Гутериш: Отказът от палестинска държавност е неприемлив

Правото на палестинския народ на своя държава трябва да се признае от всички
Обновена: 20 яну 2024 22:53 | 20 яну 2024 22:30, Стела Стоянова
45
Гутериш: Отказът от палестинска държавност е неприемлив
Снимка БГНЕС, архив

Правото на палестинския народ да изгради своя собствена държава „трябва да бъде признато от всички“, каза генералният секретар на ООН Антонио Гутериш на срещата в събота на върха на Движението на необвързаните в Уганда.

„Отказът да се приеме решение за две държави за израелци и палестинци и отказът на правото на държавност за палестинския народ са неприемливи“, настоя лидерът на ООН в угандийската столица Кампала. Подобна позиция "би удължила за неопределено време конфликта, който се превърна в основна заплаха за глобалния мир и сигурност, би изострила конфронтацията и би насърчила екстремистите навсякъде", предупреди Гутериш. „Правото на палестинския народ да изгради своя собствена държава трябва да бъде признато от всички".

В заключителното си комюнике от срещата на върха Движението на необвързаните страни в събота "категорично осъди незаконната израелска военна агресия срещу ивицата Газа" и призова за "трайно хуманитарно прекратяване на огъня". Събраните лидери в Кампала също призоваха за "независимост и суверенитет на Държавата Палестина, със столица Източен Йерусалим, за да се постигне решение за две държави".

Движението на необвързаните е форум от 120 държави, които не са формално присъединени към нито един основен силов блок. Сред нейните членове са Индия, Иран, Ирак и Южна Африка. Световната здравна организация (СЗО) осъди "нечовешките условия на живот" в малката крайбрежна територия с 2,4 милиона жители, много от които са разселени от израелските действия.

В понеделник Гутериш призова за незабавно хуманитарно прекратяване на огъня в Газа. САЩ като основен съюзник на Израел и ключов поддръжник във войната му срещу Хамас, също наскоро потвърдиха подкрепата си за създаването на палестинска държава. През последните дни израелският премиер Бенямин Нетаняху отново потвърди, че се противопоставя на създаването на жизнеспособна палестинска държава, привличайки критики от своя американски съюзник. /БГНЕС, АФП

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


45
Още по темата: ПалестинаГутериш
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
1
 
3
 
! Отговори
ООН са про-терористи преди 7 месеца
Палестински народ, език, земя, държава няма, а само ислямски араби нелегални окупатори, нагли лъжци, ненаситни крадци, корумпирани от ООН наемни масови убийци, похитители, изнасилвачи педофили, хомосексуалисти, изкормвачи, садистични неонацистки, военно престъпници , членове на терористични групи обединени в Палестинска автономия което прави всичко про-палестинци про-терористи и същи престъпници срещу човечеството правосъдието и мира какъвто е и Гутиерес и ООН, Иран, Турция, Йемен, Ливан, Катар
33
1
 
3
 
! Отговори
Палестинци=Терористи преди 7 месеца
ООН незаконно "узакониха" през 2005:престъпната терорист. групировка Палестинска автономия-съюз на Хамас ООП Джихад и др. които анексираха незаконно части от еврейска земя като Газа Западен бряг Витлеем и др за лъжливите обещания на палестинците за мир, които те никога не спазват, а нарушиха и още погазват с хиляди ракети, ежедневни терорист.атаки, за които вместо съд, санкции, експулсиране ООН не спряха да подкупват Палестинци с милиони подкупи и обвиняват лъжливо Израел за ислямските зверства
32
3
 
0
 
! Отговори
Хитър преди 7 месеца
До АнонименЕвреите и краварите им се вижда края.
31
2
 
3
 
! Отговори
Българин преди 7 месеца
Туй го опитахме. 30 годишно израелско кандърдисване и отдаване на териртории, завърши с палестински нож в гърба. Сега ги чака десетилетие на бой и насилствено разоръжаване, на палаткови начала. Лъжите, повтаряни от 2005 насам, за израелски окупация и присъствие в Газа, ще се превърнат в реалност. Заслужено.
30
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Къде е възможно Палестинците да изградят държава в Германия ли? Да не се затваря очите в ООН, седемдесет години зверства и убийства .Някой осъден
29
3
 
