Борисов намери решение за "Белене": Балкански проект!

Имаме два реактора в кашони, напомни премиерът в Лондон
424
Борисов намери решение за "Белене": Балкански проект!
Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

Проектът за втора атомна централа у нас АЕЦ "Белене" да се реализира като балкански. Тази идея даде премиерът Бойко Борисов на форум за Западните Балкани в Лондон, организиран от ЕБВР.

Още по темата

След като разясни, че електропреносните системи на страните от региона биха могли да се свържат, Борисов припомни, че реакторите за атомната централа са у нас, но не се използват.

Години наред държавата търсеше стратегически инвеститор за проекта, който така и не започна да се реализира.

"В България ние имаме два платени, докарани реактори за 2200 мегавата. Платили сме ги - 4 млрд. и стоят в кашони.
Дали не бихме могли да помислим за едно общо финансиране с проценти, един балкански проект и с тази електропреносна система, която България има много добре развита и в момента изнасяме за Сърбия, Гърция, за Македония ток", коментира премиерът ни.

"Днес ми дойде идеята, че това би било за нашата АЕЦ "Белене" едно прекрасно решение с европейско финансиране, с акционери всички нас", посочи Борисов пред балканските лидери.

Той акцентира и на газовата свързаност в региона чрез интерконектори, като допълни, че може  да бъде постигната истинска диверсификация на Балканите. 

По думите му интересът на всяка една държава в региона е пряко обвързан с интереса на другите и дори една държава не-член на ЕС генерира проблем.

"В момента Балканите имат изградени проевропейски лидери, желаещи нашият регион от най-беден и изостанал, с най-ниски доходи, да стане на необходимото ниво, отговарящо на ЕС. Дали сме си сметка, че с войни и с доказване на кой е най-силен нищо не сме постигнали, освен да сме най-бедните и най-изостаналите", каза Борисов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


424
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
1
 
11
 
! Отговори
Бай Ставри преди 6 години
Бойко ,Почеай да свикваш с раетата и затворническата храна
54
5
 
9
 
! Отговори
мдаа преди 6 години
И до ден днешен плащачът на атомните самовари -българския данъкоплатец не получи отговор на въпроса КОЙ ПОРЪЧА ТЕЗИ РЕАКТОРИ ПРЕЗ ГЛАВАТА НА ПАРЛАМЕНТА И ПРАВИТЕЛСТВОТО! Изглежда е същият ,който подслушваше Борисов в къщата му ,защото и това не се изясни -кой и защо!
53
4
 
3
 
! Отговори
ПРЕДИ и СЕГА преди 6 години
Преди: Електрификация + съветска власт = комунизъм
52
1
 
7
 
! Отговори
(-_-) преди 6 години
На гол *** чифте РПГта..
51
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Има и друго решение! Руснаците строят, гърците им плащат, а ние продаваме тока
50
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Охфффххх! Сега разбрах кой е Бойко Беленски! Мислех, че е писател!
49
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако беше печеливш този проект отдавна да го бяха построили
48
3
 
3
 
! Отговори
Лирик преди 6 години
Ти не я мисли кака Гинка ,тя знае какво прави ,АКО НЕ ЗНАЕЕ то има други които знаят ,ти си мисли за баба ти Ангел КАК ще строи Северен поток-2 . Глей си у своята паница ,па макар и да не е твоя .)
47
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Абре ОФци!Румънците ката ден се вдигат на протести и все извоюват нещо от тяхната мафия,а ние хептен умряхме ,бе!Бочко,заобиколен от Гинчета и тем подобни бушончета краде и бастисва всичко държавно,а всички загуби и глоби които се ръсят,като орой нд остатъка от държава,се поемат само от нас стадата от м***лоумници!Хайде,бе Стадо-о!
46
4
 
6
 
! Отговори
Boto преди 6 години
Не мога да разбера по като българите са толко па умни сме у това положение.В тази новина всички обясняват колко хубави били АЕЦ-ите па напредналите държави ги затварят. Други че ще има нужда от тях щото имало техника ама тея дето затварят сигурно и от техника ще се отказват.У друга тема па едни обясняват за нагреватели у и как никой досега инженер не се сетил да наслага по летищата. Даже пък му помагат едни по-умни да да на 12 волта.Абе гении до гения и живеем у *** и тъпота
45
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Гьола Белене го пробутваме на балканските хитреци
44
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ей, що лъжете хората - нямаме оборудване за АЕЦ Белене - имаме само старо желязо
43
0
 
21
 
! Отговори
Циник преди 6 години
ЕнИргетьиката му хи майкатъ!Упраихме ЧЕЗ-а ся шъ упраим и АЕЦ-а!Кака Гинка за половин час прочете и разбра 15 КИЛОГРАМА договор...що не я привлечат и за тоя Пройект? Идва и отръки на женЪтЪ
42
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ел.енергията от АЕЦ е най-скъпата, защото се плаща огромни пари за строителство, после има огромни застраховки, има ужасни последици за населението и още толкова пари за спиране на реакторите и тяхната утилизация. Нито един икономист у нас не дал точна сметка, колко струва пълния цикъл на работа на един реактор - залъгват ни само със сумите които плащат на изпълнителя на проекта, а това е само върха на айсберга.Крие се също, че у нас не се прави пълна застраховка за авария в АЕЦ.
41
1
 
6
 
! Отговори
Осман преди 6 години
Тайпи ще му спре и трафика-бизнеса с цигари за главорезите от Близкия Изток Ама Баце е хитруша може пак да го излъже. Нещо алкохолика Юнкер който го пляска по тиквата не го слуша и Тайпи се ядосва.
40
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Направо да го обяви за Османски проект. Сега приятелят му Ердоган ще идва да го види как е, пие ли шербета, яде ли кадаифа. Няма друго такова приятелство. Даже Цецо е по-надолу от Ердоган.
39
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
този човек според мен от хуманна гледна точка трябва да бъде лекуван дълго време всички разбраха че мозъка му е увреден и страда от болеста ,, МАКЕДИООНИЗЪМ,, това е нова болест мания за величие без покритие докато една цяла нация трудно биха я вкарали в психодинспансер то този налудничав тип много лесно ако искат биха го вкарали в началото като опасно луд а после да смекчат лечението му
38
3
 
5
 
! Отговори
ВЕП преди 6 години
До АЕЦ Гинка Много добра идея и аз бих си купил акции . Само глупеца не може да разбере ,че на света ще има нужда от много електричество при тези технологии . Да *** някои по надалеч от русофобството си или американофилизма на носи си не виждат.
37
0
 
9
 
! Отговори
шведа преди 6 години
Хафте бате, не барайте мойта жица, аз съм си го заплюл Беленету да си го купа! Забранявам да се бере ток без мене... и не съм ошфорка!
36
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нали беше гьол? Значи, заедно с комшиите в гьола!