След 10 години няма да има гора в Атика заради пожарите

Гръцки професор с анализ за разрастващата се огнена стихия
14 авг 2024 09:00, Анисия Иванова
16
След 10 години няма да има гора в Атика заради пожарите
Снимка: БГНЕС/EPA

Факторите, допринесли за бързото разрастване на пожара в Североизточна Атика, както и причините, поради които регионът е подложен на изпитание почти всяко лято от големи пожари, обясни професорът по управление на природни бедствия Ефтимиос Лекас.

"Имаме работа с уникален пожар, който еволюира от горски в градски. Някои фактори допринесоха за това, като абсолютната суша. Имахме дълъг период без дъжд, така че влагата в гората е почти нулева. Освен това, имахме гъста гора, която имаше много големи количества гориво. Третата причина е, че имахме работа с бурни ветрове, които достигаха пориви от 7 и 8 бофорта, по същество резултат от продължаващата климатична криза", обясни той, цитиран от кореспондента на Bulgaria ON AIR в Гърция Силвия Станчева.

"Четвъртият фактор, той е ключов, е морфологията на почвата. Пожарът е тръгнал от Варнавас, където имаме възходящи течения поради южната река Евбой. Имаме ефекта на комина, където огънят е бил захранван към върха на планината и след това имаме морфологични градиенти на юг, т.е. към Пентели. Многостранен релеф, който улесни бързото разпространение на огъня. Отново ефектът на комина проработи и подхрани огъня, който набра голяма скорост. Когато огънят пресече границата на Пентели, той всъщност достигна Неа Пентели, Врилисия, Халандри, Патима", коментира г-н Лекас.

По думите му температурата на околната среда се е повишила до около 650 градуса по Целзий.

"Това установихме от разтопяването на алуминиевите джанти на автомобила. Алуминият се топи при 650 градуса. Следователно имаме микроклимат, който се разви вътре в градивните блокове, създаде възходящи ветрове и вихри, а в рамките на завихрянето също имахме безкраен брой обекти, хванати в капан, които паднаха на достатъчно разстояние от специфичния фокус на огъня. Отсега нататък не трябва да губим нито едно дърво в Атика, подчерта професорът по управление на природни бедствия в гръцкия национален университет в Атина.

По думите му е нужна е преработка на оперативните планове и актуализация на базата на новите данни.

"Останалата площ в рамките на Атика е приблизително 1 000 000 акра. Необходимо е много внимание. Предлагам създаването на съвместен комитет в региона на Атика, който да се състои от полеви учени и от оперативни хора. Ако продължим да губим дървета, след 6-10 години няма да има гора в Атика", посочи проф. Лекас.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още по темата: ГърцияпожариBulgaria ON AIR
Още от Балкани
Али Ахмети към македонците: Българите ще ви погълнат
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
1
 
0
 
! Отговори
Ел Греко преди 3 седмици
Гора няма да има но ще има банани. И маймуни.
15
0
 
3
 
! Отговори
Талибан ерджолан преди 3 седмици
Ако не беше се освободила България до сега щеше да заприлича на анадолската пустиня!
14
1
 
2
 
! Отговори
Етиопски циганин преди 3 седмици
Естествено, че ще израстне, как няма да израстне! Също като в северна Африка! Както е казал стария гърч - цкур тате сиренци.!.
13
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Ще израсте нова, не плашете човешките същества
12
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
пречи на застрояването край Атина
11
0
 
3
 
! Отговори
До Анонимен 10 преди 3 седмици
То пък преди 100 милиона години е нямало и полярни шапки и средната температура е била с 2.9 градуса над сегашната! А преди 680млн години средната температура е била с 8.г градуса над сегашната и тогава живота почти е измрял! Но дай да те питам нещо знаеш ли каква е разликата с тогава и сега? ама така съществена разлика е това! Та знаеш ли?
10
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Учените твърдят, че преди около 15 000 години Сахара е била зелена и е имало гори и буйна савана, а не пустиня. Подобни контрасти е имало и с Балканите. Примерно в България буйните гори и зеленина по планините не са били винаги и навсякъде. То на някои места има и вековни дървета, но иначе масово залесяване има в един конкретен отрязък от време, а дори и преди това ако намерите стари снимки ще видите масово голи чукари и прахоляци. И то имайте предвид дори не преди хиляди години, а твърде скоро.
9
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
То и сега няма. Около Атина е една уникална пустош. Там всякаква "зеленина" е умряла още края на май.
8
1
 
7
 
! Отговори
Бай медьо дьо ганьоф преди 3 седмици
Ние от дуписе ще се погрижим България да стане нова Гърция - почти пустиня, че дори и Турция - чиста пустиня обитавана от скакалци, пообрезани, естествено!
7
2
 
9
 
! Отговори
Турко-циганска драма преди 3 седмици
Един милион мурджовци с целия си мързел засаждайки само по десет фиданки на ден за десет дни ще превърнат половината област в гората, но на гръците им трябват милиарди от Европа за закупуване на фиданки и най-вече за наемане на работници от други страни за залесяването, при което поне половината пари ще бъдат откраднати! Ясо мъдуракис .!.
6
5
 
6
 
! Отговори
... преди 3 седмици
То гора няма да остане и в цяла южна България! Но искам да кажа, че поради "ЛИПСА" на глобално затопляне, та точно зарад това след 10-15г тука ще стане като в северна Гърция! а в северна България ще стане като в южна, преди "липсата" на глобално затопляне!!!
5
2
 
6
 
! Отговори
Линеар В преди 3 седмици
В Атика няма да има гори заради скакалците гръци, както и в Анатолия заради скакалците труци, там където напълзят мурджовците всичко умира, затова постоянно се нуждаят от нови земи за омърсяване!
4
1
 
15
 
! Отговори
Дрт Пъън преди 3 седмици
Ами ЗАСАЖДАЙТЕ ДЪРВЕТА, БРЕ недейте да създавате комитети, кризисни организации, комисии или полеви групи от нищо не пипнали цял живот учЕни . Един обикновен горски може съвсем точно да ви каже какви дървета и как да ги засадите за да се залеси района. Тогава съберете всички тия учени мераклии загрижени за природата и им дайте по една лопата да копаят дупки за фиданките ... И проблема ви ще е решен. Лесно е.
3
2
 
7
 
! Отговори
каламарис преди 3 седмици
А по БТВ професор Йоаким Каламарис каза, че виновни са бежанци и турци, които умишлено палят пожарите в Гърция
2
2
 
11
 
! Отговори
Хейт преди 3 седмици
Че то и в Софийското поле няма да има. Ама не заради пожари.
1
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
нищо, ще има блокове и къщи