Митниците: Зачестяват опитите за нелегален внос на лекарства от Турция

Причината е в пъти по-ниската им цена
26 окт 2022 08:24, Анисия Иванова
46
Митниците: Зачестяват опитите за нелегален внос на лекарства от Турция
Снимка: БГНЕС

Зачестяват опитите за нелегален внос на лекарства от Турция. Причината е в пъти по-ниската им цена в южната ни съседка. Капки за нос например, които в България струват над 20 лева, в Турция са 6 лева.

„Само за последните 3 месеца на „Капитан Андреево” са засечени 18 опита за нелегално пренасяне на различни видове лекарства. По-голяма част са анаболни стероиди и хранителни добавки”, обясни Диана Маркова, Агенция „Митници” пред Нова тв.

Има обаче нелегален внос и на лекарства за настинка, кръвно налягане и др.

„Задържат се и лекарства с вещества, използвани за производство на синтетични наркотици, които съдържат психотропни и упойващи вещества. Третият тип са лекарства за лечение на различни видове заболявания”, обясни още Маркова.

На 20 октомври в транзитен автобус са намерени 5 кашона с много различни лекарства.

Диана Маркова обясни, че когато се преминава границата, човек може да носи лекарства за лична употреба, за не много дълъг период от време, а не в търговски количества. За някои от тях се изисква да носите и рецептата от лекар.

„В последния случай бяха хванати лекарства за опорно-двигателния апарат, за хипертония и злокачествени заболявания. Бяха на стойност 158 000 лева”, каза Диана Маркова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


46
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
6
 
26
 
! Отговори
БЪЛГАРИН преди 1 година
ДА КОПУВАМЕ ЛЕКАРСТВА ОТ ТУРЦИЯ ЗАЩОТО СА ПО-КАЧЕСТВЕНИ ПО-ЕВТИНИ И ГИ ИМА ВЪВ ВСЯКА ТЯХНА АПТЕКА НЕ КАТО НАШИТЕ ФАЛШИВИ И НАЙ-ВЕЧЕ НА ЧАЙКА ФАРМА КОИТО МОГАТ ДА ТЕ УМОРЯТ ЗАЩОТО СИ МИСЛИШ ЧЕ ПИЕШ ЛЕКАРСТВО А ТО Е САМО БРАШНО С ПОДСЛАДИТЕЛ
18
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
един "незначителен пример" - лекарство за кръвно от 1.20 изчезна от аптечната мрежа, но се появи в нава опаковка за 3.80!? еваго!
17
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Читател Проблемът е, че се внасят лекарства за стотици хиляди. Нали се сещаш, че просто някой зарежда аптеки без да плаща данъци и печели от разликата в доставната цена. Не си представяй, че този кашон за 158000 от статията не е било предвидено да бъде продаден в аптеки за 300000. Иначе никой не би се занимавал с това да внесеш примерно 10ина блистера и най-скъпо лекарство за себе си или болен роднина и така да спестиш от цената за година напред.
16
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До До читател Кой ти каза, че турските лекарства са ментета? От официална аптека аспирин просто е няколко пъти по-евтин от у нас. Произведен е даже от същата фабрика като този в нашите аптеки. И горивото им ли е менте, та струва почти наполовина на нашето?
15
0
 
0
 
! Отговори
Еди преди 1 година
До 17 - Точно! Браво! Трябва да семприказват тези работи!
14
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ега се тръшнат всички митничари, и най-вече начлалниците им...и всичи в парламента! обричат бедните хора на смърт! мафия!
13
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 13 - Издишаха ти аргументите и взе да ме обиждал на транзистор? Това нещо свързано сполупроводниците ли е или искаш да кажел, нешо за "транс" ориентация? може ли, ако не ти е теудно, да се държим цивилно и прилично? Ако ли не, поне да не се обиждаме, като 7 годишни деца?
12
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
С Румъния положението е същото. Наскоро ми се наложи да търся лекарство за *** за дете, но се оказа,че у нас такива няма. Принудих се да търся в Румъния. В Румъния освен,че са по-евтини доста лекарства се продават без рецепта за разлика от нас.
11
23
 
7
 
! Отговори
До читател преди 1 година
Какво ще те спаси някакво турско меHте с неизяснен произход бе мЪлyмняк, да и6Ъ и пpоcтитe ceляни - ЗАСЛУЖАВАТЕ СИ СЪДБАТА БЕ POБИ
10
6
 
22
 
! Отговори
Читател преди 1 година
Скъпи митници, тези лекарства спасяват ЖИВОТИ на все по-малкия брой българи в Родината! Ако сте българи, а не само в българска униформа, не ги спирайте!!! Благодаря
9
0
 
22
 
! Отговори
Хмммммм преди 1 година
И цената и това, че мн ого лекарства липсват в България! Време е държавата да провери какво се случва с липсващите лекарства. Има липса на медикаменти за онкозаболявания и хората се "лекуват" с каквото има! Онези търтеи на държавни позиции да вземат и да поработят малко, а?
8
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 6 - Хич не са ментета, само да ти кажа. Рязликата в жените може да стигне 5-6 пъти в полза на "ментетата". Нещо дето струва 2000 лева у нас, там е 400-500. Това буквалнонспасява животи, бе брятле!
7
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Добре, че са Турция и други нам съседни държави, та човек да си купува и лекарства, които от близо 10 години липсват на нашия аптечен пазар, някои от които животоспасяващи.
6
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А защо изобщо се спира тоя внос? Каква е обществената полза, да спреш животоспасяващи и достъпни лекарства? Нялой ще ми обясни ли?
5
24
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да не дава ГОСПОД да изпаднеш толкова че да купуваш турски мeнтeта
4
0
 
28
 
! Отговори
:\ преди 1 година
Не само са по-евтини, някои лекарства тук ги няма. Въпреки че са по здравна каса. На никой ме му се бият стотици километри за лекарства, после да го пишат и престъпник...
3
1
 
23
 
! Отговори
Брадвата преди 1 година
Понеже сме богати.. Само във Франция, като влезеш в магазин, може да ти е по-скъп пазарът. Може би и нейде из тия псевдо-държави Литва, Латвия и ква беше там. НАВСЯКЪДЕ другаде из ЕС даже храната е по-евтина (не говоря даже за Македония, Турция, Сърбия и т.н. държави извън ЕС)! Кво остава за лекарства и т.н. Но пак казвам, понеже сме богати, нашите "търговци" ни смучат като пиявици и ползват Митници за още репресии над населението!
2
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Защото в Турция няма спекула - нишестенца за по 50 лева, цените ги определял "органа" на Асена Сърбежова.
1
0
 
22
 
! Отговори
Зевс преди 1 година
Сигурно защото там са в пъти по-евтини същите лекарства