Сърбия: Македония е изконна сръбска земя

Откриха изложба на тази тема в Крагуевац
11 авг 2023 19:30, Стела Стоянова
259
Сърбия: Македония е изконна сръбска земя
Снимка БГНЕС

В сръбския град Крагуевац бе открита изложба по повод 110 години от битката край Брегалница и освобождаването на старите сръбски земи в Македония и победата над българите, предаде БГНЕС.

Изложбата се намира в Народната библиотека "Вук Караджич" и е организирана от проф. Деян Антич от Философския факултет в Ниш.

Според проф. Антич битката край Брегалница не е само "сръбски военен триумф, а преди всичко означава окончателното завръщане на старите сръбски земи от Македония в рамките на сръбското кралство". "Това е важно историческо събитие, защото сърби от всички краища на страната са се били за освобождаването на старите сръбски земи от Македония и след многовековното робство са върнати в държавните граници на Сърбия", каза още той и съобщи, че през "месец септември изложбата ще бъде в град Битоля - РС Македония, където ще се чества Денят на сръбското единство с участието на официални държавни представители от Битоля".

Централно място сред показаните документи заема "Военната прокламация"на крал Петър Първи Караджорджевич. В нея той призовава за мобилизация на сърбите поради "нечовешкото отношение на българите към пленниците и унищожаването на приятелството и братството в старите сръбски земи в Македония". В прокламацията пише, че "българите са извършили престъпление срещу славянството, и всичко това ставало поради техният отказ по братски да се стигне до подялба на тяхната изконна сръбска земя и да се попречи на завръщането на сръбството в Македония". В този документ се подчертава, че в битката срещу българите сърбите ще получат подкрепата от своя гръцки съюзник.

Събитието бе открито от генерал-майор Милорад Ступар. Според него "славната сръбска армия е освободила сърбите от Куманово и Прилеп от петвековното турско робство".

Официалното наименование на изложбата бе "110 г. от втората балканска война и битката при Брегалница". В нея има 23 изложбени пана. Сред основните участници в композицията са Историческият архив на Сърбия и Военно-историческия музей от Белград
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


259
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
96
3
 
1
 
! Отговори
Ийст-ромей МАСОНИ-3 преди 1 година
Преди Христа античните гърци обиждали само честните и достойни врагове а за най-злите и злокобни техни сатанински врагове от Религиозно суеверие им било забранено да казват или пишат дори една-единствена дума а пазели упорито мълчание............... АВАРСКИЯТ ХАГАНАТ доказано обсажда СОЛУН и превода от гръцките автори е че Славяните са много по-читави и приличат на германците............................. Векове по-късно набедени за унищожители на Аварите Византия напада унищожилия аварите КРУМ
95
13
 
12
 
! Отговори
кАзах преди 1 година
Сърбите са прави.Гърци,сурби,македонци ,всички ни мразят защото българите сме склонни към предателство.Сърдете се на Ваню Костов,който даде коридор на Сащ а не бяхме още член на НАТО да бомбандират сърбите заради диктатора Милошевич.Колко деца и жени загинаха,а колко се разболяха от рак заради бомбите им с обеднен Уран.Сега тук гледам русофобите са гневни.Гърците тогава не дадоха коридор въпреки че одавна са в НАТО.После се чудите ,ама защо това ,защо онова.
94
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Искам да кажа на ПРОВОКАТОРИТЕ,че БА в момента е много слаба за да не последва НОВА НАЦИОНАЛНА КАТАСТРОФА
93
11
 
7
 
! Отговори
Вучич е пътник преди 1 година
Сръбският народ заслужава по-добра участ. Сръбският народ заслужава демокрация. Русия губи влиянието си в Сърбия предлагайки само оръжия и бедност. Вучич си отива...
92
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Гошо...*** Първо не е техна и второ какво точно са спечелили като Българоя и Гърция държат също парчета от Македония. Сърбия май сега загуби нейното парче без война та излиза че са окупатори и незаконно са я завзели.
91
11
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Македонците не говорят развален български със сръбски думи а гръцки,нема никви истински макета във Вардарска Македония а само менте и албанци!
90
7
 
