Много лекарства поскъпват в Гърция

В опит да се избегне дефицит в аптеките
31 юли 2024 13:30, Инна Ангелова
9
Много лекарства поскъпват в Гърция
Снимка: БГНЕС

За да се избегне дефицит на лекарства, от здравното министерство на Гърция съобщават, че цените на над 600 лекарства в аптеките ще се повишат. Здравната каса ще плати с 60 млн. евро повече, а пациентите ще доплащат 30 млн. евро повече.

Според гръцката статистическа агенция "Елстат", в рамките на 4 години повечето лекарства в страната са поскъпнали с около 50%. Последното увеличение е различно за всяко лекарство, като се движи от 10% до 45%, казаха фармацевтите, цитирани от БНР.

Основната цел на гръцката здравна система е цените на евтините лекарства да останат в производство на фармацевтичните компании и да не се стигне до тяхната липса в аптеките.

Социалистите реагираха с изявление в парламента, че правителството на консерваторите е превърнало здравеопазването в "стока" и защитава интересите на фармацевтичните компании за сметка на бедните гърци.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
2
 
2
 
! Отговори
Аспирин преди 1 месец
И тия в Гърция са лакоми като нашите аптекари и фармацевти. Завишаване до 10 пъти на едно лекарство ама били на загуба и щели да стачкуват.
8
2
 
1
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 месец
Да поскъпват, нали сме в ЕС и налагаме санкции? В холандия има недостиг на 30% от лекарствата, ама да сте ги чули да мрънкат? Стискат зъби и всеки да се оправя сам. Евроатлантизъм и ценности!
7
0
 
5
 
! Отговори
Вуте преди 1 месец
То какво ли не поскъпна в тая Гърция. Преди седмица за една баница в една пекарна в Кавала платих 15 евро. Приседна ми. Верно - голяма беше, няма изяждане, ама като разбрах цената....
6
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Колко хитро!!
5
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Един мой приятел ИРАНЕЦ ми каза следното: Не обичам ИНДИЙЦИТЕ. Унищожиха БЕЛАТА РАСА в ИРАН. Целият вика южен ИРАН се напълни с ИНДИЙЦИ. Множат се кат МИШКИ. Та мисълта ми е, а как е в нас? как ИНДИЙЦИТЕ СТАНАХА ГЪРЦИ в 1400 години п. н ера навлезли в ЕТИОПИЯ, а в 4 век п.н ера навлезли в държавата на АТИ - АТИНА и тя се ПOЦИГAНЯВA? Няма разлика между ИНДИЙЦИ, ЕВРЕИ, ЦинЦИГAНИ и ГЪРЦИ. 13 то изгубено племе дето евреите го търсят са цинЦИГАНИТЕ - ИСТОРИЯ НА РЕЛИГИИТЕ!
4
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ще им съберем капачки.
3
2
 
8
 
! Отговори
ъъъъъъъ преди 1 месец
ами добре дошли на гърците у нашите аптеки :)
2
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Добре, че в България поевтиняват. Еййй, не спряхте да ползвате тая Гърция.
1
4
 
7
 
! Отговори
Това е доста глупаво преди 1 месец
решение на "проблема" дефицит. Като има дефицит, производителите да произвеждат повече, нали от това печелят? За аптеките няма да говорим каква печалба правят.