Путин предупреди САЩ: Ракетната криза ни връща в Студената война

Москва ще отговори на Вашингтон реципрочно
28 юли 2024 14:40, Петър Бойчев
253
Путин предупреди САЩ: Ракетната криза ни връща в Студената война
Снимка БГНЕС

Руският президент Владимир Путин предупреди САЩ, че ако Вашингтон разположи ракети с голям обсег в Германия след 2026 г., Москва също ще разположи такива ракети, в чийто обсег ще влиза Западът, предаде Ройтерс.

В реч в Санкт Петербург пред матроси от Русия, Китай, Алжир и Индия по случай Деня на руските военноморски сили Путин предупреди САЩ, че рискуват да предизвикат ракетна криза, подобна на тези от времето на Студената война, съобщи БТА.

"Времето за достигане на цели на наша територия от тези ракети, които в бъдеще може да бъдат оборудвани с ядрени бойни глави, ще бъде около 10 минути", заяви руският президент. "Ние ще предприемем огледални мерки предвид действията на САЩ, сателитите им в Европа и в други региони на света."

САЩ ще започнат през 2026 г. да разполагат военни способности с голям обсег в Германия, за да покажат привързаността си към НАТО и европейската отбрана, съобщиха по-рано този месец Вашингтон и Берлин.

Тези "епизодични базирания" ще бъдат подготовка за по-дългосрочното разполагане на подобни средства, които ще включват ракети SM-6, крилати ракети "Томахок" и хиперзвукови оръжия, които в момента са в процес на разработка. Всички тези ракети са с по-голям обсег от тези, които към момента са разположени в Европа, заявиха САЩ и Германия.

В речта си Путин каза, че Вашингтон нагнетява напрежение и е прехвърлил ракетни комплекси "Тайфун" в Дания и Филипините, и сравни американските намерения с решението на НАТО да базира ракетни комплекси "Пършинг 2" в Западна Европа през 1979 г.

По онова време съветското ръководство, включително генералният секретар на КПСС Юрий Андропов, се опасяват, че разполагането на "Пършинг 2" е част от сложен план, ръководен от САЩ, за обезглавяване на СССР чрез отстраняване на политическото и военното му ръководство.

"Ситуацията напомня на събитията от Студената война при разполагането в Европа на американските ракети със среден обсег "Пършинг", каза Путин.

Руският президент отново предупреди, че Русия може да възобнови производството на ракети със среден и по-малък обсег, способни да носят ядрени бойни глави, и след това да обмисли къде да ги разположи, след като САЩ базират подобно въоръжение в Европа и Азия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


253
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
177
0
 
1
 
! Отговори
Българин преди 1 месец
Френските мажоретки за 60секунди ще изчезнат като държава сащ за 6 минути . Русия е велика сила бе *** *** която Русия ще заличи
176
4
 
1
 
! Отговори
Клмо преди 1 месец
Влядолф е пътник. Не повече от 2/3 г. Няма да види Края на войната
175
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
185 Косово имаше автономия в рамките на Югославия, която кръволокът Милошевич отне. Сърбите извършиха поредните кланета в Косово и бомбардировките бяха начин, да ги спре. Има огромна разлика, ДНР и ЛНР, никога не са имали автономия и там украинци не са извъ швали кланета, като сърбите в Косово. Русия пусна монтирани висеа, фейк пропаганда с преоблечени руски убийци.
174
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Нападението над Украйна извършено от руските ***, ни върна в епохата на Студената нойна.
173
3
 
8
 
! Отговори
! преди 1 месец
Ако Русия не беше атакувала Украйна, дали щеше да има Американски ракети в Европа? За един приятел питам!
172
9
 
7
 
! Отговори
българин преди 1 месец
Винаги съм се чудил какво прави Путин с хилядите руски трупове и вчера разбрах:Лабораторен анализ откри следи от човешко ДНК в два вида руски колбаси, производство на подмосковната компания МортаделДа станеш на колбас заради Путин мбхаааа
171
4
 
4
 
! Отговори
Ситнежа преди 1 месец
Ся ще ви спретна една студена война. Ще видите вие
170
9
 
11
 
! Отговори
До 189 преди 1 месец
За това мачка Украинските нагляри въпреки оръжията на запада,а ония не смеят да дадат ракети с далечен обсег на Зеленски,а искат да ги разполагат в Германия
169
15
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Путин не е в позиция да предупреждава котото и да било, защото смешната му империя е супер слаба във военно отношение. С тия предупреждаваници най-много да му вкарат една ракета в бункера.
168
9
 
8
 
! Отговори
До 186 преди 1 месец
Е той зеления си мисли,че света се върти около Украйна
167
10
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Дребнияглупак води гореща война , а мрънка за студена
166
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
177 Сърбите са геноцидна нация, която се изгаври с несърби, като извърши нечувани кланета при разпада на б.Югославия. Бомбардировките бяха начин, да ке спрат още такива в Косово.
165
13
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
С нападетието над Украйна Русия ни върна в Студената война. Дори по-лошо, Путин има заповедхза арест от МСХага. И няма връщане назад.
164
5
 
4
 
! Отговори
До анонимен келеш преди 1 месец
А Украинската копейка пак му се провиждат руснаци като ципури в Черно море
163
0
 
2
 
! Отговори
До анонимен келеш преди 1 месец
Ама казвам ти,че ни интересува явно и на български не можеш да четеш
162
4
 
5
 
! Отговори
До 176 преди 1 месец
Не ще те пратим теб в Уколандията,а не тук да ми наглееш и да занимаваш всички с твоите простии
161
6
 
3
 
! Отговори
анонимен келеш преди 1 месец
Гаврата със Сърбите е пълна:):):)Ех що ги нямаше русначетата да ги пречукат и тех:):):)
160
6
 
6
 
! Отговори
мишо преди 1 месец
До Русия е сила и мощБЕГАЙ БЪРЗО В ПРОСИЯ , ТАМ Е СПАСЕНИЕТО
159
5
 
7
 
! Отговори
анонимен келеш преди 1 месец
USA си прават *** със Сърбите сега на баскетбола:):):)Както преди години хванаха за ушите Милошевич и го вкараха в затвора:):):)
158
10
 
5
 
! Отговори
Да бе! преди 1 месец
Крепостните разположиха ядрени оръжия в Беларус срещу Европа, но искат никой да не разполага ядрени оръжия срещу тях. А иначе, Космическата флотилия на Пентагона ще обстрелва мужиците от космоса...