Радев поздрави РСМ за държавния празник – славна дата в общата ни история

България ще я подкрепя за изпълнение на договорените критерии за ЕС
2 авг 2024 12:12, Елка Василева
63
Радев поздрави РСМ за държавния празник – славна дата в общата ни история
Снимка: архив, БГНЕС

Президентът Румен Радев поздрави своя колега Гордана Силяновска-Давкова и гражданите на Република Северна Македония по случай празника на страната Илинден – Ден на републиката, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Саможертвата на героите от Илинденско-Преображенското въстание носи паметта през времето, която завинаги ще свързва България и Република Северна Македония и техните граждани. Като наследници на нашите предци, ние имаме отговорността и историческия дълг да следваме и съхраняваме достойните завети от нашето минало в името на общото ни европейско бъдеще, заяви Румен Радев.

Държавният глава посочва, че 2 август остава славна за общата ни история дата, наред със събитията, свързани с Илинденско-Преображенското въстание, които са повод за гордост и преклонение пред смелостта и отдадеността на нашите предци в името на техните стремежи към свобода, равноправие и справедливост. „Високите идеали на въстанието днес стоят в основата на ценностите на обединена Европа“, отбелязва Румен Радев.

Президентът Радев заявява, че общото ни европейско бъдеще изисква необходимата воля и искрен подход в прилагането на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество от 2017 г. и реализиране на всички поети ангажименти. „Република България остава решена да работи за изграждането на добросъседски отношения с Република Северна Македония и да оказва необходимата подкрепа за изпълнение на договорените критерии за членство в ЕС“, посочва държавният глава в поздравителния адрес.

Република Северна Македония ще отбележи националния си празник под мотото "Борбата продължава". Честванията за Деня на Републиката започнаха на 1 август с тържественото откриване на поредното издание на Научно-културните срещи "Десет дни Крушевска република". Централното събитие по традиция се провежда в Крушево, където делегацията, водена от премиера на страната Християн Мицкоски, ще положи цветя на гроба на Никола Карев и той ще произнесе реч на честванията в местността Мечкин камен. Президентът на Република Северна Македония Гордана Силяновска ще посети манастира „Св. Прохор Пчински” в Сърбия, където ще бъде посрещната от президента на Сърбия Александър Вучич, с когото ще проведат и двустранна среща, посочва БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


63
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Защо ги споменаваш даже тия макета ве, Зелен Чорап? Пък и даже ги поздравяваш за празника. И след това не си бил американска пoдлoга?
13
20
 
6
 
! Отговори
До Айляк преди 1 месец
1343 години от които близо 700 не ни е имало на картата... 500 от които в най-важния период в развитието на европейската цивилизация. За това си останахме ориенталско племе.
12
9
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Радев, престани да се излагаш и да унижаваш България! Те казват, че нямаме обща история. Защо трябва да им честитиш?
11
6
 
16
 
! Отговори
32335445 преди 1 месец
А оня ще си прави среща с Вучич...ще четат какво им е заповядал Путин. Зарежи...западната ни граница е окупирана от слабоумни.
10
2
 
10
 
! Отговори
до 1 преди 1 месец
Е нали си плащаме глобите, че не признаваме тримата "макета" дето са в България. Какво ни пука пари като вестници, но това, че макетата реват и знаят, че Македония е българска колкото и да се сърбеят е Безцено.
9
2
 
5
 
! Отговори
До 5 преди 1 месец
"До Танасе, яж си аха айде сега то си е българска наденица от македонския край" ----------- Ми да де, тя е също като тракийската лютеница - българска от тракийската област.
8
5
 
24
 
! Отговори
Айляк преди 1 месец
Общата ни история? Глупости. Знам само за българската история, която е на 1343 години. А на РСМ историята е...само на 33 години, няма какво толкова да се знае за нея.
7
3
 
18
 
! Отговори
Танас да си върне преди 1 месец
българския паспорт и марш при шиптърите в Македония. Скоро ще стане албанец и пак ще се бори за човешки права, но ще му е по-трудно да съди Албания.
6
7
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
За какво ги поздравява. Територия от България в която говорят на диалект!!!
5
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Танасе, яж си аха айде сега то си е българска наденица от македонския край
4
5
 
18
 
! Отговори
Измислената държава преди 1 месец
До Танас ВойводатаПризнайте че сте българи, албанци и сте с промити мозъци от сърбите и е време да ви поделим с албанците защото те вече ви взеха цялата държава.
3
2
 
20
 
! Отговори
Танасе преди 1 месец
Няма как да си македонец, като си се родил много преди тази държава да се създаде и да получи независимост.Между другото, аз се чувствам австралиец, просто така вътрешно го усещам. Много ми е драго на сърцето да гледам австралийците на олимпиадата. Нещо вътре в мен трепва. Ако Австралия не ми осигури моментално гражданство, не ме признае за малцинство, и не ми осигури 4-стаен мезонет в центъра на Сидни, ще ги осъдя!!
2
2
 
22
 
! Отговори
Танасе, яж си преди 1 месец
македонската наденица и си трай. Защото друго не сте дали на света.
1
45
 
8
 
! Отговори
Танас Войводата преди 1 месец
България да признае македонците в България и българският съд да регистрира македонските Организации От 1990 г до днес България е осъдена 17 пъти в Съда в Страсбург за нарушаване Човешките права на македонците в България Танас Войводата , Благоевград , Пиринска Македония