Евакуираха хора заради лошото време в Румъния

Оранжев код за наводнения важи за шест окръга
30 сеп 2024 11:55, Инна Ангелова
6
Евакуираха хора заради лошото време в Румъния
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Малко над шест хиляди души са евакуирани през изминалото денонощие заради лошото време в Румъния. 28 населени места в окръзите Арджеш, Брашов, Галац и Васлуй в Румъния са евакуирали население заради лошото време и риска от наводнения, съобщават от Главния инспекторат за извънредни ситуации на стараната.

Властите предприеха този ход като превантивна мярка, след като преди две седмици в източния окръг Галац придошли води отнеха живота на седем души, съобщава БТА.

Морският и речният трафик е спрян, а маневрите във всички пристанища в окръзите Констанца и Тулча са временно преустановени заради неблагоприятни метеорологични условия, включително силни пориви на вятъра.

През изминалите 24 часа лошото време е нанесло щети в 116 населени места в 29 окръга в Румъния, където дървета и стълбове, съборени от вятъра, са повредили автомобили и къщи.

"В този момент ситуацията е под контрол", увери тази сутрин ръководителят на Главния инспекторат за извънредни ситуации Раед Арафат, цитиран от Диджи24.

В 25 населени места в Галац учебните часове за днес са отменени.

Жълт код за проливни дъждове е в сила за регионите Молдова, Добруджа, централна и източна Мунтения. Там се очакват и силни пориви на вятъра със скоро 70-90 км/ч. В Източните и Южните Карпати дъждът ще премине в сняг. Първата снежна покривка за този сезон вече бе регистрирана при езерото Бъля Лак във Фъгърашките планини в окръг Сибиу. В неделя термометрите там показваха градуси около нулата.

Оранжев код за наводнения важи за шест окръга на Румъния -  Харгита, Муреш, Ковасна, Нямц, Бакъу и Вранча.

Този уикенд Румъния бе засегната от две припокриващи се екстремни явления. Циклонът "Ашли" помете страната от запад на изток, като пикът беше вчера вечерта в Букурещ и в южните окръзи на страната. В същото време нивото на река Дунав се повиши значително.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от ЕС
Евродепутат: Не е нужен посредник за отношенията между България и РСМ
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
3
 
! Отговори
Акад. Денкофф преди 40 минути
Лошото време заради лошо правителство! Вижте нашия главанак какви ги дроби, а дойде като се пъчеше че ще направи повече от предишното.
5
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
КАКВО ВИ ДРЕМЕ ТЕ СА В НАТО, ПО ДОБРЕ ДА ГИ ИЗДАВИ
4
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
До Войводата, твърде вдлъбнат си за да ти се обясни каквото и да било - климатичните промени не означават само глобално затопляне (което е очевидно за всички, освен за тези с IQ под 30 като теб), но и други крайни прояви на времето
3
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
До 1 Войводата : Няма глобално затопляне. Не мисли повече по въпроса. Всичко ще бъде наред, всичко ще се оправи.
2
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
До Войводата Каквото и да ти кажат, ти изобщо не можеш да мислиш. Ти не питаш, а просто казваш, че толкова ти е пипето..
1
6
 
5
 
! Отговори
Войводата преди 2 часа
1. Моля за последно становище2. Рекордна суша ли е заради неоспоримото глобално затопляне3. Или е много дъжд 4. Има ли или глобално затопляне 5. Кажете ми последно да не мисля повече по въпроса