9
 
! Отговори
VladTepes преди 7 месеца
Трябва да има палестинска държава с некапиталистически път на развитие по заветите на Арафат.
28
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Явно са съвсем способни да имат собствена държава палестинците - имат си лекари, юристи , политици, писатели, художници и всякакви - дайте на ромите да си направят държава , ще измират като кучета , и ще се колят едни други до самоунищожение...
27
4
 
6
 
! Отговори
Bъnpocчe преди 7 месеца
Cмятaтe ли и ako ga, нa kakвo ocнoвaниe, чe cлeg kaтo ce cъзgage naлecтинcka gъpжaвa щe имa миp?
26
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Целия свят гледа и вижда какво се случва там! В Англия, Испания , Италия , Франция хиляди протестират, въпреки че е забранено , а по мюсюлманските страни където са позволени протестите са направо милиони!!! Само в БГ нищо не знаем ,защото пропагандата против Русия ни е по- важна - всяка втора статия против Русия .. и изведнъж войната ще дойде от близкия изток " неочаквано"
25
7
 
3
 
! Отговори
Отказът от циганска преди 7 месеца
И палестинска държавност е факт! Нали дадоха на турците държава и какво? Продължават да се избиват едни-други както преди хиляда години! Има животни които без бой не могат да живеят!
24
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Какво ще пазят и ще балансират евреите като те изравниха с булдозери цялата древногръцка и древноримска история. И едно българско гробище, междудругото...
23
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Палестинска държава е задължително да има! Ако евреите продължават да упорстват, скоро ще стане голяма лудница! И даже Америка им го казва на чиф...утите , ама те както винаги мислят ,че са богоизбрани и са повече от другите хора!
22
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Хубаво е наистина да им направят държава на палестинските араби,ама кой ще сложат да я управлява? След 20 години управление на ислямисти, на цяло поколение са им изпрали мозъците. Как да очакваш от такива, дето само се дупят и сънуват джихад, да създадат светска държава, да заживеят нормално и да се разбират със съседите? Не е само Израел, Египет и Йордания си запечатаха границите с Палестина заради тия джихадисти. Трябва да се смени цяло едно поколение, трудна работа.
21
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Комуниста Гувнериш, който нарича джихадистите от Хамас политическа партия. Само той и Ерджолан. Даже и в Саудитска Арабия, Хамас са признати за терористи.
20
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Британците обещават през 1917 цялата Палестина на евреите, а цялата държава Йордания за палестинските араби (тогава са били просто араби). Заради вътрешно племенни борби обаче, династията Сауд изгонва законния крал от династията Хашемити и британците дават цялата Йордания на крал Хюсеин от Хашемитите. Съответно, Палестина почва да се дели и остава само половината за евреите, другото за арабите. Затова през 47, ООН гласува 2 държави, но Египет и Йордания анексират половината на другия ден.
19
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Копейкаджиите и палестинските терористи имат общ московски господар.
18
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
След като в Израел живеят 2 млн палестинци, с паспорти, партия в парламента и върховни съдии, и в бъдещата Палестина трябва да е същото. Да има 2 млн. евреи и поне 1 млн християни с пълни права. Тогава може да се научат да живеят добросъседски и да спрат да се колят. Ама как, като на Хамас непромененият от 70те устав все още говори за халифат и че цялата територия е само за мюсюлмани?
17
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Къде ги видяхте тия 'невинни палестинци', в приказката за червената шапчица ли? За три месеца и половина как тогава един от тях не излезе да протестира срещу Хамас? Един единствен не каза, че тероризмът, убийството на бебета и груповите изнасилвания не са хубави нещо? Само знаят да искат от ООН и да се оплакват. Цялото им племе хвърляше гьобеци върху трупа на немското момиче. Оня дядо пък дето отряза главата на детенцето с лопата на площада невинен ли е и той?
16
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
То и палестински народ никога не е имало. Нито саудитски, йордански, иракски, Кувейтски и т.н. Че дори и пакистански. Всички тия държави ги създават след ВСВ по името на някой шейх - фамилия сауд, фамилия хашемит-джордан. арабски заселници на християнските земи на бивша Византия. И държава Израел е имало доста по-дълго, отколкото е имало халифат там. Както и християнски империи. Защо само за арабите да може?
15
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Естествено, че Палестина трябва да има държава. Но това означава точно определени граници и Израел няма да може да прави заселнически селища, с които да превзема все нови и нови територии от палестинците, каквато политика водеше от години. Освен това да имаш държава означава да имаш и редовна армия със съответното въоръжение - танкове, самолети и т.н., каквито палестините нямат в момента. Затова Израел не иска.