Пожарите обхванаха 12 села в източната част на РС Македония

Мъж е починал от вдишания дим
30 юли 2024 08:50, Елка Василева
7
Пожарите обхванаха 12 села в източната част на РС Македония
Снимка: БГНЕС

Възрастен мъж е починал в кумановското село Кокошине, задушен от дима на горящата си къща, съпругата на загиналия е била успешно евакуирана, съобщи директорът на Центъра за управление при кризи (ЦУК) в Северна Македония Стоянче Ангелов.

Над 40 са пожарите, обхванали вчера страната, като над 15 от тях са избухнали в рамките на един ден, подпомогнати от вятъра, те се разпространяват бързо, обхващайки и 12 села. По думите на Ангелов хеликоптерите на армията и полицията, както и двата специализирани самолета, с които Северна Македония разполага, не са постигнали особен резултат с гасенето на разпространяваните от вятъра пожари и през нощта от ЦУК ще осигурят механизация, за да бъдат направени просеки, които да спрат разпространението на огъня.

В община Куманово три села, където има предимно вили, са засегнати от огъня, а няколко стари къщи са изгорели. В община Старо Нагоричане също са пострадали три села с малко жители и стари къщи. В населеното с повече хора село Неманичи в община Свети Николе са изгорели десетина къщи, от които поне една е нова, няколко къщи са изгорели и в село Малино, но в ЦУК все още няма информация за точния им брой. Изгорели къщи има и в две села в община Пробищип и в село Стар Караорман в община Щип, както и в Ново село, което е в близост до границата с България.
(Кореспондент на БТА в Скопие Маринела Величкова)


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
1
 
2
 
! Отговори
Уточнение : преди 1 месец
Тоест западната част на България,нали?
6
0
 
4
 
! Отговори
шланг преди 1 месец
да викат сърби,гърци и албанци.освен обиди и подигравки нищо добро не сме видели.да стане сега първия демоизбран президент,дето пръв бързаше да ги признава да ги види що за хора са.като те плюят,недей отвръща с усмивка малодушна!
5
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Сега ако бяхме - Какви помощи ще предлагаш, като у нас не се справят хората с пожарите, а търсят чужда помощ? А и макетата така се държат, че направо да тича човек помощ да им предлага. Дали имат очи да искат такава помощ от нас?
4
4
 
0
 
! Отговори
Ббб преди 1 месец
Ще предложим и ще доставим..
3
1
 
5
 
! Отговори
Българин преди 1 месец
До 2. Те не заслужават.
2
4
 
4
 
! Отговори
Сега ако бяхме преди 1 месец
нормална държавата, на която и пукаше на външната политика щяхме да предложим помощ и не само да я предложим ами и да я предоставим.
1
0
 
13
 
! Отговори
Дано преди 1 месец
няма пострадали албанци!