Зехтин, риба... нов скок на храните в Гърция

Рибата и зърнените закуски с двуцифрен ръст на годишна база
17 сеп 2024 10:43, Анисия Иванова
13
Зехтин, риба... нов скок на храните в Гърция
Снимка: БГНЕС

Според гръцката статистическа слу́жба ЕЛСТАТ инфлацията в категорията храни се е повишила до 2,8% през август, като зехтинът, рибата и зърнените закуски отбелязаха двуцифрен ръст на годишна база.

Номер едно по ръст е зехтинът - през август той се е повишил с 49,1% спрямо предходната година.

Цената на прясната риба се е увеличила през годината с 11,3%, а на зърнените закуски - с 11,2%. При минералната вода, безалкохолните напитки и плодовите сокове също е отчетен ръст от 6,9%, сушените плодове и ядки  са поскъпнали с 5%. При сладките неща също има ръст, той е с 4,8%, а пресните зеленчуци с 3,1%.

Месото и преработените и консервираните зеленчуци са нараснали с 1,4%, информира кореспондентът на Bulgaria ON AIR в Гърция - Силвия Станчева.

"През последните 20 дни се повишиха цените на някои продукти, например бебешките кърпички, които поскъпнаха с 40% спрямо преди 20 дни. Както и хранителните стоки, които са поскъпнали с над 13%. Очаква ни нова вълна от повишения на цените", каза президентът на гръцкия синдикат на потребителските работници Апостолос Ратопулос.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още по темата: хранаГърцияпоскъпване
Още от Балкани
Гордана Силяновска: Не реагирах за знамето, за да не предизвикам скандал
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 часа
"не са като нас с инфлация от 0,1 % за авгъст.Яко лъжат нашите спецове,само и само да си изпълнят задължението да ни набутат в ЕС" - Хайде да назначим теб за "спец" и ти да правиш статистиките, съгласен ли си? Ти изобщо поне средноаритметична стойност знаеш ли как се изчислява? Знаеш ли какво означава статистика? А инфлация? А процент? Предполагам познанията ти по горе изброените теми са свързани най-вече с разговорите ти с таксиджиите на стоянката. Там всички сте от професор нагоре, нали?
12
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
не са като нас с инфлация от 0,1 % за авгъст.Яко лъжат нашите спецове,само и само да си изпълнят задължението да ни набутат в ЕС
11
1
 
2
 
! Отговори
IT Pro преди 1 ден
Преди седмица се върнах от Гърция, взех 16 литра туба топ качество зехтин от магазинче в Уранопули за 150 евро, на частно без документи от производител 5 литра пластмасова туба супер качество за 50 евро. В Метро промоционална цена за бутилка 1 литър с произход "EU" - разбирай бъркоч от какво ли не 23 лв.
10
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
Е, как бе, те не бяха ли в еврозоната? Пропагандаторите нали обясняваха как ще потекат реките от мед и масло в еврозоната. Айде Гърция са там, могат да демонстрират как се забогатява.
9
3
 
8
 
! Отговори
до 1 преди 1 ден
До Не ги мислете,по-големи мрънкачи от българите няма,не си знаете парите и имотите,а все ревете и се преструвате на бедни,вас никой няма да ви мисли,въшливи с пари сте и вече целия свят го разбра,така че колкото и да хленчите никой не ви вярва
8
2
 
14
 
! Отговори
АЗ преди 1 ден
Малиии , гръците че умрат от глад ! А , при назе - пей сърце , домати по 7лв , сиренье - 25 килото !!!
7
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
Да л.апат салам народен 5 лева килото :)))
6
1
 
11
 
! Отговори
През куро ми е преди 1 ден
Малаките имат кинти, да се оправят.
5
2
 
15
 
! Отговори
А нас тука преди 1 ден
ни баламосвате, че инфлацията била ниска :D Симпатяги, ей!
4
1
 
27
 
! Отговори
а, да преди 1 ден
не ревем на чужди гробища! Да си гледаме в нашата паница, че положението хич не е розово1
3
2
 
20
 
! Отговори
Хърсев преди 1 ден
Скоро ще видите каква инфлация ще има и тук
2
2
 
16
 
! Отговори
Политкоректен преди 1 ден
Ми ще ползвате българско олио. То скоро и ние ще можем да правим зехтин - със затоплянето на климата маслините вече се хращат и в Южна България. Така че няма страшно.
1
3
 
21
 
! Отговори
Не ги мислете преди 1 ден
елините, те винаги намират начини да са на далавера, ако че непрекъснато реват за щяло и нещяло