Медиите в РСМ във възторг, Главчев признал македонския народ

Изявлението идва след среща на служебния премиер с Християн Мицкоскси
12 юли 2024 19:30, Нели Христова
158
Медиите в РСМ във възторг, Главчев признал македонския народ
Снимка: БГНЕС

Кратката среща между българския премиер Димитър Главчев и северномакедонския премиер Християн Мицкоски в САЩ превъзбуди антибългарските центрове в Скопие и Белград, предаде кореспондентът на БГНЕС.

Първото македонистко издание "Нова Македония", създадено през 1945 г. от югославските комунисти, „сензационно“ разкри, че „Главчев е извършил истински демократичен ход с разграничаването на двата съседни и отделни народи“.

"Българският премиер Димитър Главчев след срещата си с македонския премиер Християн Мицкоскси, в рамките на форума на НАТО във Вашингтон, при призива си за намаляване на напрежението, направи значителен ход, открито и ясно разграничи двата народа - македонския и българския", написа "Нова Македония" и добави цитат от Главчев:

"Най-много разговарях с Мицкоски. Бяхме на едно мнение, че трябва да намалее напрежението при говоренето. Между гражданите, между народите на двете съседни държави няма напрежение. Политиците, ако не помагат за развитието на по-добрите отношение, поне да не пречат".

Според изданието "това е било най-храбрата демократична крачка на висш държавник от България, който признава и уважава двата отделни народа - съществуването на отделна македонска национална субстанция - народ, което е нещо съвсем по-различно от досегашните позиции на официална София".

За флагмана на 80-годишната антибългарска кампания в РСМ "позицията на лицето, както и мястото и времето, в което е изказана на един висш многонационален форум, в международното право придобива изключително голяма специфична тежест".

Без никаква изненада почти мигновено цялата тази "сензация" беше препечатана от проправителствения вестник в Белград "Политика". Публикацията бе озаглавена "Българският премиер Главчев извърши демократичен ход и направи разлика между българския и македонския народ".

Това е класическо доказателство, че държавната антибългарска /македонистка/ идеология, наложена в Скопие след 1945 г., обслужва великосръбските интереси, но не и тези на РСМ и че между режима в Скопие и Белград има пълен синхрон, когато става въпрос за истерия срещу София.

Всеки непредубеден читател би се запитал по какъв друг начин трябва да определяш гражданите, на всяка една държава по света, освен като народ. Народ, който всеки български политик и гражданин уважава.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


158
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
121
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Боже Господи!
120
5
 
21
 
! Отговори
Тракиец преди 1 месец
Един народ, две държави.
119
6
 
11
 
! Отговори
Как откъде преди 1 месец
е дошъл Главчев от скутовете на ДПС, ГЕРБ и ПП, СДС, БСП с поправките в Конституцията. Тази беше целта, да се оправдават със служебния техен кадър. Сега умуват за нова сглобка. Ще обслужат националните интереси на Украйна, Македония, Папуа и Нова Гвинея, но не и на България Понеже обичат еврото, атлантически океан, но най-вече островчетата и сладките службици в Брюксел. Продължавайте от данъците си да храните.
118
10
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Гламчев ще е вторият Желю Желев. Он първи призна Македония, а после им даде и танкове. А трябваше само да организира избори... :)
117
7
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
НЯМА МАКЕДОНСКА НАЦИЯ НЯМА МАКЕДОНСКИ НАРОД. ТОВА Е ИЗКУСТВЕНО СЪЗДАДЕНО . ПРОСТО ИМА СЪЗДАДЕНА ДЪРЖАВА СЛЕД ВТОРАТА СВ И ЩЕМ НЕ ЩЕМ ТРЯБВА ДА СЕ СЪОБРАЗИМ С ТОВА ПРЕТЕНЦИИТЕ ЗА ИСТОРИЯ СА НАПЪЛНО БЕЗПОЧВЕНИ ТАЗИ ДЪРЖАВА НЯМА ИСТОРИЯ ПРЕДИ 1945 Г. ВСЕ ЕДНО ДА КАЖЕШ ЧЕ ИМА КОСОВАРСКА НАЦИЯ И КОСОВАРСКА ИСТОРИЯ.. НО НЕ ВИЖДАМ ТЕ МНОГО ДА СЕ НАТИСКАТ ДА СА ТАКИВА ДОКАТО ТИЯ СЕ ОСИРАТ. ГАДНО СЪРБОЛЯШКО ВЛИЯНИЕ.
116
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Разбира се, че славяни е имало преди Христа, просто за тях не се е пишело много и не са живяли още на Балканите!
115
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Toя човек в какви беди ще ни вкара... много.. много некадърен! Да се чуди човек от къде се взе в политиката, ама щом Буци го е подбирал... Голям смях!
114
2
 
