Никой не иска да запали Близкия изток, пламъкът може да запали и тях

Очаква се мащабен отговор на убийството на Исмаил Хания
Обновена: 1 авг 2024 14:34 | 1 авг 2024 14:12, Елка Василева
36
Никой не иска да запали Близкия изток, пламъкът може да запали и тях
Кадър: БНТ

Отговорът на убийството на лидера на „Хамас“ Исмаил Хания се очаква да бъде по-мащабен, заявиха пред БНТ арабистът проф. Владимир Чуков и преподавателят доц. Мира Майер.

Още по темата
Отговорността за смъртта на Хания е най-вече на Иран, тъй като покушението е станало на тяхна територия.

"Говори се, че аятолах Хаменей е дал зелена светлина, направо е наредил да има отговор на тази атака, като се очаква тя да е от няколко фронта, включително хутите от Йемен, вероятно от Ливан, от Ирак", каза проф. Чуков.

Лидерът на „Ислямски джихад“ се е намирал един етаж под Исмаил Хания, но не е пострадал, отбеляза доц. Майер.

"Той не е бил цел на атаката. Посланието е ясно - че дори извън държавата те (Израел - б.р.) могат да намерят своята мишена - с много малък обсег, много малко разстояние, без да засегнат нищо друго".

Достойнството на Иран е накърнено и отговор ще има, убедена е тя.

"Ако допуснем, че убийството на Хания е тактическа победа за Израел, въпросът е за стратегическия изход - кой ще го замести като лидер на Хамас, дали ще бъде настроен за мирни преговори и освобождаване на заложниците или по-консервативен, ще иска военни действия".

Никой не иска да запали Близкия изток, защото пламъкът може да излезе оттам и да ги подпали тях самите, коментира Владимир Чуков.

"САЩ са в предизборна кампания и конфликтът в Газа влияе силно на американските избиратели. Русия и Китай се опитват да си вдигнат международните акции – „Хамас“ и „Фатах“ бяха при тях", посочи Чуков.

Според проф. Чуков новият лидер на „Хамас“ Халед Машаал ще е и председател на политическото бюро, но от него няма да зависи нищо, защото реалният водач на групировката е Яхия Синуар.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
1
 
1
 
! Отговори
Аялон преди 1 месец
Израел не може да победи фанатизираните 0рkи ИДФ го знае, за всеки един убит Хамас и-от и сродните му веднага го заменят с 1000 нови готови шахиди, готови на секундата да нападнат. За арабес е чест да отидат и да се взривят,заедно със своите деца,стига това да води до поне един неутрализира израелец.Такъв враг не може да бъде сломен освен с пълна стерилизация на Газа,Бейрут,Иран...
26
0
 
1
 
! Отговори
э преди 1 месец
Чуков,това,че си учил в Сирия,не значи,че разбираш от политка,тероризъм,войни,и пр.Говориш ала-бала.Да ти кажа:Войната е на живот и смърт между евреи и араби.Примитивите са на полуживотинско ниво/във всяко отношение/,и затова проблемът е нерешим,засега.Технологично Израел е в космоса,а арабите-под земята.Израел е демокрация,а арабите шериат.Без зловещ удар в лицето на арабите,няма спасение.Иран са същите.Как да се подходи към хора,които целят физическото унищожение на един цял народ-евраите? А?
25
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Аз пък искам ТСВ, но за съжаление тя ще унищожи Европа, а скакалците от Африка и Азия пак ще се плодят като за последно. Да, от Близкия Изток е най-вероятно да почне. Наистина е пренаселена Земята и поне 4-5 милиарда, трябва да си заминат. За какъв расизъм говорят, като в Африка колкото и пари и ресурси да имат, там пак ще се колят и никога няма да прогресират. Те просто си живеят в родово-общинния строй.
24
5
 
3
 
! Отговори
Sata NATO преди 1 месец
Само преди два дни клоунът Чуков заяви, че БИ вече е подпален...
23
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Нали защото никой не искал да запали Близкия изток, та затова евреите убиха Исмаил Хания, а отговорността за смъртта на лидера на "Хамас" била най-вече на Иран. Крива е логиката на тези професори/доценти.
22
1
 
2
 
! Отговори
до:22 Рамбо преди 1 месец
А ти Вселенската истина ли носиш :)))
21
11
 
5
 
! Отговори
Тръмп преди 1 месец
Ставам президент и изтривам Иран от лицето на Земята.
20
13
 
5
 
! Отговори
Рамбо преди 1 месец
Комуняка Чуков е арабист, колкото Жужето е миротворец. Никой няма да запали война за една умряла терористична ислямски фес. Много още терористи ще се къпят със вряла вода в казана на Ад, затова Аллах е велик, защото не пази такива фесове под крилото си. Ако някой си мисли, че Жужето няма да е в Ада, греши жестоко.
19
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 10 години там няма да годно за живот
18
5
 
3
 
! Отговори
Рамбо преди 1 месец
Комуняка Чуков е арабист, колкото *** е миротворец. Никой няма да запали война за една умряла терористична ислямска ***. Много още терористи ще се къпят със вряла вода в казана на Ад, затова Аллах е велик, защото не пази такива *** под крилото си. Ако някой си мисли, че Жужето *** няма да е в Ада, греши жестоко.
17
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Браво на Израел ,не може да живееш 75 г под заплаха и да продължаваш да търпиш .
16
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
И все пак американските F35 се оказаха отлични пощальони. Никой не видя как точно и прецизно достави лично до Хания отговорът на Нетаняаху. Сега да внимават останалите сатрапи, че Нетаняху не е приключил ... с точните отговори.
15
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тука няма кой да копае , седнали в студиата и попръцкват то и Африка има проблем..
14
6
 
19
 
! Отговори
българина преди 1 месец
Чуков пак не си разбрал, израел иска голяма война с подкрепата на сащ, за да разкара окончателно палестинците оттам и успял на 80 пр, никой няма да възстановява газа за палестинците, само за нови еврейски селища и заселници, това да е ясно. Търси се формата как да стане международно оправдано, сиреч еро нас ни нападат отвсякъде, затова ще вземем още земя! но не са познали какво ги чака
13
6
 
12
 
! Отговори
Бай Шиле преди 1 месец
Май скоро никой няма да иска да стане лидер на Хамас и да ходи като движеща се мишена.
12
0
 
10
 
! Отговори
Стоев преди 1 месец
Много големи специалисти имаме.Ние тая пом.яма не можем да оправим пък ръсим акъл на арабите
11
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ако се отворят няколко фронта срещу Израел, ще трябва САЩ да се намесят с всички сили, иначе с разлигавеното им отроче е свършено.
10
11
 
13
 
! Отговори
Алекс преди 1 месец
Мащабен отговор от Иран? Нали вече го гледахме този отговор.Стотици ракети полетяха към Израел и почти всички бяха свалена.Леки щети по военна база и едно дете леко ранено.Израел-една ракета и крупен терорист отлетя при девиците.
9
5
 
8
 
! Отговори
нтггн преди 1 месец
Близкия изток го разпалват англосаксонците от 150 години, така и ще продължи да бъде още доста време заради петролът в Ирак и Сирия. Палестинците са семейна драма на фона на общата картинка.
8
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Не знам, ама САЩ, Англия, Германия, Австралия предупупредиха гражданите си да напуснат Ливан.