Медиите в РСМ във възторг, Главчев признал македонския народ

Изявлението идва след среща на служебния премиер с Християн Мицкоскси
12 юли 2024 19:30, Нели Христова
158
Медиите в РСМ във възторг, Главчев признал македонския народ
Снимка: БГНЕС

Кратката среща между българския премиер Димитър Главчев и северномакедонския премиер Християн Мицкоски в САЩ превъзбуди антибългарските центрове в Скопие и Белград, предаде кореспондентът на БГНЕС.

Първото македонистко издание "Нова Македония", създадено през 1945 г. от югославските комунисти, „сензационно“ разкри, че „Главчев е извършил истински демократичен ход с разграничаването на двата съседни и отделни народи“.

"Българският премиер Димитър Главчев след срещата си с македонския премиер Християн Мицкоскси, в рамките на форума на НАТО във Вашингтон, при призива си за намаляване на напрежението, направи значителен ход, открито и ясно разграничи двата народа - македонския и българския", написа "Нова Македония" и добави цитат от Главчев:

"Най-много разговарях с Мицкоски. Бяхме на едно мнение, че трябва да намалее напрежението при говоренето. Между гражданите, между народите на двете съседни държави няма напрежение. Политиците, ако не помагат за развитието на по-добрите отношение, поне да не пречат".

Според изданието "това е било най-храбрата демократична крачка на висш държавник от България, който признава и уважава двата отделни народа - съществуването на отделна македонска национална субстанция - народ, което е нещо съвсем по-различно от досегашните позиции на официална София".

За флагмана на 80-годишната антибългарска кампания в РСМ "позицията на лицето, както и мястото и времето, в което е изказана на един висш многонационален форум, в международното право придобива изключително голяма специфична тежест".

Без никаква изненада почти мигновено цялата тази "сензация" беше препечатана от проправителствения вестник в Белград "Политика". Публикацията бе озаглавена "Българският премиер Главчев извърши демократичен ход и направи разлика между българския и македонския народ".

Това е класическо доказателство, че държавната антибългарска /македонистка/ идеология, наложена в Скопие след 1945 г., обслужва великосръбските интереси, но не и тези на РСМ и че между режима в Скопие и Белград има пълен синхрон, когато става въпрос за истерия срещу София.

Всеки непредубеден читател би се запитал по какъв друг начин трябва да определяш гражданите, на всяка една държава по света, освен като народ. Народ, който всеки български политик и гражданин уважава.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


158
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
101
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Макетата в тая дисциплина ни удрят "У земи". ..иии .. А това не е ли още едно доказателство че макетата са БУРГEРИ - БУГAРИ?
100
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Сегашните твърдения са, че Александър е роден в Пела?!?!? Това е на запад от Солун. Къде са прочели тези учени, че Александър е роден в Пела? Има десетки свидетелства от "Пътеписи за Балканите", където минавайки през Пловдив разни хора споменават, че Александър е роден там.
99
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Заинтересува ме това Китим. В английската библия се използват следните изписвания: Chttim, Chettim, Kittim, kitiyim - очевидно мн. ч. от Кити (кхити), гетиь, гаелци, гаки, келти... Китим е Кумичевица. Това е област в Македония. А относно Александър вижте какво пишат за него пътешествениците минали през България през 15 - 19 век. Всички до един твърдят, че е роден в Пловдив и на един от пловдивските хълмове е бил двореца му. Това обяснява Монарх в Тракия.
98
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Във всеки случай за Европа Александър никога не е бил "македонски" (от Македония), освен за руснаците. От тях сме го лепнали като заразна болест. гръцки: Alekcandroc o Megac или Megac Aleksandroc, английски: Alexander the Great немски: Alekxander der Grosse, френски: Alexander le Grand, италиански: Aleksander Magno. Ако споменават името му "македония", то е в смисъл "Цар на Мaкедония" (king of Macedon, Koenig von Makedonien), а не в смисъл, че e етнически македонец.
97
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"Първото македонистко издание "Нова Македония", създадено през 1945 г. от югославските комунисти" - Е как бе, мислех че лошите САЩ са създали Македония? А не добрите комунисти от ЕССР?
96
4
 
14
 
! Отговори
Магелан преди 1 месец
Шок и ужас.Какъв македонски народ какъв македонски език какви пет лева?По голяма простотия и глупост не съм чувал.Много съм чувал за македонския имат и македонските рендета.Няма така държава Македония .Това е географско понятие и македонците са българи който говорят български на диалект!
95
3
 
