Борисов намери решение за "Белене": Балкански проект!

Имаме два реактора в кашони, напомни премиерът в Лондон
424
Борисов намери решение за "Белене": Балкански проект!
Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

Проектът за втора атомна централа у нас АЕЦ "Белене" да се реализира като балкански. Тази идея даде премиерът Бойко Борисов на форум за Западните Балкани в Лондон, организиран от ЕБВР.

Още по темата

След като разясни, че електропреносните системи на страните от региона биха могли да се свържат, Борисов припомни, че реакторите за атомната централа са у нас, но не се използват.

Години наред държавата търсеше стратегически инвеститор за проекта, който така и не започна да се реализира.

"В България ние имаме два платени, докарани реактори за 2200 мегавата. Платили сме ги - 4 млрд. и стоят в кашони.
Дали не бихме могли да помислим за едно общо финансиране с проценти, един балкански проект и с тази електропреносна система, която България има много добре развита и в момента изнасяме за Сърбия, Гърция, за Македония ток", коментира премиерът ни.

"Днес ми дойде идеята, че това би било за нашата АЕЦ "Белене" едно прекрасно решение с европейско финансиране, с акционери всички нас", посочи Борисов пред балканските лидери.

Той акцентира и на газовата свързаност в региона чрез интерконектори, като допълни, че може  да бъде постигната истинска диверсификация на Балканите. 

По думите му интересът на всяка една държава в региона е пряко обвързан с интереса на другите и дори една държава не-член на ЕС генерира проблем.

"В момента Балканите имат изградени проевропейски лидери, желаещи нашият регион от най-беден и изостанал, с най-ниски доходи, да стане на необходимото ниво, отговарящо на ЕС. Дали сме си сметка, че с войни и с доказване на кой е най-силен нищо не сме постигнали, освен да сме най-бедните и най-изостаналите", каза Борисов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


424
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
0
 
30
 
! Отговори
Патриот преди 6 години
*** народ! За това ли нашите деди си проливаха кръвта!
34
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Колко точно Балкански? Турция в проекта ли е?
33
0
 
5
 
! Отговори
Осман преди 6 години
До ЖокерТе са скарани с Тайпи. Нещо са обидени. Поне това долавям четейки турските сайтове. Ролята на пощенски гълъб не му се отдава. Султана е недоволен. Не знам каква е причината.
32
0
 
20
 
! Отговори
А преди 6 години
коко Човечеството още не е измислило по-евтино да се произвежда електричество от АЕЦ,освен ти ако си някой гений да знаеш и по-евтино електричество да се добива-давай казвай и Нобелова награда ще получиш. Коко първия българин получил Нобел за измисленен начин на добиване на ел-во по- евтино от АЕЦ. нИЕ ЩЕ СЕ ГОРДЕЕМ С ТЕБ ! давай ,ти си ,напред към Нобел.Слушам те !)
31
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
а защо не го продадете на гинка от пазарджик ? да го възроди най-после това белене. да се оправи държавата. след като си плати милионите на ЧЕз, все ще и остане някоя хилядарка и за белене
30
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Единственият шанс за АЕЦ Белене е да се избудалка нашия беден народ, да отдели от мизерния си залък и да финансира един мегакорупционнен проект
29
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Банкянски проект!
28
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
У нас НЯМА два реактора за АЕЦ Белене, защото единия се изгуби по пътя. Това го знаят всички, а такива лъжи няма как да минат даже и на измислен форум на Балканите
27
0
 
6
 
! Отговори
Яков 4:7 преди 6 години
...И НЕКА ВРАГОВЕТЕ НИ БЯГАТ ОТ НАС,КАКТО ВЯТЪРА ГОНИ ПЛЯВАТА .АМИН!!
26
0
 
18
 
! Отговори
АЕЦ ГИНКА преди 6 години
Най добре е който иска АЕЦ Белене да стане акционер да участва със собствени пари. Нека после си печели от продажбата на ток..ха.ха Стига са крали от държавното НЕК .
25
2
 
26
 
! Отговори
Ром Бакарди преди 6 години
Какво става сега ,това признание за голямата грешка на Борисов където се отказа от Белене след като обядва с Хитлерито и то веднага на другата сутрин .Това е признание ,че не е била причината в "земетръсната "зона оклол "Белене" ,а в земетръсните им глави на Борисов и ГЕРБ (Дилянчо,Трайчо,Роската ...)от натегачеството им към Фашингтон.След таквиз самопризнания ,дори и косвено ,трябва ОСТАВКИ да хвърчат от "Борисов и ко",да ,ама това България в ЕВропа ,но не и европейски управници,а балканци.
24
1
 
18
 
! Отговори
асен преди 6 години
Браво , това ще бетонира Балканския съюз , но няма ли пак да започнат да пречат от запада ???
23
12
 
6
 
! Отговори
Жокер преди 6 години
Боко , абе ти лично ли ми четеш коментарите или някой твой ти ги разказва? Не Белене! Бях писал : Цялата държава трябва да отдадеш на 100 годишна концесия! И бях казал - на Турция!!! Ако искаш да се оправи БГто и Турция да вкараме в ЕС!
22
33
 
3
 
! Отговори
коко преди 6 години
Пенсионери, БСП ви лъже, че токът от АЕЦ е евтин. Евтин е от стари изплатени реактори, но не и от нови.
21
3
 
39
 
! Отговори
реалист преди 6 години
Аз съм твърдо против. Мисля да изтегля кредит и да купя АЕЦ Белене. Никой да не си прави сметки без кръчмар. Намерете си друго АЕЦ. Гинка да не е по умна от мен?
20
3
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Чудесна идея, а после продаваме фиктивно централата на Цар Киро, нали така Боко?
19
7
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Подарихме Южен поток на турците, сега ще подаряваме АЕЦ Белене на комшиите. Политиката на герб е последователна.
18
3
 
32
 
! Отговори
2020 иде преди 6 години
С наближаване на 2020та кражбите ще стават свръх нагли. Колумбия ряпа да яде. За 2 години ще се изнесът толкова българи, колкото през предишните 10..
17
3
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Накрая ще се случи така, че България ще е обградена от всички страни от икономически силни държави.
16
5
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Запомнете! Този самовлюбен мамут никога не дели славата с друг.Ако има някакви притеснения тогава се опитва да прехвърли резила на друг.Както когато го нагъне Ердоганя, уж, че защитавал интересите на ЕС и от Брюксел го натискали да прави метани!