Куриоз на Халкидики – повече туристи, по-малко приходи

Чуждестранни собственици на жилища ги дават нелегално под наем
5 авг 2024 20:25, Елка Василева
74
Куриоз на Халкидики – повече туристи, по-малко приходи
Снимка: архив, БГНЕС

Хотелиерите на Халкидики се оплакват, че собствениците на жилища от балканските страни ги отдават нелегално под наем.

Туристите на Халкидики са много повече от миналата година, а приходите са с 30% по-малко.Това съобщи председателят на търговската камара в региона Янис Куфидис, предаде кореспондентът на БНР.

Закупените жилища в Халкидики от граждани на съседните балкански страни се отдават нелегално под наем, без да се плащат данъци. Туристите също предпочитат този начин за наем, което е по-евтино. Така се достигна до повече туристи - по-малко приходи, каза Куфидис.

Властите дори и да установят нарушение при наемане, туристите заявяват, че са роднини на собствениците и не плащат наем. От тази схема губи държавата от неплатени данъци, а също и гърците, които отдават стаи под наем.

При заведенията за хранене - таверни и ресторанти, също има значителен спад на оборота, отчита от Халкидики. Цените са покачени в сравнение с миналата година и се получи отлив на клиенти.

Туристите са с ограничени възможности и това намали приходите на работещите в туристическия сектор, оплакват се от Халкидики.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


74
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
66
0
 
1
 
! Отговори
666 преди 5 дни
Нормално, всички селяци от България, Сърбия и Северна Македония ядат на вестник на плажа и по квартирите и после на тълпи се разхождат вечер по улиците, без да похарчат и 1 евро!
65
2
 
2
 
! Отговори
Гацо БацоФФФФ преди 1 месец
Не е верно....Гърция е най ЕВТИНАТА дестинация в света......салати на Тасос от 18 лева нагре...,октоподи от 36 лева....една плюнка вода и узо от 10 лева......шезлонг от 30 лева на човек нагоре....гироси миризливи 9-10 лева.......бензин близо 4 лева....КАКВО МУ ПЛАЩАШ....,БЕЗ ПАРИ Е ВСИЧКО....
64
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ей, алчни гърчуля - не стига че им очовечихме джендема, а те кусур ни намират. Да има как от собственика наем ще вземат, че спи в собствения си апартамент!
63
1
 
2
 
! Отговори
Гъркофилос преди 1 месец
От една страна, наистина мн простотия се излива в ГР от Балканите - българи, макета, сърби , румънците . От друга страна има и не малко изключения. Гърците псуват по бг и другите балкански туристи. Халкидики го презират вече и твърдят, че ние сме им го развалили. Мисля, че масовият туризъм е по виновен- имат 32 млн туристи. Детствени плажове почти не останаха. С навигацията няма скрито- покрито. Та да не би тр да се сърдят само на нас. Доста пари вземат от българите, всъщност.
62
1
 
2
 
! Отговори
1212 преди 1 месец
Значи на гърците им са виновни туристите. Баш не е така. 9 нощувки платени кеш на гръка без касова бележка. От посетени три таверни само на една дадоха едно времешния десерт с ликьор и разни мурафети. Порциите бяха големи и беше вкусно не мога да си кривя душата. Та гърците също много крият данъци да не се правят на луди. От толкова много туристи да не би всички да са настанени в хотели и къщи закупени от чужденци.
61
2
 
6
 
! Отговори
Striker преди 1 месец
Нормално, превземаме ги отвътре:) Повечето хора по тези земи са българи и със смяната на границите са били принудени да се преместят. Сега са се замогнали и си купуват родните места или пък са нови българи с мерак за къща на Беломорието.
60
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Преди 2г за 10 дена наем на хотел на 700-800м от морето, без гледка, който предлага интернет, климатик, легла и хладилник беше 700 евро. Сега е 1300 евро същия хотел. Тия 600 евро разлика ги давахме за плажни барове итн. Сега си нося чадър и 2 сгъваеми стола в колата и вода за плажа. Пак сядаме в таверни ама ще ми ядат дупето византийците. Преди 3г на Закинтос 1 чадър и 2 шезлонга на Геракас цената беше 9 евро, сега искат 40! Айде да си имаме уважението не съм на Малдивите, Сейшелите или Аруба
59
2
 
17
 
! Отговори
... преди 1 месец
Византийците да ни ми се правят на много принципни. Две години ходих на една и съща къща и дядо ти Кристос винаги ми взима еврото в брой без касова бележка. И те ходят по канапа.
58
2
 
