РСМ забърка скандал и с президента на Косово

Опитаха да отнемат личния й телефон
2 авг 2024 11:20, Стела Стоянова
73
РСМ забърка скандал и с президента на Косово
Снимка БГНЕС, архив

РС Македония забърка скандал и с Косово. Снощи, по време на проверка на международното летище в Скопие, е станал инцидент с президента на Косово Вьоса Османи Кадриу.

Докато Вьоса Османи преминавала през граничен контрол на контролно-пропускателния пункт във ВИП салона, граничен служител я накарал да пусне телефона и ръчния си багаж през скенер. Въпреки протестите на охраната й багажът на президента бил проверен. Според косовската страна отношението на граничарите към косовския президент било скандално.

Половин час по-късно на летището пристигнал председателят на македонския парламент Африм Гаши заедно с охраната си, съставена от полицаи, и започнал да питат кой е причинил проблем на президента на Косово.

Гранична полиция излезе с изявление, в което се посочва, че е действала в рамките на правомощията си и е извършила стандартна проверка на президента на Косово Вьоса Османи Садриу и нейния багаж, пише "Сега".

От канцеларията на президента Османи излязоха снощи с реакция, в която осъдиха поведението на служителите на македонското летище, тъй като то противоречи на всякаква международна практика, според която държавните глави са защитени от дипломатически привилегии и имунитет, когато пътуват.

"Противно на международните практики и на Виенската конвенция за дипломатическите отношения, охраната на летището в Скопие се опита да отнеме личния телефон на президента. Президентът не допусна подобно нещо, защото би било сериозно нарушение. "Въпреки обяснението на правилата, които екипът на президента съобщи на служителя на летището, той се опита да блъсне президента, при което хора от косовската полиция бяха принудени да реагират, за да отворят пътя", казва Беким Купина - медиен съветник на президента.

"Арогантното и насилствено поведение на служителя на летището в Скопие е безпрецедентно и никога не се е случвало при нито едно пътуване на президент където и да е по света, включително в държави, които не са признали Косово. Ясно се забелязва, че във въпросния случай е имало тенденция да се провокира делегацията на Република Косово и да се предизвика инцидент", се посочва още в реакцията.

"Трябва да се отбележи, че след като президентът влезе в самолета, летището в Скопие не позволи на самолета да излети повече от час под предлог, че приемащата държава (Словения) не е готова да посрещне самолета. Кабинетът на президента се свърза със словенската страна, която ни информира, че подобно нещо абсолютно не е вярно и че самолетът ще може да кацне по план. Президентството разглежда всяко нападение и неправомерно поведение, противоречащо на международните конвенции, от висши държавни служители като нападение срещу самата държава Косово", твърдят от Косово.

"Република Косово никога в своята история не се е държала по такъв начин спрямо президенти, премиери или министри на Северна Македония или която и да е друга държава, нито някога ще позволи подобно нещо“, казаха от офиса на косовския президент.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


73
Още по темата: КосовопрезидентРСМ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
66
0
 
3
 
! Отговори
забравихте ли преди 1 месец
Макетата да търсят помощ от ЕГИПЕТ - забравихте ли че те били наследници на фараон, доведоха египтяни като негови и свои роднини
65
3
 
5
 
! Отговори
Турист преди 1 месец
Този месец посетих Преслав,Плиска и Търново.Август съм в Охрид. Къде мога да видя древните расийски столици?
64
4
 
8
 
! Отговори
ПроСоТо преди 1 месец
"Република Косово" и "РСМ"-два ИЗМИСЛЕНИ субекта имали "проблеми"..
63
2
 
