За 85% от сърбите насилието над жени е личен проблем

Повечето хора в Сърбия смятат, че не бива да се намесват
8 дек 2023 11:45, Елка Василева
69
За 85% от сърбите насилието над жени е личен проблем
Снимка: архив, БГНЕС

Около 85 процента от сръбските граждани смятат, че насилието над жени е личен проблем, каза днес съветникът в сръбското Министерство на културата Гордана Предич, цитирана от белградската агенция Бета.

На конференция за борба срещу насилието над жени вчера Предич посочи, че повечето хора в Сърбия приемат домашното насилие като личен проблем, в който не бива да се намесват.

„Преди да се стигне до фемицид, трябва да съобщим за насилието, а не да го игнорираме“, допълни тя.

Според нея „голям товар“ за жените е „неплатената работа“ и това, че губят двойно повече време от мъжете в изпълнение на битови задачи в дома.

„Икономическата зависимост на жените е проблем. Те прекарват време на официалната си работа и още от два до четири часа всеки ден се занимават с домашни задължения. Тази работа на месечно равнище възлиза на около 546 евро по груби сметки. Заради домашните си задължения жените не могат да се образоват допълнително и да се посветят на себе си“, отбеляза Предич.

Тя допълни, че в селата проблемът е още по-силно изразен. По думите ѝ три от четири жени по селата работят без заплащане.

Конференцията „Ключови предизвикателства пред равенството между половете в Сърбия: борбата против насилието над жени и признаването на неплатената работа“ е част от кампанията „16 дни на активизъм против насилието над жени“, свързана с международния ден за елиминиране на насилието на жени на 25 ноември.
(БТА, Симона - Алекс Михалева)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


69
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До 23: Стига дрънка гл у п 0 C T и бе! Жените са насилвани всеки ден и всеки час и затова всички мъже трябва да влязат в затвора и да работят завинаги за благото на жените!
24
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До Анонимен 22. "Цивилизованите" непрекъснато гледат "западни филми" и четат "западна литература" и не могат да включат за какво насилие става въпрос в тях и откъде им идват идеите на "западните автори". Е не идват от нашия бит и култура, а от техният си и после ние не сме били цивилизовани. Смехотворни НПО врекала.
23
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До Анонимен 21 - Смешното е, че в България няма живи, да помнят, че е имало разминаване в заплащането. Още от 50-те години всеички бяха на близки заплати. Жените не ставаха често директорки в цехове и пдобни, но бяха на много от по-високите постове в администрацията и счетоводството, както и в БКП. Сега, жени генерали, било то в армията, полицията, ДС и други нямаше, защото тези работи са си за мъже. И ако това е скеситко, да сте живи и здрави.
22
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До 21: Насилие над жени е самото присъствие на мъж. Ами така де, жената може да се е стресирала от това и съответно мъжът трябва да бъде наказан от закона.
21
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Продължавам да чакам за определението "насилие над жени" понеже не знам какво се има предвид : висок тон, лош поглед, малко участие в домашната работа, по-ниска заплата, психически или физически тормоз ? И съответните им степени ?
20
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До Анонимен 16 - Защото буквално чакат, да има 2 случая в един ден, че да изкарат и някой случай преди 2 месеца, дето са го гтвили дълго и да ни накарат, да повярваме, че едва ли не, всяка сутрин полицията ходи и събира трповете на убити съпруги, а всяка втора жена е била изнасилване поне 4 пъти ... И целта е, да го повярват достатъчно хора, че да се лепнат за някой, дето "има решение на проблема".
19
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Като искаш време за себе си няма да се задомяваш за да не ти пречат домашна работа, деца и мъж.
18
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До Анонимен 16, фронта е дело на малкопишковците :)
17
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Ок .. И?
16
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Ех, тамЪн се зачудих какво стана с това безкрайно насилие над жени и защо няма новини отново и отново :) Сега вече съм щаствлив и от този ден в живота си :) Насилие над мъже няма, който не вярва, да отиде на фронта да се убеди...
15
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Сръбете искат да надскочат всички - подозирам че искат законово да се раздели домашната работа по равно.
14
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
А какво е "насилие над жени" ? Че стана като с европейските ценности и руските интереси...
13
1
 
6
 
! Отговори
Хахахахахахахахахаха преди 8 месеца
А да не би да си мислите, че в България не е така ли? Тук все още огромна част от мъжете смятат, че имат собственост и са някаква си измислена "глава на семейство". Просто не сте задали въпроса или не ви стиска да покажете резултатите. направете експеримент и ще видите. Под всяка новина в този сайт виновна е жертвата, никога насилника :) балкански манталитет!
12
5
 
3
 
! Отговори
ххх преди 8 месеца
М-дааа,насилие над жени.Където не се говори за женска кариера,равенство на половете,свободия на п-дер-а-стията и лесбийството,където не се говори за домашно насилие,в този свят има свръхраждаемост на деца.А ние се топим и изчезваме.Ха, кажете ми,кои имат правилно отношение към живота и човешките ценности?
11
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Тва е борба за приемане на Инстамбулската конвекция и в Сърбия. Като четете не разбирате ли какво четете ?
10
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До Анонимен 2. Ти па кат си ми един циливилизуван...
9
8
 
4
 
! Отговори
До 7 преди 8 месеца
Свиквайте! Като се наложи шериатът, така ще стане в цяла Европа. Вие ще станете малцинство, защото от джендърлък и феминизъм деца не се раждат.
8
7
 
5
 
! Отговори
Елементарно Уотсън преди 8 месеца
Нормално. В ислямските държави е така...
7
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
жената да си знае мястото, а то е на чистачка, слугиня, *** на пияния си австтралопитек, перачка, да ходи на работа, да пазарува, да готви и да носи на бой, за съжаление в 21 век, единия пол си остава недоразвит, тоя с ракията и салатата
6
1
 
4
 
! Отговори
Роко2 преди 8 месеца
Те сръбкините не се дават лесно на мъжете си да ги бият-ръгат с ножа в бедрото изненадващо.Имах колеги сърби.