Съветник на президента на РСМ е с БГ гражданство, но ни нарича... "окупатор"

Проф. Жидас Даскаловски е подновил паспорта си през 2022 г.
22 окт 2024 17:15, Инна Ангелова
77
Съветник на президента на РСМ е с БГ гражданство, но ни нарича... "окупатор"
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Жидас Даскаловски, съветник по външната политика на президента на РСМ Гордана Силяновска-Давкова е гражданин на България над 20 години. Той е и отявлен противник на вписването на българите в конституцията на РСМ.

Проф. Даскаловски получава българско гражданство на основание български произход през далечната вече 2003 г., подновил е паспорта си през 2022 г. В последното десетилетие македонският професор използва различни определения за България - от "по-голям брат" до "окупатор”, а преди подписването на Договора за добросъседство, приятелство и сътрудничество говори за български “нож в гърба” на Македония и заплахи за вето

Днес той защитава идеята на премиера Християн Мицкоски за т. нар. "конституционни промени с отложено действие", зачеркната от Европейския съюз.

“Няма нищо лошо в конституцията да има българи, черногорци, хървати, но нека да го направим така, че да не се излъжем, както направихме с Гърция, когато правителството на Зоран Заев подписа споразумение, което трябваше да отвори вратите, но не го направи. По тази логика, нека бъдем предпазливи, да направим вписването с т.нар забавено действие“, казва Даскаловски, който е университетски преподавател.

“За политиците от София, които повтарят, че имало език на омразата и че трябвало да спре, и за блудниците от СДСМ: признайте македонците, езика и името - и тук, и там, така няма да има повече напрежение. Уважението и братското поведение ще донесат братски отношения”, настоява Даскаловски през февруари 2023 г.

Няколко месеца по-късно критикува политиката на тогавашния премиер Димитър Ковачевски по отношение на България и Брюксел и казва, че липсват “осезаеми резултати в икономиката, подобряване на демокрацията и масова корупция”. Според него "българските блокади" ще продължат въпреки обещанията на правителството и чуждестранните дипломати".

"Въпреки че хитлеристка Германия и България ги освобождават от сръбското иго, жесток репресивен режим, македонците искат свобода и собствено управление, а когато не го получават, въстават срещу окупатора", заявява той преди две години.

Професорът твърди, че срещу самоопределящите се за македонци в България има институционализирана дискриминация.

"Решението на Конституционния съд от 29 февруари 2000 г. и Декларацията на българския парламент от 6 март 1990 г., с които официално се постулира, че в България няма конкретна македонска етническа група, както и парламентарната декларация от 9 ноември 2019 г., трябва да бъдат отменени. Тези решения служат като идеологическа и правна основа за дискриминация. Правителството трябва официално да декларира, че македонското малцинство повече няма да бъде отричано или дискриминирано и че неговите права ще бъдат защитавани", пише Даскаловски в своя профил във Фейсбук на 18 юли тази година. / БГНЕС

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


77
Още от Русия
Александър Вучич няма да отиде срещата на БРИКС в Русия
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
0
 
20
 
! Отговори
татар окупатор преди 3 часа
Аууу...тцъ...тцъ...от 20 години с паспорт на татар-окупатор...Олеле майкооо...
31
7
 
6
 
! Отговори
Да се знае и помни преди 3 часа
Популизма Македония се експлоатира от някои партии в България за лична облага
30
22
 
3
 
! Отговори
Да се знае и помни преди 3 часа
Гоце Делчевъ е макодонец официално признат от България през 1945г
29
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
Интересно като какъв се е писал на преброяването в РСМ.
28
4
 
5
 
! Отговори
Да ви кажа преди 3 часа
Северна Македония е създадена в земята която Сърбия придоби от Османската империя през 1913г. Не очаквайте там да са останали българи защото се трепахме в 4 войни със сърбете
27
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
Така като гледам май няма смисъл да променят конституцията си, а направо трябва да приемат българската.
26
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 часа
Аз наскоро на майтап казах че вместо ние на тях,тия ще ни поставят условия да ги приемем то се оказа вярно.
25
6
 
7
 
! Отговори
Излишни разпри преди 4 часа
България и Македония стават една държава като влязат в Шенген
24
16
 
5
 
! Отговори
Казвам ви преди 4 часа
Българи и Македонци са в НАТО и скоро рамо до рамо ще се бием срещу Русия
23
1
 
15
 
! Отговори
Алекс преди 4 часа
Скоро Албания ще е в ЕС.Който не е взел български паспорт,ще вземе албански.Макета няма да останат.Северна Македония ще се населява от българи и албанци.
22
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 часа
Е много ясно. Като ходи в чужбина показва българския паспорт за да не му се подиграват хората.
21
1
 
8
 
! Отговори
Крундел преди 4 часа
и тоя като ростр0лбригадата - уж българин по документи, ама не се смята за такъв...поне е лесен - знае се номера на личната му карта, анулирайте я, да го видим тогава как ще хленчи като не може без виза да обикаля из еуропата мънкедонският тарикат...
20
2
 
11
 
! Отговори
Спрете с това преди 4 часа
Политиката на България към Македония е тотален провал. Дадохме им 100 000 паспорта и по този начин се сдобихме с 99 000-но македонско малцинство. Това че имаш български паспорт не значи че няма да се самоопределиш като македонец, румънец, турчин......
19
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 часа
До РСМ ...сега ще пиша на български за да не го разбереш...да ти го набия в ченето гадно...
18
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 часа
Поредното доказателство, че са психично-болни.
17
1
 
18
 
! Отговори
Горд Българин преди 4 часа
мЪка сте голяма вие мЪкедонците. Никой не ви брои за живи. Споко те албанците ще ви оправят само за 20 години. След това няма да има и помен от вас.
16
1
 
20
 
! Отговори
Cartman1912 преди 4 часа
Тези хорица докато се правят на жертви и реват по целия свят, албанците им превзеха страната. Явно за тях е за предпочитане да изчезнат съвсем и държавата им да е албанска, отколкото да си признаят истината, че са българи, но с промит от сърбите мозък.
15
1
 
14
 
! Отговори
Горд Българин преди 4 часа
До РСМ От вас по вдлъбнати легени няма в цялата галктика, ако ме разбираш, какво ти казвам смешнико.
14
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 часа
Уважаеми "Македонци". Македония е област в днешна Гърция, а не е държава. За миналото, към коя държава е била тази част от Гърция няма да коментирам, но Вие вероятно ще се досетите, предвид, че голям а част от Вас имат двойногражданство, едно от кето е точно тотази държава. Сещате ли се... ами да, България.В този смисъл, хора населяващи различни геогравси райони и области, като Тракия, Добруджа, Македония и т.н. не са граждани на отделни държави.
13
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 часа
Да го праим тогава Президент на РъБъ :)))