5
 
! Отговори
до 62 преди 1 месец
Има си етикет за облекло за различни поводи. И президентът на Косово може да отиде спокойно без забраДка и ще може да пие уиски в Иран, но не и на официално събитие. Националното им питие в тоя край (не само на Иран) се нарича Арак и е вид мастика. Мислиш ли, че точно президентът на Косово, където повечето са мюсюлмани не прави разлика между светско събитие и традиции? Или изкаш да се изтипоса като мумия с черен чаршаф? Макетата в стремежа да се мазнят на сърбите пак останаха сами срещу всички.
62
16
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Когато отидеш в дадена държава се спазват законите на държавата, а не правилата, които смяташ че са правилни! Дали президента на Косово в Иран ще отидее без забратка и ще пие уиски? Дали в Сирия ще пие ракия и ще танцува с мъжете? Браво на служителите на летището в Скопие, че не са се подали на натиска на охраната и! Косоварите трябва да са благодарни на Македония за това че храни 700 хиляди косовари за една година и половина, по време на войната в Косово!
61
11
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Всеки трябва да спазва законите на държавата където са, без значение какъв си и какво смяташ че е правилно и какво не е правилно. Косоварите са с най-ниско ниво на интелегентност и възпитание в Европа. И за ваши сведения ,никой не е завзел Македония и няам да мже да я завземе. Албания и Косово нишо не могат да направят в Македония, това важи и за всички други държави. Та стойте си мирно и си трайте, не е ваша работа да определяте кой ,какво да прави.
60
7
 
25
 
! Отговори
Един Българин преди 1 месец
Днес баба Гордана ще се отчете за добре свършената работа на Вучич в един манастир, който дори според югославските карти е в съюзна република Македония, но сърбежите им го взеха заедно с още земя през 1991-ва. Пак се кланяйте на сърбежите и на Москва, които ви направиха от хора - ГМО.
59
3
 
15
 
! Отговори
Историк преди 1 месец
Скоро Скопския фант ще бъде скопен и ще оттече в канала на историята
58
8
 
15
 
! Отговори
Обективен преди 1 месец
Където има проблеми търсете Русия и нейните проксита.в случая... сърбите
57
1
 
13
 
! Отговори
Русе преди 1 месец
Може да е имала брашно за френски кроасани :))))
56
11
 
19
 
! Отговори
Диверсии преди 1 месец
Професионалните руски диверсанти сеят раздори из целия Балкански Полуостров.
55
1
 
28
 
! Отговори
Ювиги преди 1 месец
Макетата са превзети от Албания . Това в вече факт но те не го все още признават
54
3
 
27
 
! Отговори
анонимен преди 1 месец
Какви договори,какви конвевции,какви правила!? Тези са луди, не признават нищо. Да си стоят в СМакедония. Никакъв ЕС
53
4
 
17
 
! Отговори
Тенгри кан преди 1 месец
Tва е работа на сърбите;)))
52
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тез, що се бориха за свобода, измряха, до свободата други доживяха - а тези други готвят ново време - пак шии във хомота да навреме. Българио любезна, как хубава си ти! Където да излезна - зад мен стражар слухти... Народни водачи, а гледаш: край тях кордони джандари се вият и лазят, - дали от народна любов ги е страх, дали пък народа от себе си пазят? Змей Горянин!
51
11
 
5
 
! Отговори
София преди 1 месец
Всеки трябва да мине през проверка няма значение какъв е...
50
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тези от РСМ усещат ли как ще гризнат дръвцето.
49
6
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Скопие е прокси на Белград, което пък е прокси на Москва. Нищо изненадващо няма тук. Македонската карта ще се изиграе по един или друг начин от Москва, когато дойде време.
48
9
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Исус Христос са биле няколко! Един преди 12000г. подобно не е бил Човечна плът. Следващият е АЛЕКСАНДЪР МАКЕДОНСКИ и на 33г. починал. Неговите легенди се точат и точат и разточват. ида ***(БИБЛИЯ)-Елена от Средец(Сердика) - днешна ЦиганскаСофия на МЛАДЕНЕЦА - своя син КОНСТАНТИН - АДАМ(БИБЛИЯ) замени РИМ с рая на ЗЕМЯТА, но АДАМ не послушал и от това до ден днешен си ПАТИМ. >>>
47
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Да лети от София за в бъдеще, а не през Вардарската Бановина! Бановината е още окупирана от сърбите!