В Русия осъдиха американски войник на близо 4 г. затвор

Присъдата допълнително усложнява отношенията на САЩ с Русия
19 юни 2024 12:56, Елка Василева
48
В Русия осъдиха американски войник на близо 4 г. затвор
Кадър: YouTube

Съд в руския далекоизточен град Владивосток днес осъди американски войник, арестуван по-рано тази година, на три години и девет месеца затвор по обвинения в кражба и заплахи за убийство, съобщиха руски медии, предаде Асошиейтед прес.

Още по темата
34-годишният старши сержант Гордън Блек е летял до Владивосток, пристанищен град на Тихия океан, за да се види с приятелката си, и е бил арестуван, след като тя го е обвинила, че я е обрал, според американски официални лица и руските власти.

Руските агенции ТАСС и РИА Новости съобщават от съдебната зала на Първомайския районен съд във Владивосток, че съдията е определил също така Блек да плати 10 000 рубли (115 долара) обезщетение. Прокурорите искаха Блек да бъде осъден на четири години и осем месеца затвор.

Осъждането на Блек допълнително усложнява отношенията на САЩ с Русия, които стават все по-напрегнати на фона на продължаващите бойни действия в Украйна.

Русия държи в затворите си редица американци, сред които са бившият морски пехотинец Пол Уилън и репортерът на "Уолстрийт Джърнал" Еван Гершкович. Правителството на САЩ обяви двамата мъже за неправомерно задържани и се опитва да преговаря с руските власти за освобождаването им.

Държавният департамент на САЩ настоятелно съветва американските граждани да не ходят в Русия, припомня АП.

Съгласно политиката на Пентагона военнослужещите трябва да получат разрешение за всяко международно пътуване от ръководителя по сигурността или командира си.

Армията на САЩ заяви миналия месец, че Блек не е поискал разрешение за международното пътуване и то не е било разрешено от министерството на отбраната. Като се имат предвид военните действия в Украйна и заплахите за САЩ и техните военни, е изключително малко вероятно той да е получил одобрение.

Блек е бил в отпуск и в процес на завръщане в базата си Форт Кавазос, Тексас, от Южна Корея, където е бил разположен в лагера Хъмфрис в състава на Осма армия.

Синтия Смит, говорителка на армията, заяви, че Блек се е отписал за преместването си у дома и "вместо да се върне в континенталната част на Съединените щати", е отлетял от Южна Корея през Китай до Владивосток, Русия, по лични причини.

Приятелката на Блек, Александра Вашчук, заяви пред журналисти по-рано този месец, че "това беше обикновен домашен спор", по време на който Блек "стана агресивен" и после я нападнал. "След това той открадна пари от портфейла ми, а аз не съм му давала разрешение да го направи", каза Вашчук.
(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


48
Още от Русия
Путин подари на Ким още една лимузина и сервиз за чай
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
1
 
1
 
! Отговори
СЕВЕРОМАКЕДОНЕЦ преди 1 седмица
До До Анонимен 36 Готин, изобщо не си в час как живеят руснаците. Гледай си европейската беднотия и притеснение и си купи къща например ако можеш....
44
2
 
0
 
! Отговори
ВЪПРОС преди 1 седмица
Русия има пробив в сигурността ?Представете си Руски Войник да се качи на самолет от Москва и да кацне в Ню Йорк , после свободно да набие и ограби гаджето си ?
43
1
 
6
 
! Отговори
Рамзан Кадиров преди 1 седмица
Ще го превърнем в първокласна мадама... ако излезе жив!
42
0
 
4
 
! Отговори
виновен преди 1 седмица
След като са се скарали, той я е хванал за гърлото да я души. После е взел пари от портмонето ѝ.
41
7
 
