Силяновска: В договора с България не пише за промяна на конституцията

Гърция или ЕС трябва да посъветват България, заяви президентът на РСМ
5 юли 2024 09:09, Елка Василева
169
Силяновска: В договора с България не пише за промяна на конституцията
Снимка: архив, БГНЕС

Република Северна Македония се е отнесла отговорно към изпълнението на Преспанския договор и е изпълнила предсрочно задълженията си по него, заяви президентът на страната Гордана Силяновска в първото си интервю, след като бе избрана на поста и положи клетва, отказвайки да произнесе конституционното име на държавата, което предизвика напрежение с Гърция.

Силяновска заяви, че в текста на клетвата за президент в Избирателния закон името на държавата не е променено и независимо че в конституцията то е Република Северна Македония, в закона е записано само Република Македония. Силяновска обясни, че по време на клетвата е произнесла единствено Македония (т.е. без "Северна"), но не е нарушила Договора от Преспа. Тя каза, че не е искала да дразни някого, а се е държала „сократовски”, както и че не е забелязала, че посланикът на Гърция е напуснала залата по време на клетвата, тъй като е била заета със събитието и не е мислела кой е в залата.

В интервюто си за ТВ Канал 5 Силяновска заяви, че „Гърция или ЕС трябва да посъветват България”, след като в Договора от Преспа е записано, че за история, култура, наследство и език няма да се преговаря.

„Тези дни чувам, че и двата договора трябва да се спазват. Не нарушавам Преспанския договор, там пише, че трябва да променим документите (за самоличност) след отварянето на преговорните глави. ЕС решава кога да се отворят преговорните глави. Някой каза ли това? Гърция трябваше да го каже. Не само че не отворихме преговорните глави (след подписване на Договора от Преспа), но сега трябва да променим конституцията, за да започнем преговори. Нито един член в Договора (за приятелство и добросъседство) с България не казва, че трябва да променим конституцията. Казах на Макрон, че неговата философска теза за ЕС е изключителна, но философията не може без принципи и ценности. ЕС е предвидил санкции, ако някоя държава-членка наруши основните ценности и принципи. Без фундаментални ценности няма ЕС като философия на демокрацията”, заяви Силяновска.

На въпрос дали през следващите пет години ще произнесе името "Северна Македония", Силяноска заяви: „Всички знаете, че аз съм президент на тази държава, която се казва така по конституция. Защо трябва да го повтарям? Гръцките колеги непрекъснато ли казват Република Гърция? Не. Уважавам договорите. Не е вярно, че ги нарушаваме, но някой друг ги нарушава. Смятам, че се отнесохме много отговорно към Преспанското споразумение, изпълнихме задълженията си дори преди изтичането на сроковете, но не съм сигурна, че Гърция го направи. Там ще видите (табели, на които пише) „Скопия“, „БЮРМ“ (Бивша Югославска Република Македония), но не и Северна Македония". (Кореспондент на БТА в Скопие Маринела Величкова)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


169
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
57
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Те нищо немат макетата като история, всичко се основава на България, която си присвояват за своя, само гърка Александър Велики как се вписва в измислената и исмучена от пръстите история, не е ясно :)))
56
3
 
22
 
! Отговори
expert преди 2 месеца
Батеее, тая бабушкера сЕляновска е по-зле и от Бай дън ! Говори точно като във вица на д-р Емилова, " Извинете имате ли гирички? - "Не госпожо", " а имате ли дреги спортни уреди?", "Не госпожо, това е магазин за алкохол и цигари !", и сЕлянска казала - "Е , господ ми е свидетел че исках да спортувам, но....АЙДЕ дайте една бутилка уиски !!", хахахаха
55
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Запознах се с един северномакедонец, женен за нашенка от Русе и говорихме по темата. Учил е история в София и въпреки това, е вярвал че нашата история е фалшива, понеже знае как е фалшифицирана югославската. От скука, записал археология и каза: като тръгнахме по разкопки, всичко си дойде на мястото. Нямаше дупки от по 1000 години, едва тогава осъзнах какъв съм и какво става у нас. Не си мислете, че ще отворят Уикипедия и ще се събудят българи, там 100г. и 5 поколения са промивани жестоко.
54
2
 
