Външно: Позоваването на официалния език на РСМ не означава признаване на "македонски език"

Страната ни излезе с декларация
18 юли 2022 23:15, Анисия Иванова
137
Външно: Позоваването на официалния език на РСМ не означава признаване на "македонски език"
Снимка: БГНЕС

Всякакво позоваване на официалния език на Република Северна Македония в официални/неофициални документи/позиции/изявления и други на ЕС и неговите институции, органи, служби и агенции трябва да бъде разбирано стриктно в съответствие с Конституцията на тази държава и по никакъв начин не трябва да се интерпретира като признаване от страна на Република България на "македонски език". Това заявява Министерството на външните работи (МВнР) на България в своя декларация.

С настоящата декларация България потвърждава следното:

Още по темата

Българският книжовен език има шест регионални писмени норми (кодификации). Три от тях се основават на диалекти, а три на книжовния български език. Създаването на „македонски език“ през 1944-1945 г. в бивша Югославия беше акт на вторична кодификация (ре-кодификация), основаващ се на българския книжовен език, допълнително "обогатен" с местни форми, като по този начин се симулира "естествен“ процес, базиран на диалектна форма.

Всякакво позоваване на официалния език на Република Северна Македония в официални/неофициални документи/позиции/изявления и други на ЕС и неговите институции, органи, служби и агенции трябва да бъде разбирано стриктно в съответствие с Конституцията на тази държава и по никакъв начин не трябва да се интерпретира като признаване от страна на Република България на "македонски език".

България продължава да се придържа към езиковата клауза, залегнала в Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество, подписан в Скопие на 1 август 2017 г. между Република България и Република Македония, за целите на двустранни договори/споразумения/меморандуми и други между двете държави".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


137
Още по темата: езикдекларацияМВнРРСМ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
75
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До реализма: Абе я ше си хапна едно шкембе, пък макетата да си стоят гладни :)))
74
3
 
4
 
! Отговори
реализма преди 1 година
Македонист беше Груевски с краен българеещ се баща та от там и крайният му македонизъм свалени от модерните цирк артистични нови времена от ислямизатора на Ердоган:Зоран Заев с план за общ албаномакедонизъм...............очаквано българи и сърби заедно ще дуате супата
73
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Браво на външно. Никакви отстъпки не трябва да има от поетите ангажименти.
72
16
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Абе кой се интересува от шиб*ания им език ... пускайте ги в Европа, че путин само потрива ръце и се радва на поредния конфликт, който да използва
71
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Македонците нямат проблем с факта че говорят някаква форма на български защото македонците никога не са считали такъв факт, също както и всичките други славяни. Техния факт е че говорят някаква форма на южнославянски формиращ диалектен континуум български, македонски, сръбски, босненски, черногорски, хърватски, словенски.По-скоро българите имат проблем че никой от южните славяни не смята че езиците им включително и македонския произлиза от българския.
70
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Факт Посягат на бг историята.
69
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 19 век Вардарска Македония е призната като област с мнозинство от бг население. Има укази на турския падишах и никъде няма " македонско" население, т.е. няма как да има и македонски език.
68
6
 
10
 
! Отговори
Факт преди 1 година
Заяждаме се за глупости и това говори лошо за манталитета ни.Независимо дали го признаваме - те си говорят на него.
67
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен" нема сопствена литература:" Нема щото е литературата на "македонския" е на български.
66
10
 
5
 
! Отговори
Езиковед преди 1 година
Съветвам ви да признаете македонският език незабавно, за да не станете за смях! Сръбски, хърватски, босненски, та ако щете черногорски и дори херцеговински - признати са за отделни езици, макар да са доста по-близки по между си от български и македонски.
65
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен кj ,лj , гj ,нj не са в македонския а в сърбохървацкия. Латиницата влиза като втора азбука в Югославия заради хрвати и словени в 1920 г.
64
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Маке. Ти си македонец. Добре. Говорите македонски език. Още по-добре. Най-важното е да се уважаваме и разбираме. Не обръщайте внимание на нашите т.н патриоти. Това са русофили, които мразят нашите братя в Македония.
63
1
 
6
 
! Отговори
Мисирков преди 1 година
За Илинденско-Преображенското въстание (1903): Ние трябваше да знаем, че против нашето въстание ще бъдат: и Кара-Влашко, и Сърбия, и Гърция. Кара-Влашко не може равнодушно да гледа на усилието на България за даване на автономия на Македония. На автономията се гледа като на преходна степен към съединението с България.
62
4
 
6
 
! Отговори
Мисирков преди 1 година
"Населението на Македония, както и да го наричат сърбите и гърците, по кръв си остава българско"
61
1
 
6
 
! Отговори
Сатра преди 1 година
Во Македониа се вика "ПОСЛЕ СВАДБА, ТАПАНИ", поздрав;)
60
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 66 Мисирков сам признава в 1907 че това което е написал в 1903 г. е едно политическо съчинение и че е нарушил собствените си убеждения, че македонския е български.
59
7
 
9
 
! Отговори
Яне от Сандански преди 1 година
.Ние сме два братски народа.Стига с това разделение.Сърби,българи македонци румънци,трябва да се уважаваме и разбираме.ДА търгуваме да развиваме туризма помеждуси, стига с тая омраза.ЕС,САЩ,НАТО,те насадиха омразата на балканите.
58
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Струва ми се че ние ще събудим Мисирков във всеки Македонец.Дано не съм прав.Ще.фи събидим не само в Македония,а и в Гърция,Сърбия,Албания и България.Да не излезнат най-многубройната нация на Балканите.
57
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не Тито дава идеята за Македонския Литературен Език ,не Блаже Коневски ,а Кърсте Петков Мисирков през 1903 година.Той казва,че Македнския език и религия са най-важни за Македония и Македонскоя народ,за да се спаси от пропагандите на България,Гърция и Сърбия.Той иска самосотятелна Македония в състав на Турция и Призовава на война всички Македонци да се борят срешу Българи,Сърбия и Гърция.Той ги нарича врагове трите държави.
56
8
 
5
 
! Отговори
ефрейтора преди 1 година
Защо ни занимавате с тия глупости.Много ме интерсуват македонците.Да си пправат каквото си искат не ги упреквам.И Левски да си го изкарат македонец ми е през оная р.......