0
 
! Отговори
До 56 Тракиец преди 1 месец
Напиши още една такава глупост и ще бъдеш докладван до ДАНС и Прокуратурата
94
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Александър е първия от историческите вождове на трак племена, който успява да обедини. Преди това май Тракия е била единна само в митологични времена и при това е под въпрос дали са били обединени всички траки или само едоните (македонците са само тяхно подразделение) .....това са данни от Библията и нека да не я забъркваме....
93
2
 
10
 
! Отговори
Кирил преди 1 месец
Фалшива новина ,за фалшива нация с фалшива иастория
92
4
 
10
 
! Отговори
АРХИВИТЕ преди 1 месец
ТУРСКИТЕ АРХИВИ СА ИЗКУПЕНИ КАТО СТАРА ХАРТИЯ ОТ БЪЛГАРСКОТО ПРАВИТЕЛСТВО, СЛЕД СЪЗДАВАНЕТО НА ТУРСКАТА РАПУБЛИКА. ОТ ТЕЗИ АРХИВИ МОЖЕ ДА СЕ ВИДИ НАСИЛСТВЕНОТО ПРЕСЕЛВАНЕ НА РАЯТА ОТ ЕДИН РАЙОН НО ДРУГ. Така драги учени ще изясните доколко македонците са коренно население, от къде са преселени и какво е влиянието на сърбо-руските фалшификации внушили на македонците колоко велик произход имат!!!
91
1
 
6
 
! Отговори
Македонец от Скопие преди 1 месец
Искаме и ние политическа партия защо само турците имат!
90
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Като получи камшика и пумпала, Александър нареди да наложат с бич пратениците и им каза: "Защо дръзнахте да ми донесете сандъците? Освен това предайте на Дарий: Далече си от боговете, а сега доброволно се лиши и от царството си. Защото неволно и противно на желанията си ти ми предрече господтвото над цялата земя, като ми изпрати пумпала, подобен на кълбо. Защото в най-скоро време, ще дойда с Армагедона Арийски, за да се научиш да не противоречиш на Александър. Аз не знам дали ти си бог?
89
5
 
11
 
! Отговори
Аз преди 1 месец
Г*лаванака е нациомален предател !
88
2
 
3
 
! Отговори
Историка преди 1 месец
85 Филипополис е оригиналното название на града Пловдив е вул гарското което е много по късно.
87
5
 
2
 
! Отговори
Скопие преди 1 месец
Еваларка Главчо
86
3
 
6
 
! Отговори
Магомед преди 1 месец
До Анонимен76 Глупости има и украйнски език и македонски. Да македонския е диалектично произлязал от българския, но си има собствено развитие вече. Украинския е нещо средно между полски и руски. Аз от украйнски като слушам много малко се разбира, самите руснаци не го разбират изцяло, затова и настояват да е офицялен руския.
85
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Като отидоха при Дарий в Персида: "Господарю, как ни изплаши македонското момче! И като ти предадохме неговите думи, ти стори каквото пожелаеш. Дарий повика други вестители и им даде дървен камшик с въженце, пумпал, две съндъчета и им заръча: "Щом отидете, кажете на Александър: вземи този камчик и пумпала да си играеш с македонските деца, а след като сложиш данъците в сандъчетата, ги изпрати и се извини за предишните си грешки. Защото знам, че си син на Филип от Филипополис - Пловдив!"
84
5
 
3
 
! Отговори
Благоевград преди 1 месец
Браво на Главчев ! Призна Македонците !
83
3
 
6
 
! Отговори
akudф преди 1 месец
аз не знам някой да отрича македонците след 1945 година но преди това си чисти българи иначе сега ако искате може и м#нгали да сте....
82
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Щом прочете това Александър разкъса писмото пред очите на пратениците и го хвърли на земята с думите: "Вървете си, кажете на вашия бог Дарий да се проготви за война, ако не ме умилостиви веднага с дарове заради написаното в незнание. Нека Дарий да знае: докато Александър е цар, македонсците не ще плащат данъци. Вървете и постъпете с вашия бог Дарий както ви е угодно." А пратениците се проснаха на земята и се поклониха на Александър и щом излязоха от града, отправиха се на път към Дарий.