24
 
! Отговори
Загубени в превода преди 1 месец
Явно съседите в старанието си да създадат собствен език, толкова са изкривили българският, че вече дори и не разбират какво им казваме.
113
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Поредните глупости... Не може да имаш народност, базирана на географско понятие. По тая логика имаме шопски, тракийски, мизийски, добруджански народи. Ще ми е интересно да видя жив тракиец някъде в пловдивско, ама няма... Направо в Пловдив са наследници на Спартак. Това ако някой го каже първо ще си помислят, че е виц, после ще го набият, а накрая ще го приберат в лудница. Във Варна са наследници на Владислав 3-ти Варненчик и изобщо са с кралско потекло и говорят полски! Пак тия психо-макета..
112
4
 
17
 
! Отговори
Тенгри кан преди 1 месец
Не съществува нито македонски народ, нито нация. нито държава! Ако съществува някакъв проблем с това, албанците са готови да делим тази територия;)))
111
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Имайте в напредвид, че преди 300 години думата "НАЦИЯ" не е съществувала .... Имало е "НАРОДИ" ..."ПЛЕМЕНА" Божествения Български Народ Съществува от Хиляди Години.... а като Българска НАЦИЯ - от ами има няма 200...години
110
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Това са сухите факти. Другото е пропаганда, а който не съзнава, че е пропаганда е просто недостатъчно образован. Оформи се македонска нация след Втората световна война, защото в България беше гнусно: диктатура, нисък стандарт, марионетка на СССР, изкореняване на земите на българските селяни и вкарване в колхози. Сърбите се възползваха и успяха. / Най смещно ми става, когато някой нарече сърбите и руснаците "братски народ". Трябва да се чете повече история/
109
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Що за налудничави статии. България винаги е признавала македонска нация и език. Те са атрибути на независимите държави и всяка държава може да си ги изработи ако иска. България не признава македонската версия за историята и езика щото те твърдят ме езика им е хилядолетен! А това не е вярно. След 1944 България признава македонски език и нация. Преди това НЕ!
108
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Македонска нация се създава след 1945 г. На територията на Югославия, която е в обтегнати отношения с България и контактите са ограничени, а доколкото ги има са под знака на враждебност. Това ясно определя и границата между българската и македонската нации точно по границата между България и Югославия, а днес Македония.
107
17
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Българската нация се създава от Русия след 1932 г. и към 1878 г. е успяла да обхване само земите около днешна централна България. Българската нация обхваща териториите на днешна България, включително и пиринска Македония, чак около средата на 20 век. Тя не успява да обхване други територии, които владее много кратко.
106
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Западноевропейските нации се създават, чрез обединение на разнородни културно елементи, докато балканските, чрез нацепване на едно единно етнокултурно пространство.
105
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Нациите се създават от държавите - чужди или собствени и са техен изкуствен продукт.
104
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Нации съществуват само от 300-350 години, а на Балканите от има - няма 200.
103
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Заринати от национални митове и пропаганда, които представят нациите, едва ли не като съществуващи още от Големия взрив, то не се осъзнават фактите, които се знаят:
102
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Преди много векове имало един Цар Дор. Та той имал близнаци за наследници на короната - Магнет и Македон. Разделил държавата на двамата по равно, Магнет наследил западната част, известна по неговото име като Тесалия. А Македон источната част / сегашна южна Тракия/ и започнали да я именуват Македония по името на монарха. Това от изворите на историята за произхода на името Македония, сега кои се припознават като македонци и къде живеят е рано историята да посочи.