Най-старият жив организъм – на възраст над 80 000 години

Това се оказа морска трева в Средиземно море
8 фев 2012 11:04, Елка Василева
52
Най-старият жив организъм – на възраст над 80 000 години
Снимка: архив, Reuters

Австралийски учени откриха най-стария жив организъм на Земята - морска трева в Средиземно море, която е на възраст от 80 000 до 200 000 години, съобщи "Ню сайънтист".

Учените от университета на Западна Австралия в Пърт декодираха ДНК на растението морска зостера (Posidonia oceanica) от 40 места с обща площ 3500 км между Испания и Кипър. Един от участъците край остров Форментера се оказа идентичен на цели 15 км.

Морската зостера се възпроизвежда с клониране. Затова ливади с дължина няколко километра са генетично идентични и се смятат за един организъм. На базата на годишния растеж на морската зостера екипът изчисли, че участъкът край Форментера трябва да е на възраст от 80 000 години до 200 000 години. Това го прави най-стария известен жив организъм на Земята.

Досега най-старият жив организъм на Земята беше тасманийска морска трева Lomatia tasmanica, смятана за 43 600-годишна.

Въпреки че е толкова устойчива, морската зостера край Форментера е застрашена от климатичните промени. Средиземно море се затопля три пъти по-бързо от средното за света и терените с морска зостера намаляват с 5 процента годишно, пише БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


52
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
а за да разберете от кога сме тука попитайте най старите хора в църковните висоти и ги питайте защо крият истината ако изобщо я знаят но тя на мильони години,но както всяка програма бъгясва и се срива после се преинсталира или пак техниката се рециклира това се случва на всякаде кадето се сетите -светлината точка А, черна дупка -точка Б(рециклиране на елементи) и така без край,между чук и наковалня сме и благодарение на това сме съединени елементи тъй като сме консуматори и производитна енергия
47
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
нищо не знаете ами само сте пълни с бъгове в главата как вярвате на нещо като даже не знаете от каде сте се пръкнали а как да знаете като още не сте преценили дали е яйцето или кокошката,мен ако питате даже не и яйцето ами няква белтачина + заобикалящите я елементи и най вече светлина инкубирана във вода,ами ние именно противоречайки на физиката саществуваме във форма но сме някаква рецепта от химични елементи само произвеждаща енергиа коато ни крепи цели бре човеци
46
0
 
3
 
! Отговори
Еволюция Революция преди 12 години
Дедоти боже щом отрича атомната физика, защо тогава има атомни бомби. Вие с вашите божествени извращения защо не вземете да млъкнете, а?. Че има Висша сила има.Това е Ясно. Но човечеството е създадено да еволюира да се развива също както и планетата ни и всичко заобикалящо ни. А относно това ви твърдение че света бил създаден преди 5000 години е повече от смешно абсурдно и нелепо.Това че преди 5000 години някоя недоразвита *** е решила да се нарича евреин не значи че света е създаден тогава
45
2
 
11
 
! Отговори
юнака преди 12 години
грешка,най старото същество е ......Лили Иванова.
44
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
.ancient-wisdom.co.uk Ей тука има интересни неща за всички.
43
3
 
1
 
! Отговори
Наско преди 12 години
До 42.Образовам се, чета честичко. Само така изглежда, докато не попаднеш на критична информация, както се казва в един от коментарите. Преходни звена няма, намерените кости уж на разни маймуноподнобни много вероятно е да са смесени с кости на животни, други са си баш хора примерно. За капак методите за датиране са доста неточни, имам една публикация по въпроса даже. Тази хипотеза си е чиста религия, не наука.
42
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Хората не са произлезли от майуните а от динозаврите живота на земята е на 65 милиона години.
41
1
 
3
 
! Отговори
сс преди 12 години
Теорията е хипотеза която е подкрепена с доказателства.Но това не значи че е вярна или пълна.Еволюционната теория наистина изглежда непоклатима докато не попаднеш на информация с критичен преглед на доказателствата и.Преди време имах откъслечна информация за отделни моменти-например датирането на находките.Методите са с доста голяма неточност колкото по-далеч в миналото се целим.А ако метъра ни е "с променлива дължина" представете си как ще проектираме и построим сграда по този начин.Или ,че ево
40
6
 
7
 
! Отговори
до Наско преди 12 години
Еволюционната теория е най-силната научна теория в областта - образовай се!И което е по-важното: доказателствата за нея се трупат все повече с всеки ден. За разлика от други теории, дето да те питам що им вярваш, няма да ми кажеш...
39
2
 
