Моноспектакълът “Кученцето се засмя” с признание в Монголия

Това е трети фестивал и втора награда за спектакъла
26 сеп 2024 17:37, Инна Ангелова
0

Актьорът Севар Иванов се завърна у нас с престижно отличие от Монголия. Там той представи моноспектакъла си "Кученцето се засмя" по романа на Джон Фанти "Питай прахта”. Иванов спечели наградата за най-добър актьор от театралния фестивал в Улан Батор.

Това е трети фестивал и втора награда за спектакъла, след приза за най-добър актьор от Международния театрален фестивал "Албамоно" в Корча, Албания, през юли 2024 г.

В студиото на “България сутрин” актьорът споделя, че наградата е оценка за положения труд.

"Фестивалът за моноспектакли се провежда за осма година. За нас беше вълнение, че сме селектирани - ние бяхме първото представление от България в историята на фестивала. Отговорността да представяш страната за първи път е голяма, не можеш да си позволиш да дадеш по-малко от 100% от себе си", сподели Севар Иванов.
 
От програма "Култура" на Столичната община са отпуснали средства за транспортни разходи, тъй като дестинацията е далечна.

"Кученцето се засмя" е било откриващото представление от международната програма от фестивала.

"Самото представление е най-сигурната ни зона, започне ли - то си е същото като навсякъде. Но до излизането на сцената имаше притеснения - от това, че пътуваш с декора и костюма и се надяваш да не се загубят по пътя, защото оставаш гол на сцената. Те не говорят английски, ние не говорим монголски", каза още Иванов за Bulgaria ON AIR.

Премиерата на моноспектакъла е била на 14 октомври 2023 г. С влизането си в ролята, актьорът е сложил край и на свои вътрешни терзания.

"Този текст дойде в подходящ за мен момент. Ти имаш място на този свят, независимо дали си по-различен, подценяван от другите, дали заслужаваш нещо повече. Всеки човек се изправя пред тези вътрешни дилеми. През героя си, в искрен разговор със себе си, успях да оголя тези жички на душата си", призна актьорът.

Гледайте целия разговор във видеото.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от Театър
БГ театрите не отговарят на европейските изисквания
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари