Как съседна Гърция спира изтичането на мозъци?

Атина иска да си върне образованите хора, напуснали по време на кризата
143
Как съседна Гърция спира изтичането на мозъци?
Снимка: БГНЕС

Моля ви, върнете се! Това е посланието на гръцкото правителство към талантливите млади хора, които са напуснали страната по време на финансовата криза, пише онлайн изданието Politico.

За да ги насърчат да го направят, властите предоставят в рамките на програмата "Rebrain Greece" месечна субсидия на 500-те най-талантливи младежи в размер на 3000 евро преди облагането с данъци, ако се завърнат в Гърция. Министерството на труда покрива 70% от разходите, съобщава Investor.bg.

"Това е първото усилие на гръцката държава, която се стреми да създаде условия за постепенно завръщане", отбелязва Константинос Аграпидас, високопоставен представител на министерството на труда, който наблюдава програмата.

Тя е започнала през април миналата година като начин за пресичане на изтичането на мозъци и е смятана за толкова важна, че дори смяната на правителството след изборите през юли не я извади от релси.

"В момент, когато Гърция излиза от кризата и се връща стабилно към икономическо и социално възстановяване, тя си възвръща средствата и силата да насочи директно усилия към създаване на подходящата среда за завръщане на гръцката диаспора, която търсеше работни места и перспективи за по-добър живот в чужбина по време на кризата", заяви гръцкият министър на труда Янис Вруцис при представянето на програмата.

Около 500 хил. души са се установили в чужбина по време на финансовата криза, при която гръцката икономика се сви с една четвърт, а безработицата се увеличи до 28%. Оттогава безработицата намалява, но все още е над два пъти повече от средното равнище в Европейския съюз и еврозоната.

Изтичането на мозъци ускори най-голямата опасност за гръцката икономика – лошите демографски показатели.

До 2050 г. населението на Гърция се очаква да намалее с между 800 хил. и 2,5 млн. души и да достигне между 8,3 и 10 млн. души, а една трета от местните жители ще бъдат на повече от 65 години, показва изследване на института Dianeosis.

Отговорът на правителството беше да предложи финансов бонус от 2000 евро за всяко раждане. Гърция е преживявала масова миграция и преди, включително през десетилетията след Втората световна война, но разликата този път е, че емигрират гърците с най-високо образование и умения. Над 90 на сто от напусналите страната са завършили колеж, а 64% са имали следдипломна квалификация, показва изследване на консултантската компания ICAP.

Човешкият капитал е водещият износ на Гърция, показва доклад на глобалната организация с нестопанска цел Endeavor. Според него изтичането на мозъци в Гърция генерира ежегодно 12,9 млрд. евро за брутния вътрешен продукт и приходи от данъци от 9,1 млрд. евро за страните, в които са се установили гърците. В същото време Гърция е инвестирала 8 млрд. евро в образованието на тези хора.

27-годишната Зина Мария Пентериду, която е анализатор на географски информационни системи и живее в Лондон от близо четири години, се е ентусиазирала, когато разбрала за новата програма. Тя споделя, че не искала да напуска Гърция, но когато завършила образованието си, кризата била в разгара си и родителите й я накарали да замине за чужбина.

“Помислих си, че това е добра възможност. Знам, че връщането ми вероятно би означавало по-ниска заплата и работни стандарти, но все пак искам да дойда, ако има добра възможност“, казва Зина.

Не всички обаче харесват програмата. Критиките, че тя е несправедлива идват главно от хората, които са устояли на изкушението да напуснат и са избрали да останат в Гърция по време на тежките години на кризата.

"Трябва да ценим хората, които останаха. Те бяха измъчвани от безработица, въпреки че са висококвалифицирани. Те избраха или да получават помощи при безработица, което се оказа добър избор за някои, или страдаха дълго време и изчакваха намирането на подходяща работа", гласеше уводна статия в един от най-тиражните гръцки вестници – To Vima.

"Разбирам, че програмата може да е смятана за несправедлива от хората, които останаха през всички тези трудни години", казва Пентериду. Но Аграпидас отхвърля критиките, отбелязвайки, че това не е програма, целяща да намали безработицата, а да покрие нуждите на страната от експерти, които просто не са в страната.

Липса на експертиза

Въпреки много високото ниво на безработица, много компании в Гърция, особено в технологичния сектор, казват, че изпитват проблеми да намерят служители с подходящите умения.

Гай Крийф, член на борда на директорите на компанията за мобилни технологии Upstream, казва, че има затруднения да привлече инженери, тъй като най-висококвалифицираните се установяват в чужбина, веднага щом завършат образованието си, и не са склонни да се завръщат.

"Затова вместо да опитваме да намираме служители с точното образование и опит, решихме да инвестираме в предоставянето на необходимия опит, предлагайки едногодишна програма за обучение на завършили студенти, които след това наемаме", допълва той.

