Мубарак: Ако си отида, в Египет ще настъпи хаос

Осъзнава, че дните му в световната политика свършват
Обновена: 4 фев 2011 14:55 | 4 фев 2011 10:28, Елка Василева
64
Мубарак: Ако си отида, в Египет ще настъпи хаос
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Президентът на Египет Хосни Мубарак заяви, че е готов да подаде оставка незабавно, но се опасява, че страната ще потъне в хаос, ако той направи това.

В първото си интервю, откакто в Египет започнаха масовите антиправителствени протести, Мубарак каза за ABC News, че е „пренаситен“ от власт.

Той обаче изрази опасение, че ислямисткото движение „Мюсюлмански братя“ ще се възползва от политическия вакуум, за да дойде на власт, ако той се оттегли.

Мубарак отхвърли обвиненията, че неговите привърженици имат отношение към организирането на безредиците от последните два дни.

Египетският лидер увери журналистката от АВС Кристиян Аманпур, че никога няма да напусне страната. „Аз ще умра на тази земя“, заяви Мубарак и допълни, че му е болно да гледа как „египтянин се бори срещу египтянин“.

Мубарак посочи също, че в неговите планове никога не е влизало предаване на властта в страната на сина му Гамал.

Още по темата

Макар че Мубарак продължава да се съпротивлява на критиките, той изглежда като човек, който осъзнава, че дните му в световната политика са преброени, посочва ВВС.

Съобщението, че президентът е дал първото си от 10 дни интервю, дойде след ожесточени сблъсъци в Кайро, продължили през целия ден.

Антиправителствените активисти и привържениците на настоящата власт хвърляха камъни едни срещу други, беше използвано и огнестрелно оръжие.

Армията се опита да раздели двете страни в конфликта, но не успя да установи контрол над тълпата.
 
Според здравния министър на Египет Самих Фарид при поредното засилване на напрежението в сряда са загинали осем души. Ранените са 890 души, като девет от тях са в критично състояние.

По-късно беше съобщено за смъртта на още един участник в демонстрациите.

Привърженици на Мубарак са нападнали журналисти, отразяващи събитията в египетската столица. Според някои данни те са нахлули в хотела, в който са работели репортерите, удряли са ги с пръти и са чупили видеокамерите.
 
Междувременно говорителят на Държавния департамент на САЩ Филип Кроули призова Мубарак да върви „по-нататък и по-бързо“ към промените.

По-рано вицепрезидентът на Египет Омар Сюлейман заяви, че е дошло време за провеждане на политически реформи – до президентските избори през септември.
 
Сюлейман смята, че липсата на преходен период може до доведе до политически вакуум.

Междувременно властите в Египет забраниха да напускат страната на няколко чиновници от правителството в оставка и ръководители на управляващата партия, сред които и крайно непопулярният бивш вътрешен министър Хабиб Адли.

Според кореспондентите от мястото на събитията подобни мерки сочат дълбоки противоречия сред управляващия елит в Египет, тъй като забраната засяга хора, които доскоро бяха сред най-влиятелните в страната.

По данни на ООН за 10 дни масови демонстрации в Египет са загинали почти 300 души. За петък е планирана масова демонстрация под мотото "Ден на заминаването" пред президентския дворец. 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


64
Още по темата: ЕгипетХосни Мубарак
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
4
 
2
 
! Отговори
Гочо преди 13 години
777, аз не съм живял в арабска страна. На Американски филми за арабския свят не вярвам. Така че смятам спокойно да изчакам какво ще стане.
43
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
до: мнителен Еничарство се нарича (йени чааре - тоест ново положение). Наскоро други еничари се жалваха, че са им скъсани кубинките и не могат да си платят подаръците на любовниците си, та ще се ограничат със скромен подарък от 500 лева! Еми тава е братлета, има еничари, няма кораби да ги удавят! Хайде със здраве! Сега ще ревнат в един глас файърмени, екскопи, и цялата държавна "администрейшън". Хора, ние им плащаме дима в камините, петата, седмата звезда в уискито! Излизам. :)
42
0
 
1
 
! Отговори
Съгласен преди 13 години
Трезво мислещия е 100% съгласен с просто мислещия.
41
2
 
12
 
! Отговори
Неудобен преди 13 години
Докато им е бил удобен, са го поддържали, сега вече не е удобен. И Садам им беше удобен до време, след това го отсвириха. Ще им дойдеше множко военна агресия и в Египет да правят.В Афганистан са затънали, от Ирак не могат да излязат. Лакома нация брей, от втората световна насам само войни водят, не наядоха се пустите му американци.
40
2
 
13
 
! Отговори
777 преди 13 години
Мубарак е прав. Ще настъпи истински хаос. Какво стана с Ирак, А ? Питам. Американците и европейците не познават арабите. Най-добре ги познават в Израел. Засега при арабите демокрация е невъзможна. Аз ги познавам, защото съм живял в арабска държава. Сега ще дойдат крайните ислямисти. Не си правете илюзии. Така ще стане. Ще видите. Те са възпитани чрез исляма. В исляма няма демокрация - има покорство.
39
4
 
6
 
! Отговори
Просто мислещ преди 13 години
Трезво мислещия... Аз па мисля, че нито САЩ, нито Израел ще допуснат да граничат с държава, подвластна на религиозен фанатизъм. Де-мо-кра-ци-я! От американски тип - здрава полиция, много разузнаване, никаква пощада към осъзналите се (те изчезват безследно!!!). И потребители. Това ще има в Египет.
38
4
 
