевски, Атанасов и Петков правят промени в Конституцията и коват закони. Ако беше виц, щеше да е смешно. Поне обяснява последствията за населението, да не се чуди, откъде му е дошло.
63
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Потърсете Ицо лодкарят да си поправи кашите и онези облачните позор сте алчници
62
0
 
11
 
! Отговори
Изклатен демократ преди 1 месец
ГоУемите конституционери - мравояда христо иванов, дебелия шишко пеефски и баце, барабар с недоклатените недоносчета кирчо и кокорчо ще пишат Конституция! Ужас! Сега да си сърбат попарата.
61
0
 
3
 
! Отговори
ВСЯКО ДЪРВО преди 1 месец
КОЕТО НЕ ДАВА ПЛОД ТРЯБВА ДА СЕ ОТСЕЧЕ. А ВИЕ ЗАСЯХТЕ БЪЛГАРИЯ С ЯЛОВИ ДЪРВА ТА СТАНА ЦЯЛА ГОРА.
60
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 65 : Пак е напредък. Преди ги търсеха в БГ Мама
59
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ей сега гледам, че Радев ми е писал в линкед ин, че имат подходяща позиция за мен. Чудя се какво да му отговоря.
58
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Трябва да се свика велико народно събрание. И тези хора които им се вика депутати да бъдат разкарани. Пряка демокрация чрез референдуми и да се избират изпълнители у контролни органи за 2 години
57
2
 
4
 
! Отговори
Радослав преди 1 месец
Тя цялата промяна на конституцията е абсурдна защото: се предложи и прие от нелегитимен НС, от партии и депутати с 20% подкрепа от гласоподавателите. Освен това със самата промяна се направи абсурда, че първата политическа сила получава два мандата за правителство, защото до служебно правителство се стига когато 1-вия няма подкрепа или е подал оставка, втория и третия също нямат подкрепа и накрая пак първия автоматично си прави правителство.
56
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Трябва качулките да арестуват всички служители на службите, които позволиха да се появят Борисов, Цацаров и Пеевски. Трябва около седмица да се правят акции всяка нощ в името на върховенството на закона. Радев, Йотови и гълъбите на самолета за Урал. След десетина години Доганов и другите съветски скелети, които продадоха майките си за тристаен апартамент, ще са разложени, както ще бъдат разложени сегашните проблеми. Нямайте милост към хората, които ви крадат бъдещето!
55
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Христо Христов, ти пък къде се слагаш, бе жабар
54
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Преди малко гледах пряко от НС. Манол Пейков пак се напил яко. Скъса се да вика Времетооо, времетооо...даже жените от неговата партия му се смяха. Този в 9 часа всяка сутрин вече е пиян.
53
3
 
4
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 месец
До 54 "Виновни са всички, които внесоха тези промените в Конституцията и после ги гласуваха" - Ц. Виновни СТЕ двата милиона про'с'така гласували за евроатлантизъм!
52
1
 
5
 
! Отговори
АСЕН = ПСИХО преди 1 месец
ДОКАРА ХОРАТА ОТ ПРОМЯНАТА ДО ПСИХИЧНИ РАЗСТРОЙСТВА
51
4
 
4
 
! Отговори
ЕВРОАТЛАНТИК преди 1 месец
Каквото и да говорят истината е една: НАРОДА изгони Борисов, НАРОДА изгони Габриел.
50
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ПРОМЯНАТА ВДИГНА ЗАПЛАТИТЕ С ПАРИТЕ КОИТО БОРИСОВ И ГОРАНОВ ИЗНАСЯХА ЗА СЪРБИЯ
49
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Арестувайте Борисов и Пеевски и няма да има нито кризи, нито рецедиви като дуловската
48
4
 
6
 
! Отговори
ЕВРОАТЛАНТИК преди 1 месец
БОЙКО БОРИСОВ ДОКАРА БЪЛГАРИЯ ДО ФАЛИТ!
47
7
 
3
 
! Отговори
АСЕН = СПАСЕНИЕ преди 1 месец
АСЕН ВАСИЛЕВ СПАСИ БЪЛГАРИЯ ОТ ФАЛИТ!
46
0
 
3
 
! Отговори
ТРАЙНА КРИЗА преди 1 месец
КАК НЯМА ДА ИМА КРИЗА В ТАЗИ ДЪРЖАВА КАТО ВСИЧКО ЗАВИСИ ОТ НАКОЙ СЪС ИМЕТО АХМЕТ
45
3
 
4
 
! Отговори
АСЕН = ВИДЕНОВ преди 1 месец
ДОКАРА БЪЛГАРИЯ ДО ФАЛИТ, КАТО ВЗЕМАШЕ ДЪРЖАВНИ ЗАЕМИ И ГИ РАЗДАВАШЕ КАТО ЛУД... ТОВА НЕ Е НИКАКЪВ ФИНАНСИСТ... ФИНАНСИСТ ОТ КОМУНИСТИЧЕСКИ ТИП