Църномаров: Приятелите ни от ЕС не вярват, че има натиск над българи в РСМ

В никакъв случай не сме равноправни, казва той
25 дек 2021 19:55, Нели Христова
68

Трима македонски българи от Културния център "Иван Михайлов" в Битоля гостуваха в студиото на предаването "Брюксел 1" навръх Коледа.

Били са временно затворени заради пандемията, но в момента работата на Културния център продължава. За пръв път от "Иван Михайлов" повдигнаха въпроса за вписването на българите в Конституцията на Република Северна Македония.

Изпратили са писмо до президента Стево Пендаровски, визирайки над 120 хил. граждани с български произход и български паспорти. В началото местните власти са им отвърнали, че България не иска те да бъдат вписани в Конституцията.

"В една демократична страна има място за всички, а няма място за македонските българи", посочи председателят на Културният център "Иван Михайлов. Искаме цялата македонска общност да види, че в Македония живеят българи", заяви председателят на КЦ "Иван Михайлов" Люпчо Георгиевски.

"В никакъв случай не сме равноправни. Още в училище се казва, че българите са окупаторска и фашистка страна. Че са монголци и татари, че не сме едно и също, че никога българи не са живели в Македония. Съществува натиск, но по-тих и не може да се докаже. Извършва се чрез учебниците и Facebook групите. За Сърбия няма никакъв проблем. Най-големият грях в Македония е да си българин", обясни Георги Църномаров пред Милена Милотинова.

А Благой Шаторов даде следния пример на тормоз:

Нашите деца ги учим на истинската история, а в училището учат, че техните предци са били фашисти и окупатори. И учим децата така: Това е истината, ама в училище кажеш каквото пише в учебника, за да нямаш проблеми. Иначе ще имат лоши оценки и намалено поведение.

По думите на Църномаров "приятелите ни от ЕС не вярват, че има натиск" срещу българите в РСМ.

Защо сърби, албанци, власи, роми и турци са част от македонската Конституция, а не може в нея да присъстват българи, чудят се тримата гости в студиото. Те очакват фалшифициране на данните от преброяването на населението в РСМ, що се отнася до българското малцинство.

Българите в Северна Македония се страхували да си търсят правата, защото можело да не си намерят работа и да имат проблеми с правителството и полицията.

"Правителството да обясни на Европейската комисия как 120 хил. българи ги няма в Македония. Организациите на македонските българи ще реагираме и ако иска, България може да ни подкрепи. Записват те като македонец и не те питат", подчертаха македонските българи пред Bulgaria ON AIR.

Гостите в студиото дадоха пример, че в македонския речник има дума "избугариш", която означава, че "съсипваш" нещо.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


68
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
26
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ПРОБЛЕМЪТ ПРИ ТЕЗИ ТАКАНАРЕЧЕНИ БЪЛГАРИ В МАКЕДОНИЯ Е,ЧЕ В БЪЛГАРИЯ НИКОЙ НЕ ГИ ИСКА...БЪЛГАРСКАТА ДЪРЖАВА ГИ ИЗПОЛЗВА ДА И ВЪРШАТ МРЪСНАТА РАБОТА И СЛЕД ТОВА ГИ ЗАХВЪРЛЯ-ПРИМЕРИ КОЛКОТО ИСКАТЕ...
12
8
 
11
 
! Отговори
нина преди 2 години
ПОЗИТИВНО ПРЕДАВАНЕ ! - ПОЗДРАВЛЕНИЯ ! ПОДКРЕПЯМ....РЕШЕНИЕТО НА ВЪПРОСА БИ ДОНЕСЛО ПОЗИТИВНИ РЕЗУЛТАТИ НА КОЕТО И ДА Е БЪЛГАРСКО ПРАВИТЕЛСТВО !
11
30
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ИСКАТ ОЩЕ ПАРИ!!!ДОКАТО МАКЕДОНЦИТЕ В БЪЛГАРИЯ СЕ БОРЯТ ЗА ФУНДАМЕНТАЛНИ ПРАВА,БЪЛГАРИТЕ В МАКЕДОНИЯ ИСКАТ ПРИВИЛЕГИИ...ЕДНИ ОТ НАЙ-ЗАМОЖНИТЕ ТАМ СА ИМЕННО ТЕЗИ,КОИТО СЕ САМООПРЕДЕЛЯТ ЗА БЪЛГАРИ...КРИЯТ СЕ ТАМ В МАКЕДОНИЯ,ЗАЩОТО В БЪЛГАРИЯ НИКОЙ НЕ ГИ ИСКА ЗАРАДИ ДАЛАВЕРИТЕ,В КОИТО СА ЗАМЕСЕНИ.
10
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какви приятели са ни от ес бе, про'стак неграмотен?!
9
4
 
37
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 2 години
Честита Коледа на всички македонци по...българските земи от района на Охрид,та чак до Албания.Дето е...текло,пак ще тече,не се отпускайте,100 годишното ви сръбско...робство,приключва.
8
5
 
21
 
! Отговори
Аз преди 2 години
Северняците никога в ЕС, народа не позволява, а не правителството, което и да е то. Още по-малко пък ЕС и САЩ. Засега да са живи и здрави и да не ни занимават със себе си.
7
15
 
6
 
! Отговори
баба мара преди 2 години
няма приятели в ес има само американски интереси да се заяждат с русияама от балканите а не от 20 000 км
6
10
 
7
 
! Отговори
Па така си е преди 2 години
Последните 30 години окончателно се избугарихме.
5
3
 
19
 
! Отговори
Смук преди 2 години
Да ми едът големио маркуч македоните. Като се мислят за македони и не харесват и плюят бугатите, да си направят македонски съюз и да смучат маркучите си заедно с албанята и ***, щот и сърбите вече не ги искат даже.
4
6
 
37
 
! Отговори
Щапаров Младши преди 2 години
Аз съм македонски Българин- предлагам да се направи бяла книга за това а като се съберат доказателства вкл.със счупени Български плочи,оплаквания на пострадали граждани,данни от чужди уикипедии и спомени на очевидци от помакедончването,всичко да се покаже на цяла Европа на разбираем език! Редно е европейците да си зададат въпроса- къде и как изчезнаха онези "македонски" Българи,които самите те нанасяха в стари етнически карти преди 100-150 години,в които няма "македонци" а почти само Българи!
3
44
 
14
 
! Отговори
Маке преди 2 години
Нема никаков тормоз над Блгарите во Македониа, се е тоа гола пропаганда.
2
6
 
11
 
! Отговори
Аз преди 2 години
Работа се, че България ще застане до вас!
1
9
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Никакъв ЕС за макетата, докато не проговорят книжовен български.