Гордана Силяновска с призив: Да работим за бъдещето

Тя присъства на представлението на "Валкюра" на Софийската опера и балет в Скопие
18 май 2024 22:15, Анисия Иванова
39
Гордана Силяновска с призив: Да работим за бъдещето
Снимка: БГНЕС

"Трябва да живеем в днешния ден и да работим за бъдещето", заяви президентът на Северна Македния Гордана Силяновска-Давкова преди началото на спектакъла на Софийската опера и балет тази вечер в Скопие.

Това е първата ѝ изява, след като положи клетва на 12 май.

Силяновска се срещна с директора на Софийската опера и балет Пламен Карталов и посочи, че е много добре запозната с творчеството му и е дошла да се възхищава на премиерата.

На въпрос дали присъствието ѝ е знак за приятелство, Силяновска отговори: "Да, това е една стъпка. Държа на културната дипломация и вярвам, че тя е по-силна от традиционната. Затова дойдох да се насладя тази вечер на операта. Познавам и академик Карталов, мисля, че е изключителен. Смятам, че Пламен ще запали културния пламък тук."

"Не мисля, че миналото ни е романтично – нито вашето, нито нашето. Смятам, че трябва да живеем в днешния ден и да работим за бъдещето", добави държавният глава на РСМ.

Директорът на българския културен център в Скопие Антония Велева заяви, че "благодарение на подкрепата и на двете министерства на културата на Република България и Република Северна Македония, и на БКИЦ в Скопие имаме възможност да посрещнем Софийската опера и балет с тази огромна постановка, която е върхът в цялостната програма на майските оперни вечери".

Екип от над 130 български солисти, оркестър и балет дойдоха в македонската столица и предизвикаха огромен интерес - залата е напълно разпродадена.

Представлението се провежда в Националната опера и балет в Скопие, като част от 52-то издание на Майските музикални вечери от 9 до 31 май. То беше най-очакваният момент в културната програма.

Карталов по-рано представи българския спектакъл пред македонските медии.

„Гордост и радост е за мен ние да покажем нашия български Вагнер на сцената на Македонската опера и балет. Честта тук да прозвучи за първи път Вагнер се падна не на немски, а на български театър", каза той.

“Валкюра” е вдъхновена от средновековни легенди за мъдрата Ерда и Песента на Нибелунгите. Операта е изпълнена за първи път в Мюнхен на 26 юни 1870 година.

Спектакълът е режисиран от Пламен Карталов. Диригент е Евън-Алексис Крист, сценограф - Ханс Кудлих, а костюми - Християн Михалева-Зорбалиева.

Главните роли във „Валкюра” изпълняват Марияна Цветкова - Фрика, Томас Хол - Вотан, Мартин Илиев - Зигмунд, Ангел Христов - Хундинг, Гергана Русекова - Брюнхилде, Цветана Бандаловска - Зиглинде.

Събитието е организирано с подкрепата на министерствата на културата на България и Северна Македония, а партньор е Българският културно-информационен център в Скопие.

Майските оперни вечери бяха открити с премиерата на „Трубадур” от Верди, режисирана от Иван Поповски. Националната опера и балет на Северна Македония ще гостува в София през месец септември. /БГНЕС

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


39
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
стъпка за сдобряване?
16
3
 
