БАБХ: Фермерите да не търгуват с животни от Румъния и Гърция

Върлува чума по дребния добитък, не е опасна за хората
26 юли 2024 14:35, Стела Стоянова
12
БАБХ: Фермерите да не търгуват с животни от Румъния и Гърция
Снимка БГНЕС, архив

Поради усложнената епизоотична обстановка в Румъния и Гърция, свързана с чума по дребните преживни животни, Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ) налага мерки с цел недопускане на появата на болестта у нас. Заболяването не е опасно за хората, но е изключително опасно за овцете и козите и може да доведе до големи икономически загуби.

С писмо до Областните дирекции по безопасност на храните, изпълнителният директор на БАБХ разпореди повишаване епизоотичната готовност в страната. Сред предприетите мерки са засилване на контрола на всяка пратка живи дребни преживни животни, предназначени за доотглеждане или незабавно клане, с произход от засегнатите държави; поставяне под възбрана, извършване на клинични прегледи и вземане на проби за изследване наличие на вируса при животните за доотглеждане; засилен предкланичен и следкланичен преглед на животните, насочени за незабавно клане.

При дребните преживни животни болестта се проявява с треска, депресия, секрети от очите, носа и устата, афти в устната кухина, сухи и напукани муцуна и ноздри, диария, кашлица, затруднено дишане и хранене. В засегнато стадо заболеваемостта може да достигне 100%, като смъртността варира между 20% и 90%. Източник на инфекцията са болните животни. Болестта се предава чрез директен контакт между болни и здрави животни, както и чрез замърсени с вируса фуражи, оборудване, превозни средства и постеля.

Собствениците могат да защитят стопанствата си, като приемат само животни с доказан здравен статус. Препоръчително е да не се търгуват животни от държави, засегнати от чума по дребните преживни животни. При поява на клинични признаци на заболяването или съмнения за контакт със заразени животни (общи пасища, движения и др.), следва незабавно уведомяване на официалния ветеринарен лекар. /БГНЕС
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още по темата: животничумаБАБХ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ще трепят малкото останали овце и кози. онези от Воден дето избиха животните в Странджа си го получиха, тези от жълтите павета кога?
10
0
 
4
 
! Отговори
Руси преди 1 месец
Абе льольо ,кой ти ги говори на теб тия ? Нямало ветеринари и прочее. Това изобщо не е вярно. Какви имитации на ферма ми говориш бе ,аз съм от най-плпдородния район на България ,какво Болярово ми говориш ,луд ли си ? Бабите се правили на фермери ,какво лошо има да гледаш две животни и да си ги храниш ? Да подпомагащ потребителската си кошница то иначе нямат оцеляване тия хора. С вашето мислене ще гледате животно само по зоопарковете скоро. Вие сте някакви извратеняци !
9
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Руси не си бил на Запад да видиш как се прави ЧАСТНА Регистрирана Ферма. Твойта и на тези в пограничния район Болярово не са ферми ,а аматьори земеделци фермери Правещи се на фермери , но с ужким регистрация . Кметството и кметствата Мижат и се правят , че не виждат. Старци и баби едва ходят ,а се правят на фермери с над 70 глави ***. Ветеринарен лекар няма , контрол няма. Целия Европейски Съюз пропищя от такива фермери като в Болярово .
8
4
 
3
 
! Отговори
само това знаете преди 1 месец
До Руси,само тояги са ви в главите,то там друго няма,така ви възпитават,да постигате всичко с насилие и крадене,всичко ви се полага само на вас,само вие имате право да живеете и т.н.
7
2
 
6
 
! Отговори
Руси преди 1 месец
Само на мен ли ми се вижда или уж няма незаконни био лаборатории ,а в същия момент вирус та вирус. Преди 20 години имах ферма ,нямаше такива работи. Уж сме много развити ,много правила измислиха и регулации ,а вирус та вирус. Само на Кауфланд няма вирус. Тия ни взеха за мезе вече ,не се търпи ! Народи ставай и хващай тоягите !
6
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"БАБХ: Фермерите да не търгуват с животни от Румъния и Гърция"-----------А с хора могат ли да търгуват?
5
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Целта е да унищожат на баба Гица трите кози да не дава мляко на внуците а да купуват от Кауфланд и Лидл
4
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
То и преди години беше така по нашите медий се вихреше кампания че чума нападнала животните по Европата и унищожиха всички животни по малките ферми но само у нас после се оказа не нямало такова нещо
3
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
чудя се бабх що не ги закрият
2
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
а р0мьнците и гърчоляците знаят ли че гуведать им са чумави или туй само тук го казват ?
1
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Хайде почва се пак явно искат да унищожат до край българското животновъдство всичко е умишлено