Църномаров: Приятелите ни от ЕС не вярват, че има натиск над българи в РСМ

В никакъв случай не сме равноправни, казва той
25 дек 2021 19:55, Нели Христова
68

Трима македонски българи от Културния център "Иван Михайлов" в Битоля гостуваха в студиото на предаването "Брюксел 1" навръх Коледа.

Били са временно затворени заради пандемията, но в момента работата на Културния център продължава. За пръв път от "Иван Михайлов" повдигнаха въпроса за вписването на българите в Конституцията на Република Северна Македония.

Изпратили са писмо до президента Стево Пендаровски, визирайки над 120 хил. граждани с български произход и български паспорти. В началото местните власти са им отвърнали, че България не иска те да бъдат вписани в Конституцията.

"В една демократична страна има място за всички, а няма място за македонските българи", посочи председателят на Културният център "Иван Михайлов. Искаме цялата македонска общност да види, че в Македония живеят българи", заяви председателят на КЦ "Иван Михайлов" Люпчо Георгиевски.

"В никакъв случай не сме равноправни. Още в училище се казва, че българите са окупаторска и фашистка страна. Че са монголци и татари, че не сме едно и също, че никога българи не са живели в Македония. Съществува натиск, но по-тих и не може да се докаже. Извършва се чрез учебниците и Facebook групите. За Сърбия няма никакъв проблем. Най-големият грях в Македония е да си българин", обясни Георги Църномаров пред Милена Милотинова.

А Благой Шаторов даде следния пример на тормоз:

Нашите деца ги учим на истинската история, а в училището учат, че техните предци са били фашисти и окупатори. И учим децата така: Това е истината, ама в училище кажеш каквото пише в учебника, за да нямаш проблеми. Иначе ще имат лоши оценки и намалено поведение.

По думите на Църномаров "приятелите ни от ЕС не вярват, че има натиск" срещу българите в РСМ.

Защо сърби, албанци, власи, роми и турци са част от македонската Конституция, а не може в нея да присъстват българи, чудят се тримата гости в студиото. Те очакват фалшифициране на данните от преброяването на населението в РСМ, що се отнася до българското малцинство.

Българите в Северна Македония се страхували да си търсят правата, защото можело да не си намерят работа и да имат проблеми с правителството и полицията.

"Правителството да обясни на Европейската комисия как 120 хил. българи ги няма в Македония. Организациите на македонските българи ще реагираме и ако иска, България може да ни подкрепи. Записват те като македонец и не те питат", подчертаха македонските българи пред Bulgaria ON AIR.

Гостите в студиото дадоха пример, че в македонския речник има дума "избугариш", която означава, че "съсипваш" нещо.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


68
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
11
 
21
 
! Отговори
трио българка преди 2 години
Най-голямата грешка е да претендираме пред РСМ за вписване на "българско малцинство" в тяхната конституция. Това е в наш ущърб и се налага отвън за да се признае окончателно статуквото след 1944.Ако го направим, това означава, че обезмисляме и отстъпваме от червената линия за един народ и език до 1944. Крайно време е да говорим и разобличим виновниците и отговорните за този геноцид в Македония и Западните покрайнини - гонения, убийства, обезбългаряване и геноцид. Пускаме Сърбия в ЕС без условия?
32
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тези хорица са симпатични и чест им прави, че се изявяват като българи, но реално погледнато не блестят с особен интелект. Струва ми се, че няма как да увлекат много последователи.
31
35
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какви приятели може да има един кремълски троянски кон в ЕС ? Вместо българите да поздравят македонците, ч преписват българската История те ги хулят, че са я откраднали. Вместо да гласуват с две ръце Македония да влезе в нашето общо европейско семейство, те я бутат в ръцете на Сърбия, вместо Радев да отиде в Скопие и каже "Аз съм един македонец защото съм наследник на цар Самуил и Климент Охридски", той насажда антимакедонска истерия !
30
6
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какви приятели в ЕС? Ние нямаме приятели благодарение на пасивната ни външна политика. Дори традиционни наши съюзници като Унгария и Хърватия ни изоставиха и сега подкрепят Македония. Лъжливият Заю Баю успя да ги убеди в неговата кауза, защото не си стоеше в дупката, а обикаляше навсякъде по Европа, за да ни клевети. През ден, през два, водещи европейски политици бяха в Скопие. В София никой. Е, как да имаме приятели?
29
13
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Че то натиск над българи има и в България - за примери: Костя Копейкин заплашва Парламента, Нинова плаши мобилните оператори, а Радевата хунта въведе зеления сертификат,...!
28
3
 
37
 
! Отговори
Българин преди 2 години
Удбашите в Скопие разбират само от бой по дебелите чутури. Ако трябва и 30 години вето. Докато не признават българският си корен и докато се запише в Конституцията им българското малцинство със съответните права. Да не пропуснем и отказ от териториални претенции.
27
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Рашките нарочно ни набутаха в тоя конфликт преди две години.И ние започнахме да си се мразим. Разделяй и владей.
26
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Работих три години с боснанец в Либия. Разправи ми как српски са ги отстрелвали със снайпери по улиците в Сарайево. В един труп на улицата са преброили 99 куршума! Защо 99, а Српски?
25
8
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Проблемът с Македонците е един от многото ни подаръци от братска Русия!
24
8
 
21
 
! Отговори
Инженер преди 2 години
Единствената държава, която може да победим военно е Македония и точно тя ни се дръвчи. Странно
23
6
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сърбите са писали учебниците на северомакедонците. Сърбите са окупаторите и фашистите, хърватите са фашистите, Сърбия и Хърватия извършиха геноцид в Югославия само преди 20 години.
22
4
 
11
 
! Отговори
Специалист преди 2 години
А пък аз не ти вярвам на теб, македонско селянче.
21
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не ми харесва тая работа с българите в Северна Македония.Прилича на московски капан.
20
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Приятелите ни от ЕС хахааахаххааххахах цирк
19
3
 
8
 
! Отговори
коптор преди 2 години
До АнонименНяма такова нещо като приятели ,избираш тия които са по креативни и с тях ти е бизнеса!
18
26
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
БЪЛГАРИТЕ В МАКЕДОНИЯ СА ЧЕСТИ ГОСТИ В НАЦИОНАЛНИТЕ МЕДИИ ТАМ,КЪДЕТО ВСИЧКИ МАКЕДОНСКИ ГРАЖДАНИ МОГАТ СВОБОДНО ДА ЧУЯТ БЪЛГАРСКАТА ИНТЕРПРЕТАЦИЯ СА ИСТОРИЯТА СИ...ВЪПРОСЪТ Е ЗАЩО ДО СЕГА НЕ СЪМ ВИДЯЛ НИТО ЕДИН МАКЕДОНЕЦ В БЪЛГАРИЯ ГОСТ НА БЪЛГАРСКА МЕДИЯ...
17
22
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абе стига с тия българи в СМ. Що не кажете при преброяването колко са се обявили за българи? И да се впише в конституцията, и какво ще стане?
16
6
 
3
 
! Отговори
Асан преди 2 години
Църно мацов църна мачка :)))
15
14
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
България приятели в ЕС НЯМА И НИКОГА НЕ Е ИМАЛА и колко по бързо българите го разберат, толкова по добре !
14
31
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
АМИ КАКВО НЕВЯРНО ИМА В ТОВА,ЧЕ БЪЛГАРИЯ ПО ВРЕМЕ НА ВСВ Е БИЛА НА СТРАНАТА НА ГЕРМАНИЯ И КАТО ТАКАВА ОКУПИРА МАКЕДОНИЯ...