Търговец на боклуци открил "ужасна" картина, оказа се оригинал на Пикасо

Жена му искала да я изхвърлят
1 окт 2024 11:03, Нели Христова
16
Търговец на боклуци открил "ужасна" картина, оказа се оригинал на Пикасо
Снимка: Utente/Supplied

Картина, намерена от търговец на боклуци, докато разчиствал мазето на дом в Капри и редовно заклеймявана от собственика на дома като "ужасна", е оригинален портрет на Пабло Пикасо, твърдят италиански експерти.

След като се натъкнал на картината през 1962 г., Луиджи Ло Росо отнесъл навитото платно със себе си в Помпей, където то висяло в евтина рамка на стената на хола през следващите няколко десетилетия.

Портретът, който сега се смята от собствениците му за изкривен образ на Дора Маар, френска фотографка и художничка, която е била любовница и муза на Пикасо, включва отличителния подпис на известния художник в горния ляв ъгъл. Но Ло Росо не знаеше кой е той.

Едва много по-късно, когато синът му Андреа започнал да задава въпроси, след като прочел енциклопедия по история на изкуството, дадена му от леля му, се появили първите подозрения, пишат от The Guardian.

В крайна сметка семейството потърсило съвета на екип от експерти, включително известния детектив по изкуствата Маурицио Серачини. След години на сложни разследвания Синция Алтиери, графолог и член на научния комитет на Фондация Аркадия, който се занимава с оценките, реставрациите и приписването на произведения на изкуството, потвърди, че подписът върху картината, днес оценена на 6 милиона евро, е на Пикасо.

"След като бяха направени всички други изследвания на картината, ми беше възложена работа да проуча подписа", казва Алтиери пред Guardian. "Работих върху него в продължение на месеци, сравнявайки го с някои от оригиналните му творби. Няма съмнение, че подписът е негов. Нямаше доказателства, които да предполагат, че е невярно."

Пикасо е бил чест посетител на южния италиански остров Капри и се смята, че картината, която е поразително подобна на Buste de femme (Dora Maar) на Пикасо, е създадена между 1930 и 1936 г.

Ло Росо починал, докато разследването вървяло, но неговият син Андреа, сега на 60 години, продължил да търси художника зад картината.

"Баща ми беше от Капри и събираше боклуци, за да ги продава на безценица", разказва той. "Той намери картината, преди дори да се родя, и нямаше представа кой е Пикасо. Той не беше много културен човек. Докато четях за творбите на Пикасо в енциклопедията, поглеждах към картината и я сравнявах с неговия подпис. Постоянно казвах на баща ми, че е подобно, но той не разбираше. Но докато пораствах, продължавах да се чудя."

Андреа Ло Росо казва, че е имало моменти, в които семейството е обмисляло да се отърве от картината. "Майка ми не искаше да я разкара, тя продължаваше да казва, че е ужасна."

Той се е свързвал няколко пъти с фондация "Пикасо" в Малага, но споделя, че от там не са проявили интерес да проучат твърденията му, смятайки ги за неверни. Фондацията има последната дума за автентичността на картината, която сега е скрита в трезор в Милано.

Пикасо, който почина през 1973 г., създава повече от 14 000 творби и фондацията получава стотици съобщения на ден от хора, които твърдят, че притежават оригинал.

Buste de femme (Дора Маар) е нарисувана през 1938 г. и открадната от яхтата на саудитски шейх през 1999 г., преди да бъде открита 20 години по-късно.

Лука Марканте, президент на фондация Аркадия, смята, че може да има две версии на творбата. "И двамата могат да бъдат оригинални", каза той пред вестник Il Giorno. "Това вероятно са два портрета, не съвсем еднакви, на една и съща тема, рисувани от Пикасо в две различни времена. Едно нещо е сигурно: този, открит в Капри и сега съхраняван в трезор в Милано, е автентичен."

Сега Маркант ще представи доказателствата на Фондация Пикасо.

"Любопитно ми е да знам какво ще кажат", споделя Ло Росо. "Бяхме обикновено семейство и целта винаги е била да се установи истината. Ние не се интересуваме да правим пари от това."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от Изложби
Пламена Радева представя изложбата си “Самозванци”
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 22 минути
картината е ужасно грозна, но има някаква идея и символика вътре, която е интригуваща.
15
1
 
10
 
! Отговори
тошо преди 41 минути
че тя си е ужасна. баси грозотията, те всичките му картини са такива смахнати. а пък тея дето ги купуват са още по смахнати.
14
0
 
2
 
! Отговори
Испанеца преди 43 минути
Тоя *** 6 милиона?Смятай за хубава картина кви пари се дават
13
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
"не бил много културен човек" , щото видиш ли, не знаел кой е Пикасо през 60-тте години. На кой му е дремело тогава за някакъв цапач. Повечето измислени художници с техните безобразни картини са надценени от разни "оценители" дето вдигат цената изкуствено. Там далаверата е зверска. Казва някакъв байгуй известен експерт, че видиш ли, тая картина е уникална, и от чист *** някой прави милиони. Само вижте "картините" на Ротко продавани за милиони...
12
2
 
9
 
! Отговори
анонимна преди 1 час
Ми човекът не е знаел на кого е картината и затова е имал смелостта да каже, че "царят е гол". И всеки нормален човек ще каже така. Пък "разбирачите" нека се преструват, че е прекрасна и да дават милиони.
11
2
 
7
 
! Отговори
Киро-ментата преди 1 час
Аз на 3 ракии ше нарисувам по-убава! Па ако турим и три бири...ше напрайм шедьовър!
10
1
 
3
 
! Отговори
бухахах бухахахахаха преди 1 час
"ние не се интересуваме да правим пари от това....... " ;))))))))
9
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Ужасна картина е буквалното описание.
8
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Не е възможно да е рисувал 78 години всеки ден по една картина. Няма делник няма празник няма болен ,коледа нова година рожден ден. Като машина всеки ден по една картина. Доста е пиел а и по жени е ходил.Което означава че голяма част от оригиналите са ментак. Ха ха ха
7
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Това, че била на Пикасо, не я прави по-малко ужасна. Тя си Е ужасна.
6
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Никога не съм го харесвал! То е повече карикатура. Зле изпълнена нарочно.:)
5
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
Това, че е на Пикасо, не значи, че не е ужасна. Като има балaми, да я купуват.
4
5
 
1
 
! Отговори
Пепи преди 2 часа
Как така картината била от 1962 година в семейството а 1999 година била открадната от яхтата на шейх .
3
12
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
Не е ужасна :)))
2
0
 
19
 
! Отговори
бива, сега може да преди 2 часа
я продаде и хем се отърве от ужаса, хем някой лев да вземе.
1
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
Наистина е ужасна :)))