2
 
! Отговори
До До 39: преди 1 седмица
Сам го каза-не е добре платена, а едва в последните години имат недостиг на кадри. Познай защо.Бедняците от малцинствата избират небойни служби.В разни спецчасти са преимуществено бели от средната класа. Американците се гордеят с това, че са служили и навсякъде им казват благодаря за службата.Той няма нужда да ходи да учи за програмист. Ако иска в самите въоръжени сили има безброй курсове включително ИТ.Между другто голяма част от операторите в SEAL са с висше. Просто отиват за идеята и тръпка
40
2
 
8
 
! Отговори
До 39: преди 1 седмица
Нямам време за безсмислени спорове. Службата в армията там изобщо не е престижна, точно обратното много слабо заплатена е, дори в сравнение с един трък драйвър. Имат някакви преференции като армията поема част от таксите за университетското образование, но този едва ли ще отиде да учи за програмист в университета. Потърси сам в YouTube, има много канали на канадци и американци в САЩ. Наистина днес имам много работа за вършене и не мога да ти отговарям цял ден. Всичко добро.
39
6
 
4
 
! Отговори
До Анонимен 36 преди 1 седмица
И какво ще прави в Русия? Какво бъдеще има там? Че то средната им класа там е като най-пропадналите реднеци в САЩ. А иначе САЩ е една от малкото държави, в които военната служба е действително престижна и много хора влизат в армията от идейни подбуди. Изкарват няколко години и си продължават живота. Това особено важи за офицерите, които преимуществено са с граждански ВУЗ. Изкарват си срока и продължават в гражданския сектор.
38
0
 
0
 
! Отговори
до 35 преди 1 седмица
ти го правиш като благотворителност? без пари?
37
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Физиономията му типично руска! Да не е руски емигрант в САЩ, щом има приятелка във Владивосток!? Не знае ли лафа на препатили българи - По-добре *иганка,отколкото рускиня!
36
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Тоя американски глyпaк е отишъл в руския Сибир за да може поне един път да преспи с някоя що-годе приличаща на жена. Алтернативата е някаква 200-кг тлъста със самочуствие на мис Свят или чернокожа с 4-5 деца. Сигурен съм, че ако го има избор след панделата ще предпочете да остане в Русия защото не от добро, а от немотия е станал войник. Слабо познавате американското законодателство, след като го върнат там го чака много по-жестока присъда. Тук пишат дъртаци, които никога не са стъпвали в САЩ.
35
15
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
така става като не си е платил за услугата на руската пчарва. Тя го обвинява в кражба и побой и ...опа 4г. в руския пандиз. Другите американци, които са мераклии за креватни платени удоволствия с рускини вече ще имат едно наум и ще си плащат редовно
34
8
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Американците са бандити по цял свят, не само в Русия.
33
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Горкото момче....де ли ще го тикнат....в сибирския вълк или в мечката.. .все едно...дано да излезе жив!
32
22
 
8
 
! Отговори
пияница мистик преди 1 седмица
В САЩ е пълно с руски квартали. Да наскубят десетина руснака и да ги набутат в панделата с измислени обвинения като реципрочна мярка. Все ще има за какво, те 0pkитe са си бандити навсякъде където и да идат
31
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До Анонимен 30 - По-скоро се дръпна, защото "неговто дясно", не екато "европейското дясно", което се задава.
30
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Нищо лично, но тук русофобни коментари пишат най-големите пpocтaци на България. Те още не са научили, че даже лидера на най-евроантлантическата партия у нас Христо Иванов усети вятъра на промяната и се оттегли от политиката като направи официално изявление, че САЩ вече губят световната хегемония.
29
0
 
2
 
! Отговори
битовизми преди 1 седмица
а тука ще кажеш че за третата световна иде реч!
28
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Зор му беше да се занимава с блядината...
27
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Кофти.. като не е от црните и от извратените сега ще си излежи и 4те години.
26
4
 
2
 
! Отговори
ааа преди 1 седмица
Ще се отзоваваме.... Да не ривети после, че почнали да си ходят руските дипломати...