19
 
! Отговори
32335445 преди 2 месеца
Какво е България днес? Аз ще ви кажа, като човек, който доста е обиколил - България е едно от добрите места за живот на нашата планета. Дори вече в ЕС сме от добрите места. Ниска престъпност, що годе запазена човечност, достъп до образование и здравеопазване, ниски нива на миграция, хубава природа, добро съотношение на доходи-разходи. Ако на някой му се иска България да е зле - не, не е.
53
3
 
12
 
! Отговори
Реалист преди 2 месеца
Тия тъпо се надяват джнедърите в ЕС на насилят или подкупят България и Гърция да ги пуснат в ЕС.
52
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Другарко Силяновска, броят на "македонци" доказали Българските си корени с документи и взели Български паспорт е впечатляващ...около 160 000 до момента....те къде се изгубиха във вашите стъкмистики??? Как ги определяте вие, защото те очевидно се определят за Българи!!!
51
3
 
13
 
! Отговори
32335445 преди 2 месеца
Тия са невероятни ***. Изобщо трябва да спрем да им обръщаме внимание. Там и полковник Марков би бил наистина като Аристотел.
50
4
 
20
 
! Отговори
Всъщност... преди 2 месеца
Щом наистина нямало българи в РСМ ... АМИ АНУЛИРАЙТЕ БЪЛГАРСКИТЕ ИМ ПАСПОРТИ. И нека тия които се смятат за българи и си искат българския паспорт обратно, да изпращат по едно протестно писмо до другарката Селяновска че укрива етническите българи в страната и умишлено не ги вписва в конституцията на РСМ. ЛЕСНО Е ..... Какво чакат нашите политици ?
49
3
 
16
 
! Отговори
убаво преди 2 месеца
хубаво, е почакате 20-30 годин за европската уния
48
17
 
6
 
! Отговори
Даже са прави преди 2 месеца
Българите в Македония си признават, че са българи история, език, народност итн., но не желаят да имат общо с България! И са прави! Вижте какво е България днес и се запитайте сами! Управление на страната от мафиози с всички следващи последствия от това! Никаква промишленост, индустрия, селско стопанство, медицина и население с почти 3 млн. в чужбина от бивши 9 млн.! Избори с 25-30% участие! Легитимност - какво е това? Това е накратко съвременна България - културна дистопия!
47
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Спрете издаването на български паспорти от тази територия.
46
4
 
12
 
! Отговори
мдаа преди 2 месеца
БЮРМ-ци ако продължават така, че бъдат разделени от Албания. Последната след време става член на ЕС (ако все още го има) и голяма част от населението на БЮРМ ще вземат албански паспорти. Останалите ще напират за български и по вардарско ще останат само шепа сърбомани.
45
4
 
16
 
! Отговори
Петът преди 2 месеца
Ама сВиляновска, вие може да си интерпретирате и да си бълбукате денонощно каквото си искате, но нас българите вашите простотии не ни интересуват. Знайте си мястото!
44
4
 
19
 
! Отговори
Той преди 2 месеца
Когато македонец поумнее, става българин.
43
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Ако НАТО и ЕС се разпадне, потомците на Ал. Македонски ще са първите, които ще нападнат България и лошото е, че може да победят. Който не вярва да си представи възможността за мобилизация на себе си.
42
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Да се присъидиняват към Сърбия, хем антички, хем сърбета, хем наследници на Александър Велики, който е грък :)))
41
5
 
11
 
! Отговори
Истината е преди 2 месеца
Че македонците са си българи през едно поколение. Чв маледонскоя е диашект на булгарския. Че Македоноя е област от България. И няма нищо общо демокрация, фашозъм или каквото си мъмрят там. Територията е наша. Въпрос на време е, да си я вземем.
40
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Не че някой е очаквал нещо друго от тия освен да се правят на умни
39
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Най доброто решение да им вдигнеш ветото и да ги оставиш сами да се оплитат в лъжите си.Докато не вкарат българите в конституцията няма крачка напред!Няма как да обясниш как 200+ хиляди са с бг паспорти който доказват български корвени!Сега и те не знаят как да процедират и скоро албанците ще са 1ва политическа сила там
38
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Не, пише го в договора за Присъединяване към ЕС, сЕляновска!