Съветник на президента на РСМ е с БГ гражданство, но ни нарича... "окупатор"

Проф. Жидас Даскаловски е подновил паспорта си през 2022 г.
22 окт 2024 17:15, Инна Ангелова
80
Съветник на президента на РСМ е с БГ гражданство, но ни нарича... "окупатор"
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Жидас Даскаловски, съветник по външната политика на президента на РСМ Гордана Силяновска-Давкова е гражданин на България над 20 години. Той е и отявлен противник на вписването на българите в конституцията на РСМ.

Проф. Даскаловски получава българско гражданство на основание български произход през далечната вече 2003 г., подновил е паспорта си през 2022 г. В последното десетилетие македонският професор използва различни определения за България - от "по-голям брат" до "окупатор”, а преди подписването на Договора за добросъседство, приятелство и сътрудничество говори за български “нож в гърба” на Македония и заплахи за вето

Днес той защитава идеята на премиера Християн Мицкоски за т. нар. "конституционни промени с отложено действие", зачеркната от Европейския съюз.

“Няма нищо лошо в конституцията да има българи, черногорци, хървати, но нека да го направим така, че да не се излъжем, както направихме с Гърция, когато правителството на Зоран Заев подписа споразумение, което трябваше да отвори вратите, но не го направи. По тази логика, нека бъдем предпазливи, да направим вписването с т.нар забавено действие“, казва Даскаловски, който е университетски преподавател.

“За политиците от София, които повтарят, че имало език на омразата и че трябвало да спре, и за блудниците от СДСМ: признайте македонците, езика и името - и тук, и там, така няма да има повече напрежение. Уважението и братското поведение ще донесат братски отношения”, настоява Даскаловски през февруари 2023 г.

Няколко месеца по-късно критикува политиката на тогавашния премиер Димитър Ковачевски по отношение на България и Брюксел и казва, че липсват “осезаеми резултати в икономиката, подобряване на демокрацията и масова корупция”. Според него "българските блокади" ще продължат въпреки обещанията на правителството и чуждестранните дипломати".

"Въпреки че хитлеристка Германия и България ги освобождават от сръбското иго, жесток репресивен режим, македонците искат свобода и собствено управление, а когато не го получават, въстават срещу окупатора", заявява той преди две години.

Професорът твърди, че срещу самоопределящите се за македонци в България има институционализирана дискриминация.

"Решението на Конституционния съд от 29 февруари 2000 г. и Декларацията на българския парламент от 6 март 1990 г., с които официално се постулира, че в България няма конкретна македонска етническа група, както и парламентарната декларация от 9 ноември 2019 г., трябва да бъдат отменени. Тези решения служат като идеологическа и правна основа за дискриминация. Правителството трябва официално да декларира, че македонското малцинство повече няма да бъде отричано или дискриминирано и че неговите права ще бъдат защитавани", пише Даскаловски в своя профил във Фейсбук на 18 юли тази година. / БГНЕС

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


80
Още от Русия
Александър Вучич няма да отиде срещата на БРИКС в Русия
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
75
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 минути
да им се отнеме българският паспорт моментално и да се обяват за персона нон-грата! Външно и МВР да се самосезират и да задействат процедурата. Аааа, забравих че те правят само каквото им нареди Дебелян...
74
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
За сръбската окупация е прав- добре я определя, но българите какви окупатори са като сме били едно население?!? Какви македонци преди 1944г?! Такива на практика няма или това са македонски българи, но винаги македонски се е съчетавало с българи! Даже Мисирков е корав българин. Сорос все пак му е промил мозъка за нас.
73
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Сами се обиждат македонците колко са меркантилни и какви са измамници щом за пари и пътуване в чужбина са склонни да излъжат и да се престорят такива каквито не са! Жалка работа! Сърбите са ги смачкали!
72
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
До ДО 41 Претенции към РСМ има само да могат да учат бг езика и история. В противен случай то няма разлика с времето на турска или сръпска окупация, когато ако се определяш за бг, войниците може да те растрелят. Е сега е икономическа смърт и оставаш безработен примерно или требва да бегаш.
71
1
 
2
 
! Отговори
ДО 41 преди 2 часа
Тоест - Днешна СМР е Българска Територия ?Само да допълниш че по времето на Демокрацията , Президента на СДС (Жельо Желев)потвърди че България се отказва от Претенции ?
70
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
Тея дето най-плюят те са най замесени
69
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
Това са извратени, пропаднали хора.
68
0
 
16
 
! Отговори
предложение преди 3 часа
анулирайте българските паспорти на всички македонци които го притежават !!!
67
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
Ама тогава и бг има право да смени имената на турци с бг и ги асимилира. Мк, сърбе, грци р0ми може да потурчват бг но обратното не може.
66
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
Отнемане паспорта и черен печат за влизане в бг!
65
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
Сърбия не окупира ли мк на 3 пъти в 1913, 1919 и 1944. При балканските войни Гърция и Сърбия отказват да се истеглат от мк. Защо бг трребва да е съгласна а другите не.
64
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
И още не са му направили услугата да му вземат бг гражданството?! Смешниците в бе ге си заслужават пръчката
63
0
 
3
 
! Отговори
Безгръбначни БГ преди 3 часа
Бях на екскурзия в Мк. Няма проблеми като им даваме лошите, европейски,,, бугарски,, кинти. Не ми стигна този мазохизъм, вчера си причиних театър с македонско,, участие иедна бг. Кв,,, актриса,,. Не издържах, напуснах преждевременно, пиесата,.След като започна да се говори за предаване на македонскилАйна в буркани, за у. ове, всичко физиологично дет се сетиш. Минала съм осми клас дето можеше да е интересно. Колко требе ти платят и БГ да говориш такива простотии. Ср не би паднала Толко ниско
62
0
 
8
 
! Отговори
АНОНИМ преди 3 часа
Лицемерно племе интересчии.
61
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
Даскалов е МАКЕ като всеки с български ,албански,сръбски,косовски ,черногорски,хърватски,бошнански ...произходКолкото и да се пънат,кръстят,пенявят..и прокламират"македонският идентидет , говор,писменост ...ИСТОРИЯ" е създадена по заповед на коминтерна с краднато,преинъчено..осакатено от всичко наоколо и местно - един искуствено създададен кремълски миш маш ..Те тва е Малко кат вдовица за ..й е цялия напън
60
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
Тялото ми е българско, ноДупето ми е македонско!
59
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 часа
Стига сте плюли по-скопяните, те скачат според тоягата-виж как срещу гърците не смеят гък да кажат.Виновни са нашенските шматароци дето вместо да я карат по гръцки им вдигнаха ветото.По специално Кирчо и Бойко.
58
0
 
12
 
! Отговори
Подкупен двуличник! преди 4 часа
Да се откаже сам от гражданстовто - има право! След като се отнася към България без респект, никой не го кара да държи гражданството си. Жалко че има толкова безхарактерни хора, като него. Така с гражданство нарича част от собственната си личност окупатор, за някакви сръбски Динъри или руски Рубли.
57
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 часа
Те ако ги проверят всички , ще се окаже че целия управленски кабинет от президент до последния минисър са с българско гражданство
56
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 часа
И там лъжат населението, както нас тука.