Палестински командир е убит при израелски удар в Южен Ливан

Халил ал Макдах е убит в южния ливански град Сидон
21 авг 2024 21:16, Гергана Попова
15
Палестински командир е убит при израелски удар в Южен Ливан
Снимка: БГНЕС/ EPA

Командир, свързан с палестинското движение "Фатах", е убит днес при израелски удар в Южен Ливан, Израел го обвинява в организиране на атаки на Западния бряг, пише Al Arabiya. Халил ал Макдах е убит при нападение в южния ливански град Сидон.

Израелската армия каза, че самолет на военновъздушните сили е "ударил терориста Халил Хюсеин Халил ал Макдах в района на Сидон в Южен Ливан".

Военните заявиха още, че ал-Макдах е брат на Мунир ал-Макдах, който оглавява ливанския клон на въоръженото крило на "Фатах", "Бригадите на мъчениците от Ал-Акса", и ги обвини в „насочване на терористични атаки и контрабанда на оръжия“.

Твърди се, че двамата „сътрудничат от името на“ Иранската революционна гвардия.

Атаката бележи първото подобно докладвано нападение срещу високопоставен член на "Фатах", движението, водено от палестинския президент Махмуд Абас, в повече от 10 месеца на трансгранични сблъсъци между Израел и ливанското движение "Хизбула" след войната в Газа.

В изявление се казва, че ал-Макда има „централна роля“ в „подкрепата на палестинския народ и неговата съпротива“ по време на войната в Газа и „важна роля в подкрепата на съпротивителните сили“ в продължение на години на Западния бряг.

Високопоставен представител на "Фатах" в град Рамала на Западния бряг обвини Израел, че го е убил, за да предизвика регионална война.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от Близък Изток
Блинкън говори за примирие, от "Хамас" не са сигурни
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Celta e iasna.Nova voina v Blizkia iztok.Tozi pat s Iran.No Iran veche ima orajia s koito mogat da "zachistiat" ne samo Sredizemno more ot amerikancite samoletonosachi no I golemi teritoriy v Blizkia iztok I polovinata Afrika.Vinagi sam smiatal,che TSV shte zapochne ot Blizkia iztok.
5
1
 
4
 
! Отговори
Новинар преди 3 седмици
Прекрасна новина. Айде, хаирлия да е. И други да го последват.
4
0
 
2
 
! Отговори
Васко жабъта преди 3 седмици
Командири без край, баце
3
1
 
5
 
! Отговори
Popi преди 3 седмици
Вай, вай, вай ,как тъй стана пак!?!
2
4
 
10
 
! Отговори
прецизна работа преди 3 седмици
Бижутери са направо като рекът да гръмнат някой брадат козел!
1
1
 
9
 
! Отговори
ъ преди 3 седмици
до "аферим,натаняо" Ха-ха-ха-,ислям и мирна религия.Това можеш да говори саво пред оглупяли,оскотяли е неможещи да разсъждават,хора.По-агресивна,по-човеконенавистна и антихуманна релия няма.Познавам вашия коран по-добре от самите вас,няма ден да не чета хадисите,мюсюлманските религиозни теории,да не слушам прововеди,провеждани в джамии,и като записи на теми.Всичко е на толкова елемнтарно ниво,че само невежи хора могат да слушат.И тях има омраза към друговерците.Категорично.Мразите нас-християнит