Кой ще наследи организацията на Гюлен и състоянието ѝ?

Големият противник на Ердоган почина в неделя в болница в САЩ, където живееше дълги години
21 окт 2024 19:00, Красимир Ангелов
9
Кой ще наследи организацията на Гюлен и състоянието ѝ?
Снимка: БГНЕС

След смъртта на турския ислямски проповедник Фетхуллах Гюлен, обявен от президента Реджеп Тайип Ердоган за главен организатор на опита за преврат през 2016 г., турските медии коментират кой ще го наследи начело на организацията му с разклонения в много страни по света и не на последно място – кой ще установи контрол над имуществото ѝ, което се оценява на 300-400 милиона долара в училища и недвижими имоти по света.

Гюлен почина в неделя в болница в САЩ, където живееше от дълги години. Първоначално той бе приближен до Реджеп Ердоган, но в последствие стана негов яростен противник.

Още по темата
Лидерът умря, започна борба за огромното имущество, коментира ОдаТВ.

Според анализатора Абдуррахман Шимшек от вестник „Сабах“ най-вероятен наследник на Гюлен е  Суат Йълдъръм. Той е известен с това, че още през 1960 година е живял в едно жилище заедно с Гюлен в град Одрин, поради което е смятан за най-близък до него приживе и най-компетентен по организацията. Същият е завършил религиозна академия в Анкара през 1964 г.

Според други източници обаче Мустафа Йозджан също е спряган за наследник на Гюлен.

Коментарите за смъртта на ислямския проповедник както в проправителствения, така и в опозиционния турски печат, са изпълнени с негативни квалификации за него.

"Лидерът на тази тъмна организация е мъртъв. Нашата борба срещу тероризма на организацията ще продължи решително", заяви министърът на външните работи Хакан Фидан на пресконференция.

"Терористът Фетуллах Гюлен, предател и враг на религията, който прекара целия си живот в заговор срещу Република Турция, почина. Не му даваме прошката си", обяви турската радиотелевизионна корпорация ТРТ.

Твърди се, че въпреки завещанието на проповедника да бъде погребан в Турция, това не е възможно да се осъществи, а погребалната церемония ще бъде в имението на зет му Джевдет Тюркоглу в щата Пенсилвания, където Гюлен живееше през последните години, посочва ОдаТВ. (Нахиде Дениз за БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от ЕС
Трябваше време, за да се осъзнае мигрантския въпрос
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
0
 
! Отговори
До долния преди 1 час
Ами той и Мете хан умрял и коляното му и то умряло. Има ли някой да не е умрял.
7
0
 
1
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА-ХАААААААААА преди 2 часа
Каква Организация???........Всички са Избягали - Нямало Кой Да Го Погребе ..... Уммря като Безддомен Клоошар .... Преедателите Умират Така...........ХА-ХА-ХАААА-ХААА-ХАААА-ХААА....Помагат Им да Умрат........А-ХА-ХАААА-ХААА-ХАААА-ХААА-А-ХА-ХАААА-ХААА-ХАААА-ХААА
6
1
 
1
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА-ХАААААААААА преди 3 часа
Всички Врагове на Турците - Умират БЪРЗО - до 4-5 Години, Това е Така от Времето на Мете Хан - 209 г. Преди Новата Ера.... Умират до 9-то Коляно... Без Изключение....Включително и Бай Тошо, и Новият Тошо е На Там.....ХА-ХА-ХАААА-ХААА-ХАААА-ХААА....Помагат Им да Умрат........А-ХА-ХАААА-ХААА-ХАААА-ХААА-А-ХА-ХАААА-ХААА-ХАААА-ХААА
5
1
 
1
 
! Отговори
Въпреки преди 5 часа
*враг на религията*, звучи доста греховно.... Но на лов религия ? На религията на Ердоган предполагам
4
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 часа
Друг ще го смени! И ако го причината,друг,друг,друг и така!-:) Това е положението!!!
3
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 часа
Пеевски или Доган ще го наследи?
2
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 часа
Тоя да не в бил гей че да е живял с мъже.
1
1
 
5
 
! Отговори
She/her преди 7 часа
Ех тая Гюлен, и кой ли ще наследи нейното състояние. Също, как ли пък жена е станала водещ кандидат за лидер на Турция?!(Dnes.BG се оперира от два лабрадора с Chat GPT?)