Външно: Неприемливо е решението на РСМ да не се придържа към споразуменията

Позицията е публикувана на страницата на МВнР
25 юни 2024 17:30, Стела Стоянова
42
Външно: Неприемливо е решението на РСМ да не се придържа към споразуменията
Снимка БГНЕС, архив

Министерството на външните работи определи като "неприемливо" заявеното намерение на новото правителство на Северна Македония да "отхвърли легитимното искане на част от собствените си граждани за гарантиране на права и свободи наравно с всички останали общности" в страната, "включително чрез тяхното включването в конституцията на съседната страна".

Това става ясно от позиция на министерството, публикувана на официалната му интернет страница. Тя идва на фона на заявленията на премиера Християн Мицкоски, че Скопие ще поиска преговори с България за промяна в преговорната рамка.

В позицията на МВнР се посочва, че България "настойчиво припомня, че Европейският консенсус, постигнат през лятото на 2022 г. между 27-те държави-членки на ЕС и самата Северна Македония, ясно очертава стъпките за постигане на действителен напредък в процеса на европейска интеграция на съседната държава. Също така, принципът на единодушие в процеса на разширяване на ЕС е установен в Договора на Европейския съюз и е залегнал в преговорните рамки на всички предишни и настоящи разширявания".

"Повдигането на идеи за предоговаряне на вече поети международни ангажименти би довело само до ново отдалечаване от старта на преговорите за членство в ЕС", пише в позицията на външното ни министерство, където се припомня, че "в резултат на ненужни провокации и конфронтация със съседни държави, Северна Македония вече изгуби твърде много време в процеса на отваряне на присъединителни преговори".

Ето защо София определя като "неприемливо" заявеното намерение на Скопие да не се придържа към поетите международни ангажименти и подписани споразумения.

"Подобно отношение е несъвместимо с напредък по европейския път. То оставя сериозни притеснения, че в политиката си спрямо българите и България, настоящото правителство в Скопие рискува да се окаже в капана на догмите на една отминала епоха, отхвърлена от всички демократични общества", се казва още в съобщението, според което:

"Българската позиция е ясно разписана в Решение на Народното събрание от 24 юни 2022 г., подкрепено от всички политически сили. Тя е израз на волята на българските граждани да подкрепят Северна Македония в процеса на изпълнение на критериите за членство в ЕС, при условие, че съседната държава се приобщи към най-високите стандарти в областта на правата на човека и добросъвестно изпълнява поетите международни ангажименти. Тази общонационална позиция няма да бъде променена".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Още по темата: МВнРпозицияРСМ
Още от ЕС
ЕК: РС Македония да промени конституцията, за да продължи към ЕС
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
3
 
3
 
! Отговори
Чубанов преди 5 дни
Великите българи.....така наречените...Цър вули. Да помогнем на Нрватска по пътя им към EU и Шенген....А,ама те вече са там.Язък...щом не можем да помагаме, тогава ще правим мизерии.Хайде...Македониа е първа и т.н.Великите.....цър...цър...вули ***.
13
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Ветото към Македония е поредната Историческа грешка на Българските политици! Спрете с изпълнението на Руски поръчки! Блокирането на Македония е Руски интерес! Мицкоски само и единствено иска гарнации ,че няма да измислят поредната небивалица Бъкгарските политици! Да казва го странно,но няма как по друг начин да го каже на нашите мафиоти Бойко и Пеевски! Те сутрин казват едно, на обед друго и вечер трето! Ако някой им плати ,правят четвърто!Няма как да им се има доверие!
12
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Македонците си защитават националния интерес! Нашите политици защитават чужди интереси като блокират Македония и се заяждат с народа и! Само и единствено Руски интереси!
11
4
 
5
 
! Отговори
Loyko преди 6 дни
Продължаваме да бъдем *** и предизвикваме омраза от съседите.Не пропускаме да бъдем *** когато не дай Бог нещо зависи и от нас.Такива сме били и такива си оставаме
10
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Да благодарим на про100Киро и евроатлантиците, които вдигнаха ветото на тия сърбомани.
9
2
 
4
 
! Отговори
Петко преди 6 дни
Боже!Боже! Колко мъка има ,на този свят!
8
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Приемливо е, приемливо е.
7
2
 
5
 
! Отговори
митя преди 6 дни
гръцки модел на отношения към С Р М ЯВНО ТЕ ЩЕ ИМ ДОДЕ АКЪЛ КОГАТО ОФИЦИАЛЕН ЕЗИК ТАМ СТАНЕ АЛБАНСКИ ,
6
8
 
4
 
! Отговори
Љупчо преди 6 дни
Чак след БУЛЕКЗИТ ще има възможност за обединение на България с Македония.
5
6
 
2
 
! Отговори
Доширак преди 6 дни
В ЕСа няма никакъв консенсус ве, само бутафория, вассалско послушание и грабеж на "по-примитивни".
4
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
До Зозо Не е задължително да си в ЕС.
3
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Просто не искат ЕС и затова излизат от тия диктати. Остават си БЮРМ.
2
3
 
14
 
! Отговори
Зозо преди 6 дни
Хахахаааа, ами ако искат. Ето Турция преговаря от има-няма 60 години :)))))))))))))))))))))
1
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Нали те драпат за ЕС, тяхна работа. Нека се назлъндисват. лошо е за българите там, ама....те са свикнали хората.