8
 
! Отговори
Сърбия е бедна преди 1 година
Сърбите са бедняците на Европа и така ще бъде докато продължават да се "братушкат" с руснаците и не влезнат в ЕС и НАТО.
89
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тия па къде се бутат. Македония се е простирала до Индия и Египет. И това ли са изконни сръбски земи? Всичко македонско принадлежи на гръцката история. А днешна Северна Македония е била гръцка земя превзета от България в честен бой, а не подарена с някакъв измислен договор.
88
2
 
9
 
! Отговори
ffff преди 1 година
От алчност за власт бяха голяма държава и последните 30 години се смалиха няколко пъти. Иначе РСМ, Кюстенил, Самоков са били в Сърбия - факт. Но са били няколко десетилетия, докато в България са били няколко столетия. И по-важното е че когато са се водили споменатите битки там е нямало никакви сърби, т.е. си е била чиста алчност за чужда земя
87
10
 
5
 
! Отговори
Велика РУСИЯ преди 1 година
ДА БЪДЕ И ПРЕБЪДЕ ДЕЛОТО НА ПУТИН.УКРАИНСКАТА ПОБЕДА Е БЛЯН.
86
18
 
7
 
! Отговори
Маке преди 1 година
Македониа не е ниту српска, ниту блгарска. Македониа е на македонците!
85
3
 
6
 
! Отговори
Усетете се! преди 1 година
Ако искате нещо да НАПРАВИТЕ - пишете писма до МВнР да реагира. ТУК колкото и да скачате, какво ще постигнете? Това им е целта - пускат скандална новина (ако не е гавра от сглобката, ще е от някой съсед-там винаги има) за да ОТВЛЕКАТ ВНИМАНИЕТО ВИ от нещата, които правят и няма как да скрият! ДНЕС излезе новина, че сменят началниците на областните МВР-та с цел изборите да се правят с "наше МВР". Това е ИСТИНСКИ СКАНДАЛ! Тъкмо започна да набира сила и ... "скандална" статия и тр*лове да дразнят!
84
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сърбете са озлобени че загубиха Югославия. но нов грепен ход и ще загубат и Сърбия.
83
2
 
17
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 1 година
Били на...били преди 110 години,по време на Междусъюзническата война. Тогава май...всички ни биха,защото уж...съюзници,а като...глутница кучета се нахвърлиха да ни разкъсват и да грабят територии от България. Да нямаш вяра на...такива балкански съюзници. Еее,историята ги постави на...място и Сърбия пострада фатално след...разпада на тяхната си федерация,градена на...фалшива основа.
82
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сърбите са криви за много работи, но за нас - българите е важно да не правим дрезги със съседните държави. 200 процента САЩ подклаждат такива на балканите и гледат всячески да създадат война или поне конфликти тук. Пазете се, българи... Пазете се от провокациите.
81
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Най-обикновени великошовинисти Плюли са си в устите с путинистите. Това не е новина
80
14
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Точно така е Македония е сръбска, а България е руски сателит. Всичко е точно. Така е било и такак и ще бъде.
79
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тогава и бг ще каже че Белградска област е бг че е била при хан Крум и Омуртак.
78
4
 
13
 
! Отговори
Пффффф, преди 1 година
ето защо не трябваше да се пипа ветото,но интимната коалиция бързаше да се подмаже на Урсулю и ОМакрон и да излиже старателно евроатлантическите им междубузия... Само да не се окаже скоро,че и Христофор Колумб е сръбски македонец,а северноамериканския континент е западна македонска провинция :)
77
2
 
1
 
! Отговори
Ийст-ромей МАСОНИ 2 преди 1 година
Имали сме някакво общо Византо-Българско древно Тайно масонство с доловими неща и от 2023 година но безспорните доказателства са по трудният начин защото става дума за Тайната политика........................Краят на Византо-Българско масонство е при нахлуването на турците в Европа когато аутсайдерите Василевс Андроник и съпругата му Василевсата Кераца Шишманова се вживяват като ЧИСТАЧИ и заедно откриват Жива Вода лекуваща ослепяване впоследствие героизирани въпреки аутсайдерското им управление