8
 
! Отговори
Роки преди 1 месец
Маляките в северна Гърция за почнали да се самозабравят, малко са ми прехвалени вече, поразвалили храната, вдигнали цените, колко пък да е евтино ? Да не говорим за местата за спане, нощувките и вилите им са на нереално високи цени. Сравнявам ги със Сицилия, Кипът, остров Крит, където за двойно по-малко пари ще наемеш подобен имот. Няма да им стъпя по ръкавите.....
57
1
 
3
 
! Отговори
До един преди 1 месец
Какво съвпадение, оня ден четох че Бъфет продал половината акции на Апъл и два дена след това - бум.
56
13
 
10
 
! Отговори
Магелан преди 1 месец
Шок и ужас.Първо кое българче тарикатче може да си позволи да си купи къща в Гърция.Мнофо просто .Това са находчивите и нагло наши селяндурчета който нула време станаха Софиянчета тарикати и забогатяха набързо от далавери и да лъжат другите балъци българи.Но на тарикатите сметката бе кръчмари няма да им излезе.Да бъдат сигурни че византийците ще им намерят цаката са си плащат данъка.И тогава ще си продаваме имотите в Гърция. Ха,ха ,ха ,
55
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Туризъма е едно недоносче! Умиращ сектор от икономиката поради масовото обедняване и несъвместимостта със зелените политики. Така или иначе масовите пътувания ще приключат в следващите години. В момента се подготвя новото законодателство което значително ще оскъпи целия транспорт както и енергията а там и всичко останало. Хората ще бъдат принудени да си седят вкъщи. Дори и да имаш пари няма ти позволяват да пътуваш щото не е еко. Само се прахосват ресурси.
54
1
 
10
 
! Отговори
маймун преди 1 месец
това не е много вярно! да увеличение на цените има, но не е фрапиращо! заведенията са пълни! дори се налага, за обяд или вечеря да резервираш маса предварително!голямо увеличение има само на зехтина, над 70-80% заради слаба реколта от миналата година! слънчогледовото олио е 1,20 евро, домати от 0,8 до 1 евро килото, бензин А95 от 1,90 до 1,98 , дизел от 1,95 до 2,30 и т.н.!
53
9
 
11
 
! Отговори
Хахаха преди 1 месец
Гърците чакат само на туризма и селското стопанство мързеливците.
52
4
 
15
 
! Отговори
До 55 преди 1 месец
Аве смешен гърците и немците като дойдат в България защо стискат дупките а не оставят някое друго евро?
51
13
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Нормално. Балканския субект *** отива на почивка с една щайга лютеница, десет самуна ляб. Спира, вади раната и руча кренвиршите на капака на колата, харчи макс 10 ойро за паркинг и шезлонг. Сметката е вярна.
50
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Е какво искат, това е туризъм, да си вкарат туристите да ги заключват и да им точат карта и леш?. Къде пише, че си длъжен да ходиш на таверна, особено ако си на хотел олинклузив. Ами къде в света е забранено да ти дойдат на гости приятели и роднини в новата къща на гръцкия бряг. Ми то и в Санторини са намалели туристите защото правителството е намалило фериботи и круизите. Отделно има рецесия в.цял свят, така че тия еднозначни заключения не са верни
49
5
 
11
 
! Отговори
и? преди 1 месец
"...При заведенията за хранене - таверни и ресторанти, също има значителен спад на оборота, отчита от Халкидики. Цените са покачени в сравнение с миналата година и се получи отлив на клиенти...."ОБОРОТЪТ е намалял не означава, че ПЕЧАЛБИТЕ не са нарастнали, след като цените са повишени.
48
16
 
12
 
! Отговори
Мдам преди 1 месец
Ганята иска на халкидикиту за 50 ойро ба къмпинг цялата рода в караваната. Изкара 2 седмици, жули само скара и кебапчета. Хване някой октопус на камъните, бие се в гърдите. Прибере се на печалба, вкара 20 литра зехтин и маслини за комшиите, купил ги в Мазутиса в офриньо, избие 1000те лв разходи.
47
16
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
-Мамо,мамо я ги виж!Що е ?Идат,погледни ги! Българския ТЕЛКОВ сюнетчия,маляка бакшиш и прошляk иде с хладилнaта чанта с миришещата му на кисело зеля и оцет тьотя с глезен 46см.порода Абърдийн.Па извади диня па нареже бахурче па изсипе лютеница въглища и запали кюмбе на плажа.