Атина и Анкара се подготвят за критична среща

Вътрешните обстоятелства в Гърция и Турция не пречат на процеса
Обновена: 21 окт 2024 19:17 | 21 окт 2024 19:16, Гергана Попова
3
Атина и Анкара се подготвят за критична среща
Снимка: БГНЕС/ EPA

Атина и Анкара се подготвят за критична среща между своите външни министри на 8 ноември, като всяка от страните следва своя собствена програма, пише Kathimerini. Въпреки това и двете страни признават, че сега условията са благоприятни за справяне с дългогодишни, трудни проблеми – при условие че вътрешните обстоятелства в Гърция и Турция не пречат на процеса.

Миналата седмица бившият консервативен премиер Андонис Самарас, говорейки на събитие в Кипър, индиректно обвини гръцкото правителство, че е готово да се подчини на исканията на Анкара. Той предупреди: „Когато „тихите води“ доведат до мълчаливо приемане на свършен факт, това винаги носи големи бури.“


Министърът на външните работи Йоргос Герапетритис ще информира депутатите от Нова демокрация във вторник относно последните развития и стратегията на правителството за преговорите с Анкара. Тази среща ще бъде наблюдавана отблизо, тъй като критиките към подхода на правителството идват не само от Самарас, но и от други членове на партията, с нарастващо несъгласие от страна на група депутати.

След преизбирането си за лидер на социалистическата партия Никос Андрулакис работи за насърчаване на партийното единство срещу Нова демокрация. В понеделник той обяви формирането на нов деветчленен политически център, който ще включва съперниците му в неотдавнашната надпревара за лидерство, бившия еврокомисар Анна Диамантопулу, бившият министър Павлос Геруланос, кмета на Атина Харис Дукас, както и други нови фигури.


Моряците обявиха 48-часова стачка във вторник и сряда, като Панелинската морска федерация настоява за колективен трудов договор, който включва увеличение на заплатите с 23%.


Синдикатът на учителите в началните училища, DOE, също обяви 24-часова стачка за 23 октомври, като митингът е планиран в центъра на Атина по обяд. Сред исканията им са по-високи заплати, колективен трудов договор и увеличаване на средствата за образование.

Работниците в хранително-вкусовия и туристическия сектор призоваха за 24-часова стачка в сряда, настоявайки за увеличение на заплатите, 40-часова работна седмица и подобрена подкрепа за сезонните работници по време на извън сезона чрез фонда за безработица.


Институтът Алексис Ципрас организира конференция във вторник, за да обсъди предизвикателствата и перспективите пред гръцката икономика. Трима бивши финансови министри от СИРИЗА и ПАСОК ще участват в събитието.

Това се случва, когато СИРИЗА е изправена пред вътрешни сътресения, като сваленият лидер Стефанос Каселакис се готви за политическа контраатака. Ново разделение в партията изглежда все по-вероятно.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от Русия
Западът знае, че Украйна не може да избегне поражение в конфликта с Русия
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 часа
Уopлuk, тu лu cu?
2
0
 
6
 
! Отговори
Oмup, Ereaga преди 6 часа
He ce goвepявaй нa gaнaйцuтe, koraтo тu ce cpeщaт kpuтuчнo...
1
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 часа
Нещо все по-наблизо взеха да идват критичните срещи.