Лавров: Мирният план на Украйна е безсмислен

Изтегляне на руските сили от завзетите територии било неприемливо понятие
29 мар 2024 13:42, Елка Василева
97
Лавров: Мирният план на Украйна е безсмислен
Снимка: архив, БГНЕС

Министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров заяви в интервю, публикувано в днешния брой на московския в. "Известия", че предложеният от Украйна мирен план е "безсмислен" и се основава на "неприемливи понятия" като изтегляне на руските сили от завзети от тях територии, предаде Ройтерс.

Още по темата
В интервюто Лавров отбелязва, че предложената конференция за мир не би имала успех, ако някои основни положения в нея не се променят, в това число и не се допусне участие на Русия.

"Ние сме в положение на готовност за разговори, но не на базата на "формулата на мира" на (президента на Украйна Володимир) Зеленски", казва Лавров. "Как е възможно който и да е сериозен политик във Вашингтон, Брюксел, Лондон, Париж или Берлин да казва, че няма друг вариант освен формулата на Зеленски",  допълва руският външен министър.

Той отхвърля като неприемливи условията, заложени в проекта за мир в Украйна, според които Русия трябва да се изтегли от завзетите от нея територии, включително от Кримския полуостров, който бе анексиран през 2014 г., и да бъдат възстановени границите на Украйна от 1991 г., след разпадането на Съветския съюз, отбелязва Ройтерс, като уточнява, че Зеленски отказва каквито и да е преговори с Москва по точки, различни от неговия мирен план.

Лавров казва, че се е срещнал с представители на Швейцария и с дипломати на тази страна, която се съгласи да бъде домакин в град Берн на среща на върха за мира в Украйна, и че те са го уверили в участието на Русия в мирни преговори с реалистични условия.

По думите на руския външен министър представителите на Швейцария са му казали: "Наясно сме, че нищо не може да бъде решено без вас, така не е честно". (БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


97
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Изорете ги тия укри най накрая, Лавров!
26
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Руската политика от много години е едно голямо недоразумение. Затова говорят за безсмислици.
25
6
 
5
 
! Отговори
да не забравяме че преди 1 месец
зеления фасул не е отменил закона по който на Уруина конституционно се забранява преговори с Русия.
24
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Лошото е че Украйна без грам вина с правото си няма да седне да преговаря с русия и топката ще е в полето на САЩ които играят двойна игра . Кремълската власт се страхува от мира , след което може да се стигне до неконтролирана смяна на власта и съд над тези които вкараха русия в тази тежка в международен план ситуация . Крепостните ще решат мача в полза на демокрацията .
23
12
 
10
 
! Отговори
запада сърба попара преди 1 месец
която дроби 20 години! РУСИЯ не започва войни - тя ги приключва.
22
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
За Лавров няма смисъл да си признае, че е агресор. Много учудващо изказване.)))
21
4
 
7
 
! Отговори
И ПРАВ Е! преди 1 месец
Борис Джонс дигна мизата на всичко или нищо! Руснаците играят по новите правила вече!
20
11
 
8
 
! Отговори
Боби преди 1 месец
До Сурова реалност РФ ще прочисти Укрйна до последния квадратен километър от разни там Бандеровци и Ако след референдуми остане някаква Украйна то Русофобство там определено няма да се толерира. Путин не бърза Когато се стигне до повратната точка когато Украйна окончателно ще изпадне в Анархия РФ ще определено готова да се възползва следва установяване на контрол, прочистване, Съд и то съд подобен на нюнбергския, референдуми за областите и след това изграждане от нулата на засегнатите територии
19
8
 
10
 
! Отговори
дo 15 преди 1 месец
Русия не може да дефинира какво точно за нея е мир. Неясни и крайно неточни, емоционални формулировки като "денацификация" са за вътрешна употреба за хора с намалени умствени възможности. Истина е, че се страхуват от НАТО на тяхната граница, но те си го направиха още по-навътре. Преди да започнат войната имаха по-добри шансове. Ако пък бяха наистина умни можеха да бъдат и част от самото НАТО. Имаше такива предложения преди 20 години, но се окаккаха.
18
1
 
8
 
! Отговори
ТОЧНО ТАКА преди 1 месец
Рими се прави когато сте равностойни. Когато царя ти е гол никой не иска преговори!!!
17
6
 
9
 
! Отговори
Питащ преди 1 месец
Да разбираме ли че Коня се радва че най-после немюсулманска държава им е обърнала внимание ЕВЕНТУАЛНО да им предложи маса за преговори?То новини от Известия няма смисъл да се комнтират де!Иначе да питам симпатичната му говорителка алкохоличка със шекереното име няма и да излезе и да ни обясни какво е искал да каже др Конь?
16
7
 
8
 
! Отговори
карачанаков преди 1 месец
Тпуррр изцвили коня Лавров,ами да га питам на Украйна е безмислен ,а Вашият смисления какъв е??
15
12
 
5
 
! Отговори
Боби преди 1 месец
До Сурова реалност Бази на НАТО няма да има. На всички стана ясно че РФ не се страхува от Конвенционален конфликт. В момента се води най-технологичната война в човешката истовия. И РФ в момента има ТОТАЛНО превъзходство(с едно изключение глобални разузнавателни възможности - тактическите и стратегическите работят нормално). РФ се страхува от две неща - Ядрено оръжие и Развъдник на маниакални русофобски личности на своята граница(Войната в Чечня-Дагестан спря след серия сиви убийства в чужбина)
14
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Минуващ И какво им се готви, обясни ни? Според мен ще си задържат всичко + новите територии, които придобият до подписване на мирен договор.
13
6
 
9
 
! Отговори
Сурова реалност преди 1 месец
Каквито и приказки да се говорят, каквито и планове да се правят, всички полека-лека са наясно, че колкото повече се протака, толкова по-трудни ще са преговори за мир и толкова по-малка ще е новата територия на Украйна. Както и че там ще има бази на НАТО. Ако на Зеленски не му уври главата, няма да има украинска нова година 2025. Богатите украинци са се разселили тука и там, бедните страдат и умират в Украйна... малко искат да се бият и да умират за нищо
12
0
 
2
 
! Отговори
Минаващ преди 1 месец
Откога *** е цензурирано и на какво основание?
11
13
 
11
 
! Отговори
Минуващ преди 1 месец
Руснаците започнаха да се усещат какво им се готви и почнаха да дават заето. Скоро ще е, но жалко за загубените човешки животи от двете страни, най-вече невинни украинци щото Z-патриотите си заслужават съдбата, *** и олигархията. . .
10
7
 
14
 
! Отговори
Тап преди 1 месец
Това белото напълно ги е откъснало от реалноста.
9
12
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Най-безсмислените сте вие - Вовата, Димата, ти, Маша, Песков и т.н. и т.н.
8
15
 
12
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 месец
Накрая Западът ще направи едни мирни преговори без участието на Украйна, както направи 1938г. в Мюнхен.