Мицотакис с предупреждение към РСМ: Не ни разигравайте

Ябълката на раздора пак е Преспанският договор
20 юни 2024 13:30, Инна Ангелова
42
Мицотакис с предупреждение към РСМ: Не ни разигравайте
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис категорично заяви, че по този начин не може да се продъжава и допълни, че ако премиерът на Северна Македония продължи в духа на същата реторика и когато стъпи в длъжност, ще бъде много неудобно, когато се срещнат очи в очи на срещата на върха на НАТО.

Мнението на гръцкия премиер е относно позицията на бъдещият премиер на РСМ и лидер на ВРМО–ДПМНЕ Християн Мицкоски за използването на името „Македония“, предаде БГНЕС.

Мицотакис припомни, че Преспанското споразумение предвижда едно име за цялостна употреба, а не "двойна формула". Гръцкият премиер подчерта, че спорът може да създаде проблеми в отношенията на Скопие с Гърция, с НАТО и ЕС. Припомни също така и, че въпросът ще бъде повдигнат на срещата на върха на НАТО, която ще бъде през първата половина на юли в американската столица Вашингтон.

„Скопие трябва да разбере, че не може да си играе с Атина по такъв въпрос, защото ако страната се стреми към двойно име, въпросът щеше да е приключен преди много години. Скопие влезе в НАТО именно чрез Споразумението, което има своите проблеми, но определи едно име за всички. Ако това бъде оспорено, тогава нека Северна Македония знае, че ще има големи проблеми не само в двустранните ѝ отношения с Гърция, но и в отношенията си както в НАТО, така и с Европейския съюз, към който има амбицията да стане член в даден момент“, каза Мицотакис пред гръцкото радио "Реал".

Преспанският договор беше подписан на 17 юни 2018 г. в с. Нивици на брега на Голямото преспанско езеро от външните министри на двете страни Никос Кодзиас и Никола Димитров в присъствието на премиерите Алексис Ципрас и Зоран Заев. Договорът сложи край на дългогодишния спор за името на Македония между властите в Скопие и Атина.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Още от Балкани
Жегата ли уби няколко туристи, които изчезнаха в Гърция?
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Тъй,тъй...а наш Рундьо що мълчи.
18
14
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Преспанския договор е срещу бг с цел да няма велика България Това го каза гръцкия министар. Така че България трябва да поткрепи РСМ срещу Гърция и ЕС да се отмени но в замяна ако РСМ влезне в бг.
17
3
 
8
 
! Отговори
Заьо преди 1 седмица
Тия гърци така и не разбраха, че Македония НЕ ИСКА да влиза нито в ЕС нито в НАТО.
16
2
 
4
 
! Отговори
Математик преди 1 седмица
Не знам за Мицотакис, но аз отпреди 20 години имам мнение за македонците. Половината състуденти от Македония бяха и на двата бряга, а като се караха помежду си едни други се обиждаха с думата " *** ". Още тогава. При тях всичко има двойна употреба.
15
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Гърците могат да кажат такова нещо, защото са европейци и си знаят интереса. В българия руските марионетки, като започнеш с Радев, и минеш през Борисов, Каракачанов и Джамбазки въртят и сучат само и само да помогнат на руснаците в РСМ.
14
12
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Няма лощо и Рсм идват при нас или Сърбия. Тия византийци са алчни и подли.
13
7
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Това е политик!Не като нашите евроатланцитечски слуги!
12
5
 
18
 
! Отговори
Ицо преди 1 седмица
Айде още едно вето за сръбските кучета.
11
3
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Де да имахме и ние такива политици, с ясна и твърда позиция, че тази педя земя са западните покрайнини, и трябва така да се наричат
10
2
 
20
 
! Отговори
АзъКанъАзъ7112136860 преди 1 седмица
Господин Мицотакис е абсолютно прав.Както и да се разгледат взаимоотношенията между гърци и българи,се наблюдава ,освен някои незначителни негативи, една здрава основа на приятелство от времето преди нахлуването на Исляма. Има исторически българо-гръцки континуитет. Няма никаква истерия между гърци и българи. Има исторически закачки,което е естествено.В цялото протежение на историята обаче Македония е била Българска и Гръцка,следователно Мицотакис защитава и България в момента.
9
3
 
21
 
! Отговори
Барселона преди 1 седмица
Външният минитър...НИКОЛА ДИМИТРОВ...чист,,, антички македонец...на нкойто дядо му и баба му са били чисти...антички...българи....
8
11
 
15
 
! Отговори
GETO преди 1 седмица
Сърбите са по-лоши от Ромите .Създадоха си Анклав в средата на ЕС - СМР . Българското Правителство в лицето на Жельо Желев и СДС подкрепиха Нова Държава разположена на Територията на България и Гърция . След това Плевнелиев и Кирил Петков заедно с Лена Бориславова подписаха Пълна Капитулация на България пред Сърбия . Но за Родината ни има Шанс - Президента НИ .
7
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Ние сме им виновни на макетата за всичко, не искат да си признаят, че са българи, иначе гърците си знаят интереса, понеже макетата не са от тяхната порода :)))
6
2
 
33
 
! Отговори
Какво ли! преди 1 седмица
Очакваното! На всички беше ясно, че Мицкоски ще настъпи мотиката, само на него не му беше ясно, че от това ЩЕ БОЛИ!
5
9
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До Кокала какво да стане... хората си имат държавници, гледат си интереса и суверинитета, излишни оръжия нямат и т.н. ние нямаме държавници, а "евроатлантици" да не казвам другото название.
4
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Александър Велики бил грък, но античките макета са заплашвани от гърци... :)))
3
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Тц, тц ще бъде интересно на една бъдеща среща Мицотакис с Мицкоски има да спорят чие М в името е по-големо и има по-пряка връзка с г-н Македонски!
2
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Бой за косоварските македонски албанци. Да се научат. Кучето скача според тоягата...
1
0
 
15
 
! Отговори
Кокала преди 1 седмица
Ко стана сега?