Ще се стигне ли до конституционна криза? Напълно е възможно

Имало проблеми с разпоредбите на основния закон
127
Ще се стигне ли до конституционна криза? Напълно е възможно
Снимка: НС

Потенциална възможност да се стигне до конституционна криза съществува и това всички анализатори го отчитат, но аз съм оптимист, че ще излезем от тази ситуация. Струва ми се, че в конкретния случай ще прескочим, което не означава, че в следващ подобен това ще се случи. Това коментира пред БНТ бившият конституционен съдия и преподавател по конституционно право проф. Пламен Киров.

Още по темата

"Ще надделее някакъв разум, тъй като очевидно е, че има различни мнения по един конституционен текст, това означава, че има проблем с конституционния текст. За Конституцията - тя трябва да бъде ясна и точна, за да може да бъде прилагана еднозначно. И самия факт, че има толкова различни мнения, показва, че има проблеми с конституционния текст. Кой може да ги разреши - единствено Конституционният съд, но предстои да чуем неговото решение, когато се произнесе по делата, свързани с евентуална противоконституционност на измененията", поясни проф. Киров.

Според него, когато не се стигне съгласие да се формира правителство от парламента, президентът провежда консултации с парламентарните групи и след това започва процедура по назначаване на служебно правителство и заедно с това насрочва нови избори.

"Последователността е тази - не първо да се насрочват предсрочни избори, а първо се разбира кои ще влязат в един служебен кабинет и след това се насрочват предсрочни избори. Така е като се чете текстът, до такъв извод може да се стигне. Не само политиците, но и избирателите, които се анкетират, предпочитат избори 2 в 1", каза проф. Пламен Киров.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


127
Още по темата: парламентправителство
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
4
 
4
 
! Отговори
ЕВРОАТЛАНТИК преди 1 месец
Румен Радев, Пламен Киров, Бойко Борисов, Герджиков, Близнашки, Калфин. Цяла тълпа дърти съветски създания.
43
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Идеята на ГЕРБ, СДС, ДПС, ПП и ДБ за тези промени в Конституцията беше да не изпускат властта. Сега обаче осъзнават, че за да назначат някой от списъка за премиер, означава да освободи длъжността, която сега заема и която с толкова машинации неговата партия му е осигурила. Ако Желязков стане премиер, ГЕРБ няма да имат председател на парламента.
42
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Благодарим ти Бойко!
41
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
За всеки демократ е въпрос на чест да обърка всеки закон и даже Конституцията, под предлог, че именно законът и Конституцията му пречат. Колкото по-неясни са закони и Конституция, толкова повече изпъква демокракът в опита си да се скрие от причините довели до всяка криза, а именно - съществуването му, както и всички останали, живуркащи си необезпокоявани край него, и опитващи се да отърват кожите.
40
4
 
1
 
! Отговори
ЕВРОАТЛАНТИК преди 1 месец
Българската Конституция бе спасена от ПП-ДБ!
39
6
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
СЛАВА НА ПП-ДБ ЧЕ ПРОМЕНИХА КОНСТИТУЦИЯТА!
38
6
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
АСЕВ ВАСИЛЕВ СПАСИ БЪЛГАРИЯ ОТ ФАЛИТ!
37
2
 
6
 
! Отговори
Виновни преди 1 месец
Виновни са всички, които внесоха тези промените в Конституцията и после ги гласуваха - ГЕРБ, СДС, ДПС, ПП и ДБ. Всички те са виновниците.
36
1
 
4
 
! Отговори
АСЕН -ЛУК ОЙЛА... преди 1 месец
НАКЛЕВЕТИ ЕВРОПЕЙСКИБКОМИСАР, ЗА ДА ПАДНЕ ПРАВИТЕЛСТВОТО И ДА СПАСИ ЛУК ОЙЛ
35
2
 
4
 
! Отговори
АСЕН СЕ ПРОВАЛИ преди 1 месец
НЕКАДЪРНИКА ДОКАРА БЪЛГАРИЯ ДО КРИЗАААААА
34
8
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
РАДЕВ И БОРИСОВ СА ЕДНО И СЪЩО...
33
0
 
7
 
! Отговори
Дам... преди 1 месец
Ами който пие мазно турско кафе в скута на Пеевски "твори" и конституционни кризи! Ама не е само Ристьо некадърника виновен. Виновни са ПП-ДБ, Герб и ДПС, те наложиха конституционното недоразумение наречено поправка в конституцията! И защо спря Боко, Желязков да е премиер, нали Герб са съгласни с поправката шеф на парламента да е служебен премиер, защо сега опонира на собствената си поправка?
32
0
 
6
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 месец
До 19 "Изцяло благодарение на "гениите" от ПП ДБ и най-вече Ристьо - турското каЙве." - ц. Благодарение на 2 милиона про'с'така, гласували за евроатлантизъм.
31
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ЩОМ ФАТ.МАЦИТЕ РЕВАТ ЗНАЧИ БЪЛГАРИЯ Е НА ПРАВ ПЪТ
30
4
 
4
 
! Отговори
Къде бя бе пруфесуре преди 1 месец
РБ при комунизма бе 9 000 000, при.демократизма е под 6 000 000. Геноцид бе пруфесуре, но според конституцията не.
29
1
 
1
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 1 месец
ква конституционна криза, помагаме на украинците - пада правителството. всеки път, така хем от една страна сме с "братушките" - те , народно недоволство, от друга си продаваме пушкалата и тия от нс гушат комисионки
28
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
РЕСПЕКТ ЗА ПРОМЯНАТА И ДЕМОКРАЦИЯТА! СПАСИХА БЪЛГАРИЯ ОТ РУСКИТЕ РЕЗИДЕНТИ БОРИСОВ И РАДЕВ.
27
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Конституцията беше променена и ще си остане променена, въпреки неистовия вой на руските агенти. На който не му харесва Конституцията да си ходи в Москва.
26
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ЧЕРВЕНИЯ ПРОСТФЕСОР С *** ТИТЛИ И МЕКИЯ ПРОРУСКИ ВОЖД НАДУЛ РУСКАТА ТРЪБА НА ПУТИН
25
2
 
7
 
! Отговори
Алена преди 1 месец
Пак свободни съчинения. Конституцията беше променена под мъдрото ръководство на видните и уважавани в юридическата общност по цял свят български политици. Г-н Делян Пеевски, българският Абрахам Линкълн (Христо Иванов), г-жа Надежда Йорданова, г-н Кирил Петков и генерал Борисов. Няма как да се стигне до конституционна криза имено заради тяхната неуморна работа и компетентност. Пък и в КС демократичната общност от НС избра г-жа Атанасова, която ще реши евентуални дребни недоразумения.