20
 
! Отговори
Мда преди 3 месеца
Като и гледам на тая юго-комунистическата мутра бъдещето на държавата и за съжаление е някъде измежду маскве и београд и доста далече от ЕС... Нас добре че ни взеха в ЕС, иначе още щяхме да се влачиме с визите по цивилизования свят, а помниме какъв беше и бизнеса и жизнения стандарт преди ЕС.
15
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Като признаят българския си произход може и да повярвам, иначе не. Обикновено говорят сладки приказки за да получат нещо и после подписват договори които след това не искат да спазват. Да се оправят но на българската история нямат право да посягат и да я преиначават. Като не искат да са българи значи освен от корените си се отказват и от историята. Това е положението, кражбите не трябва да се толерират.
14
13
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
За съжакение не са Сърбите, а са Българите тези които настройват срещу нас Македонците и същите настройват Българите срещу Македонците. Това са Руските тайни служби, които си имат сериозни партньори , а именно ГЕРБ и ДПС и тяхните дъщерни дружества : БСП, Възраждане, ВМРО и ИТН.. Анти-Македонската пропаганда в България не е от вчера. Тя не е спирала от 1956 година. Сега даже е много по-агресивна.Да сте прочели нещо положително за Македонкя в последните 30 години?
13
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Между другото, за всички които сте писали коментари, ЕС е най-доброто което се случи не България, но Ние не се възползвахме от това и не превъзхождаме с много Македония, която не е в ЕС. Злобата ни ще ни унищожи. Разликата между Македония и България е ,че в Македония има индиректно Руско влияние ,чрез Сърбските тайни служби ,а в България е директно през Руските служби,внезрени в нашите служби и в партиите.Това е и причината за проблемите между двете държави....
12
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Дърта комуниска и пенция влачи и заплата влачи :)))
11
5
 
19
 
! Отговори
Алекс преди 3 месеца
Ще поработиш доста на червеното килимче в Атина.На колене и с молещ поглед към Мицотакис.
10
5
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Тези, които настройват македонците срещу нас са сърбите. Белград смята РСМ за своя собственост.
9
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
да ще работим но не и с лъжи и измами на скопския режим.
8
2
 
12
 
! Отговори
Kiko преди 3 месеца
Е па работете
7
4
 
23
 
! Отговори
Да бе, преди 3 месеца
...нашето и вашето минало??? Тая без памет е останала? Това ,че е гастролирала Сафийската опера е чудесно, но това няма нищо общо с политиката! Дайте да гледаме бъдещето за нея значи, че ние няма да спазваме никакви договири, което сме подписали в миналото, а оттам нататък лъжите си ги знаем...
6
7
 
22
 
! Отговори
Спеца преди 3 месеца
Личи си българското в тая!Едно призовава , друго прави - типичен български политик!
5
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Какво друго ни остава?
4
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
За да съществуват нашите съседи се нуждаят от цели,покровител и врагове. Нелогично но, целта им е ЕС , покровителят Сърбия и Русия, а врагът България и Гърция. А всъщност ще бъдат заляти и претопени от шиптарите, които в изпълнение с призива от времето на Енвер Ходжа "Со *** ке ги тепаме" вече 40 години раждат по 5 деца.
3
13
 
17
 
! Отговори
БРАВО! преди 3 месеца
Между нас казано: Македония ще има светло европейско бъдеще единствено, ако се изтръгне от сатанинските прегръдки на Кремъл и Белград и по този начин завинаги приключи с тито-комунизма... бг.
2
7
 
26
 
! Отговори
Аз преди 3 месеца
Приятелство с човек, който може да ти го сложи във всеки един момент, не благодаря.Седете си в третия свят и не се занимавайте с нас.
1
7
 
2
 
! Отговори
От 23-та стая преди 3 месеца
СЪЩОТО ГО КАЗВАМ И АЗ! ЗА БЪДЕЩЕТО,А НЕ ЗА МИНАЛОТО! АМА НЕ ЧУВАТ! СЪСЕДЪТ ОТ 22-РА СТАЯ СЕ МИСЛИ ЗА БЛЕЗ ПАСКАЛ И ЖИВЕЕ В 18-ТИ ВЕК! АМА ТОЙ Е С ПАРАНОИДНА ШИЗОФРЕНИЯ, ЛИЧНО ЧУХ КАК ДОКТОРЪТ ГО КАЗА НА СТАЖАНТИТЕ! АЗ НЕ СЪМ ТАКЪВ! АЗ ЖИВЕЯ ДНЕС И ЖИВЕЯ ЗА БЪДЕЩЕТО! ЗНАЧИ ПРЕЗИДЕНТКАТА НА МАКЕДОНИЯ МОЖЕ ДА СТАНЕ МОЯ ПРИЯТЕЛКА!