2
 
! Отговори
korleone преди 13 години
Преди да се правиш на патриот г-н Хосни кажи на народа си къде е семейството ти,-,,патриоте,, !!!
37
1
 
6
 
! Отговори
Спокойният преди 13 години
Аз на спонтанни работи не вярвам. Няма такова нещо. Всяко действие си има подбуда. Съответно и подбудител. Така че не се плашете - ще стане, каквото е намислено. Като съобразим, че на народа му трябва хляб и зрелища... Ето зрелища за 2 поколения напред - ще има песни да се пеят, оди да се пишат, книги, автобиографии, па що филм ще се нацвъка... Хляб... и хляб ще има. Колкото- толкова. И послушко-водач на нацията ще има. Всичко ще се нареди.
36
7
 
3
 
! Отговори
Гочо преди 13 години
Мубарак се взема за господ. Просто не му се пуска хранилката. Все едно е първия, дето ще падне от власт. И кво? След всеки ли е било хаос? А и като как може да се допусне, че САЩ ще допуснат хаос. Е айде, да допуснат хаос, да допуснат... колко да допуснат? Докато обеднят народа. И после? Беден, глупав, озверял народ = лесно управляем.
35
1
 
13
 
! Отговори
трезво мислещ преди 13 години
Няма нищо по-зло, по-нечовешко,по-извратено и по-опасно от религиозния фанатизъм. В случая говорим за ислямската фанатична зараза. Тръгвайки от там, то и Мубарак а и който и да е диктатор е по-добре, включително и за собственият си народ. Тези държави още са изключително далеч от каквъвто и да е демократичен и/или съвременен начин на живот. Да в големите градове има млади, прогресивни хора, които искат нормален живот, но 80% от населението там са средновековни фанатици и им трябва твърда ръка.
34
1
 
9
 
! Отговори
третия свят преди 13 години
...."смята, че липсата на преходен период може до доведе до политически вакуум".....Aбсолютно вярно, липсата на преходен период, ще доведе на власт ислямистите. Всички революции водят до резки обрати на обществено политическите системи. Ако въпреки волята на Горбачов, нашите пишман превратаджии имаха малко пипе в главите и бяха дали възможност на бай Тошо (или те самите) плавно да промени политическата система, в България нямаше да има криминална революция, която ни прати в третия свят.
33
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Аз не зная за някой лидер ,свален чрез ,цветна революция' да не се е говорили ,че има милиарди в чужди бани .И почти винаги се оказва ,че не е така.Същото говореха и за бай Тошо и за Милошевич и за Чеушесо,но след това се оказа че не е така и не се потвърди за нито един от тях.Същия PR използват и за мубарак.И не си мислете ,че на организаторите на революцията им пука за народа,той е удобен претекст,дори и след това ще продължават да си взимат толкова,макар че аз не мисля че е истина-бил съм там
32
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
До 15 Ти да не си счетоводител на Мубарак та с такава точност знаеш колко има в имоти , колко има във влогове и т. н . А ти знаеш ли колко милиарди са хвърлили тези извратени ислямаджии за да финансират тези бунтове из Близкия Изток и от чии гърбове са ги изтръгнали тези средства
31
2
 
4
 
! Отговори
МЕЧКАТА преди 13 години
Когато мечката заиграе в съседния двор,ще заиграе и в твоя.Този Мубарак въобще не е мислил за народа ,а сега изведнъж се е претиснил...Колкото народа е неук и *** ,толкова по-лесно се управлява.Тук в България същото ще стане,всяка година неграмотните се увиличават,безработицата също и кризата едва сега започва.Умишлено затвориха много училища в провинцията,здравни зъведения.Народното недоволство ще расте докато балона ще се спука.Как живее Българина в 21век,безработен-много лошо.
30
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
То и сега има анархия в египет-разграбват се магазини,нападат се хора...и това при положение ,че все пак има донякъде хора които поддържат реда,когато се махнат,не ми се мисли.И който си въобразява ,че ще настъпи там демокрация е в огромна грешка.На мястото на Мубарак идват радикалните ислямисти.Това е повече от ясно,важното е организаторите на поредната цветна револючия да измъкнат дивиденти от безредиците и безвластието.Там не е европа и кръвопролитията ще прерастнат в гражданска война.
29
0
 
4
 
! Отговори
Anonimen преди 13 години
Всички политици трябва да се избират за такъв период, през който да не могат да краднат много. По-малко демек. Щото нема такава работа или наука - политика. Многотия било на гръцки. Е, нека да е малкотия...:) Иначе разлика няма, всички "политици" по света си проличат. Да си ходи и толкова!
28
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
ББ: Ако си отида, в България ще настъпи хаосМного си приличат !
27
3
 
8
 
! Отговори
AZ преди 13 години
Мубарак е изключителен политик...както винаги е прав и в твърдението че ще настъпи истински хаос, след като предаде властта!!
26
0
 
8
 
! Отговори
българче преди 13 години
пп,ако пък нямат демократи за лидери с удоволствие ще ем изпрати нашите политици,без право на замяна и връщане-халал да са им
25
8
 
3
 
! Отговори
ВОТ преди 13 години
ДО 21Аз лично нямам възражения към управлението нито на СДС нито на НДСВ с ДПС нито към тройнота коалиция. Всички изброени увеличиха фискалния резерв.Всяко управление си има предимства и недостатъци.ЕДИНСТВЕНИТЕ ВРЕДНИ ПРАВИТЕЛСТВА ЗА БЪЛГАРИЯ СА КОМУНИСТИЧЕСКИТЕ НА БСП И ГЕРБ.ОПОМНЕТЕ СЕ.