4
 
! Отговори
Наско преди 12 години
Какъв фанатизъм? Вярващ, съм, да, но тук говори за наука, а наука и еволюционна теория нямат нищо общо помежду си.
38
7
 
5
 
! Отговори
до Наско преди 12 години
Те и теориите на Нютон и Айнщайн са хипотези - ама никой не се съмнява в тях, само точно еволюционната хипотеза все бърка някому отзад... ей няма отърване от тия религиозни фанатици бе.
37
2
 
7
 
! Отговори
Наско преди 12 години
До 37Еволюционната "теория" дори не е теория, а само хипотеза.
36
4
 
5
 
! Отговори
Наско преди 12 години
Как са я изчислили на такава възраст?! Май това е поредното научно в кавички откритие.
35
4
 
5
 
! Отговори
Oops преди 12 години
На прав път си бат Миро. Просто теорията за еволюцията издиша по всички научни закони, тя затова се нарича ТЕОРИЯ. Между другото, еволюционистите вярват в много повече и по-големи чудеса, отколкото религиозния човек!!
34
3
 
3
 
! Отговори
бат Миро преди 12 години
Иначе от друга страна за живота и т.н тия дни по разбираеми причини се чудих как може една клетка като почне да се дели на други такива клетки в един момент да се реши, че еди кой си слой става на кожа, друг на органи трети на друго и почват да се специализират. Как точно става това, че едни и същи клетки единия слой става нещо различно от другия. Ей това ме занимава мен и ми е чудно. Тръгва от едно и стават различни. Не е като да имаш съвкупност от няколко и да е ясно кое какво.
33
4
 
5
 
! Отговори
Oops преди 12 години
"Еволюцията е недоказана и недоказуема. Ние обаче вярваме в нея, защото тя е единствената алтернатива на учението за Сътворението, което ние не искаме да приемем!" Сър Артър Кийт
32
0
 
0
 
! Отговори
бат Миро преди 12 години
И да питам как успявате да пишете толкова дълги постове - искам и аз. Я споделете тайната на spamm (клоьмба) mail.bg
31
4
 
5
 
! Отговори
бат Миро преди 12 години
Аз само не разбрах-това,че Вселената се разширява в момента е доказателство,че Земята е на 10К години ли?Колкото до липсата на междинни видове-единици от милиони успяват да се вкаменят и да достигнат до нас.И всички това е разположено в обеми от милиарди кубични метри земя. Дали сме разровили и 1% от това?Колкото до Луната-да отдалечава се и да била е част от Земята.И Земята не се отдалечава,а се приближава към Слънцето с намаляване на енергията и. Ама то това е физика, не религия.
30
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
В средните и висши учебни заведения в много държави на света се преподава еволюционната теория, но не в светлината на определени научни дисциплини, имащи отношение към нея физика, химия, информатика и т.н. Нещо повече съзнателно се премълчават научните факти, които противоречат на тази теория, и което е най-парадоксалното еволюционното учение се представя обикновено като научно доказан факт или като нещо, което ще бъде доказано.Такова едностранно образование естествено формира и едностранно мислещи хора, от които истината съзнателно се е прикривала и се прикрива. А това е възрастта, когато се формира човешкият мироглед. Шансът по-късно човек да промени мисленето си е минимален.На младия човек не се предоставят други гледни точки, а му се втълпяват определени идеи, които поради липса на алтернативи той трябва да приеме. С право един от столичните вестници публикува обширна статия със заглавие: Как да ползваме одобрените учебници, без да развием комплекс, че сме глупави? (в. СЕГА, 7 октомври 2004, 14).Съзнателно ли несъзнателно системата на обучение е изградена върху три важни принципа:а) Формиране на атеистичен (безбожен) начин на мислене.б) Подценяване достойнството и отговорността на човека пред един по-висш авторитет. Човекът се разглежда като високоразвито животно.в) Изработване на биологично-еволюционистична ценностна система, основаваща се на правото на силния.
29
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Жак Монод: Най-големият проблем у еволюционната теория епроизходът на генетичния код и механизмите на неговото пренасяне.Ханс Кун: Една така сложна система, какъвто е генетичният апарат,никога не може да бъде плод на случайност...Ние не знаем как са възникнали първите биологични системи.Манфред Айген: Как могат неорганичните молекулида приемат биологична информация и да формират първичната клетка?Това само по себе си е неразрешим проблем.