Целият материал четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


143
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
104
14
 
12
 
! Отговори
Фермер преди 4 години
На гръцки говоря само с магаретата
103
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Във влака се запознах с един млад грък,който беше посетил България с да се запознае с подходяща девойка,понеже бил чул че в Благоевград учили най-интелигентните млади хора от България.Не успял да се запознае с наше момиче което да е подходящо за него.Казва:-Имам две висши,и не се задомих навреме,а сега не мога да си намеря работа. Вика в Гърция няма работа по моят профил,био-инжинериг,нещо за създаването на лекарства.И затова щял да ходи в Калифорния и да работи за НАСА. Шефът там бил грък.
102
20
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Българите са с робски манталитет, затова преживяха 3 национални катастрофи. Четвъртата е на хоризонта. От 100 години лижат подметките на бисмарковите недоносчета - германците и после се чудят защо са все в криза. Гръка може да е всякакъв, но подметки на нацисти не лиже. За сърби и румънци важи същото.Германците и техните съюзници са безполезни.... нации от пенсионери и лузъри, отречени от историята. Настроение - отегчително.
101
3
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За българските ВУЗ-ове в едно изречение: "Като знам какъв инженер съм - ме е страх да отида на лекар"
100
14
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Германците са варвари и рушители на цивилизацията от Рим до днес. Културата им, ако въобще можем да говорим за такава, е нисша. Гърците имат пълно право да мразят германците, които за пореден път рушат Европа, този път икономически. Нормалните хора мразят бьюргерите. Само аутисти и хора с ниско самочувствие и личностни проблеми могат да харесват нацистите. Германия от 1945г. - най-хубавата германия.
99
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
бисмарк гори в ада заедно с хитлер
98
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На немски говоря само с кучетата си...
97
19
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Поне гърците имат история и култура и море за разлика от проектчето на злобното *** Бисмарк от 70-те години на 19 век, сбирщина от бежанци и пенсионере и зле прикрити нацисти с окупирана територийка колкото Полша, без армия и стагнираща икономика. Безполезен грозен нацистки език, говорен само в село Лихтенщайн.. "На немски говоря само с конете си" - Карл V... над райхстагчето се вя руско знаме, а хитлер-неуспялото художниче си пръсна мозъка... грозни жени, лошо време.... безполезни....
96
1
 
43
 
! Отговори
Iwan преди 4 години
Тръгнали са "българските бизнесмени" с прици маймуни да ловят.И по зле ще става .Не може да държиш специалисти инженери на минимална заплата.И прави са си хората ще отидат там където ги ценят ,а не в България където някой отворковци да ти обясняват колко ниска ти е производителноста.
95
15
 
6
 
! Отговори
виждаме преди 4 години
виждаме ,че и грътските програмисти са като българските и са алчни и продажни.според мен трябва да се наложат мнго данъци на програмистите.
94
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Гърците са лесни ще вземат българи а наще роми нямат мозъци.
93
4
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В България е много по-зле от Гърция. Даже в София на половината от хората на заплата, нетната заплата е под 700 лева, а в провинцията половината от наетите са с нетна заплата под 500 лева.
92
3
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В Гърция мозъците изтичат, защото намалиха заплатите им покрай кризата, т.е. западните богати държави си осигуриха допълнителни приходи за сметка на гърците. В България е подобно от 30 години. Губим десетки милиарди всяка година, заради изтичането на работна сила.
91
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ПотърпевшТака е в България, искат много от теб но стане ли въпрос за пари, не ги търси.После ще има да реват - нямало кадри, не били обучени и т.н.
90
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сега перон обява за работа в едно мастито министерство. Изискванията много високи, заплата от 610 лева до 1500 лева, разбирай започваш с 610 лева, а после ще видим. Обявата се подновява редовно от три години според новата минимална заплата за България. Кадрите за тази работа къде ли са? Някъде другаде в Европа, в Америка,. ..
89
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Мога да се хвана със всеки на бас, че това няма да стане в България, даже и след 10 г.
88
3
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Работил човека 20 години при мутрата, идва време да се пенсионира и с ужас научава, че мутрата го е водила на половин работен ден и осигуровките му също са наполовина.
87
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Мозъците изтичат от държавите с ниско заплащане, факт. Заплащането е ниско, където бизнесмените са некадърни и на въпрос за заплатите отговарят нещо като "ела ти да въртиш бизнес и да даваш по-големи заплати". Работа на държавата е такива "бизнесмени" бързо да фалират, щом не могат да въртят бизнес.
86
2
 
23
 
! Отговори
как преди 4 години
България изгони най-добрите ни специалисти по прибиране на пари единя в Сърбия другиа в Саудитска харабия третия пенсионер хидро инженер.
85
0
 
8
 
! Отговори
полиглот преди 4 години
До ПотърпевшТоест, ако да речвм си счетоводител, докато караш доставката за Варна, смяташ наум активите и пасивите и приемаш телефонни обаждания за шефа?