Зам.-министър на образованието си отива заради гаф с писмо

Класният да определя етноса на учениците, наредила Коджабашиева
3 сеп 2010 15:25,
115
Зам.-министър на образованието си отива заради гаф с писмо
Милка Коджабашиева и Сергей Игнатов Снимка: БГНЕС

Министърът на образованието и науката Сергей Игнатов е поискал оставката на заместничката си Милка Коджабашиева.

Причината е, че е подписала и изпратила писмо до регионалните инспекторати в страната за събиране на данни за етническата принадлежност на децата. 

В писмото се препоръчвало събирането на тази информация да става по усмотрението на класния ръководител, който отчита езика, бита и къде живее детето. Специално е указано да не се изискват сведения от учениците и техните родители, което обаче нарушава конституционното право на самоопределение, обясни министърът.

В образователното министерство се поддържа база данни за деца от етническите малцинства. Основната причина е правото на майчин език и съответно необходимостта да се намери подходящ учител. 

Такава информация се събира всяка година, но родителите посочват етническата принадлежност на децата, защото всеки има право да се самоопредели, обясни Игнатов. Оставката е поискана, предполагам, че вече е на бюрото ми, заяви министърът.

За писмото съобщиха по-рано депутати от ДПС от парламентарната трибуна. По думите на зам.-председателя на партията Лютви Местан указанието да не се допуска самоопределение от децата или от техните родители е грубо погазване на фундаменталното човешко право за самоопределение по етнически признак.

„Всеки носи отговорност за своите действия – когато се изпраща писмо, не лично до вас, а до всичките РИО-та в страната, и се казва, че не бива да се отчита мнението, тоест правото на самоопределение на децата и на техните родители. Това вече е конституционно нарушение и когато човек е в политиката, не може да прави такива. То на футболистите не им дават право да правят нарушение, така че при нас е по-отговорно", коментира министър Игнатов.

Той поясни, че Милка Коджабашиева  ще остане на работа в министерството, защото е много добър специалист. Тъй като е направила политическа грешка обаче, не може да остане зам.-министър. Все още не е ясно кой ще я наследи на поста.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


115
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
112
0
 
1
 
! Отговори
коко старт преди 14 години
А каква е административната санкция за авторите на писмото и съгласувалия директор?
111
0
 
3
 
! Отговори
Читател преди 14 години
А мандатност на директорите защо не въведе толкова бързо, както бързо уволнява? Тези директори са от15 години едни и същи - корумпирани, недобросъвестни и оценяват труда на учителите,пък самите те вече са забравили да преподават!!!
110
0
 
5
 
! Отговори
Олеле преди 14 години
Игнатов, Игнатов...правиш се на по-католик от папата. Докато си заравяте главите в пясъка и се правите, че проблем с *** и т.наричащи се "турци" в България няма, пожелавам ти лично да се сблъскаш с това на свой гръб. Защо Игнатов искате нашите деца и внуци да се чудят накъде да ходят след десетина години, да се питат и да питат и нас - защо предадохте държавата на малограмотните *** и разни други малцинства? Ти що за човек си Игнатов...
109
0
 
1
 
! Отговори
ЧОВЕК преди 14 години
Зъл,неграмотен,дребномозъчен,запенен от собствената си жлъч...за кого ли се отнася??!!Остани сам със собствените си демони,но карай по леко,защото ще се пръснеш ...,а както сам призна ,едва ли някой ще заплаче за теб!!!Вече дори смислено изречение не можеш да напишеш....Горкия....
108
1
 
0
 
! Отговори
Калин преди 14 години
по скоро за вас важи хвърляй бисери по свинете .. докътт се управяме!умна умна колко да е умна? тя и градинската лейка полива а *** ...
107
0
 
0
 
! Отговори
Човек преди 14 години
Мими,има една френска пословица-Не хвърляй бисери на свинете!!!!Умна си -ще ме разбереш!
106
0
 
1
 
! Отговори
mimi61 преди 14 години
А ти с какво се задоволяваш???Да се зъбиш като уличен *** на всяка добра човешка дума!?Ако аз съм безличен субект,то ти мъниче,изобщо не си се раждал...Няма те в света на хората,които могат да се обичат и да уважават мнението над ругите!Мизантропията ти е болестно състояние,съжалявамкакто теб,така и родителите ти,защото с такова поведение-приятели не можеш да имаш!!!!
105
2
 
1
 
! Отговори
Калин преди 14 години
глупост е да се задоволяваш с плюсове и минуси, не си ми интересен като субект... безличноста е досада:)
104
0
 
3
 
! Отговори
mimi61 преди 14 години
Щом от Калин стана Анонимен,значи сам не се харесваш...А дали съм те трогнала наистина не ми дреме,ако разбереш поне 5 думи от това,което ти казвам,ще съжалиш за детинската ти ирония....Ето това е НАРЦИС-ГЛУПАВ СЪМ,НО ПЪК СЪМ НАЙ-ГЛУПАВ ОТ ГЛУПАВИТЕ!
103
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
трогна ме, благодаря ти, че ме караш да се опознавам по добре!
102
0
 
3
 
! Отговори
mimi61 преди 14 години
Не си нацист,а НАРЦИС...и да четеш ли не умееш???Просто си объркано,нещастно и много самотно момченце,което вместо да "куфее"в последните ваканционни дни с връстниците си,се опитва да дава" категорични" мнения за политика,образование,етнически въпроси....изобщо от целия ти изказ прозира такава детинска незадоволеност и "излишност",която компенсираш с агресия и псевдо- знания!!!!!!!Нямаш си и приятели и любов,това така те огорчава,че си се потопил тук,но все още има много да учиш......
101
2
 
0
 
! Отговори
Калин преди 14 години
е хайде кажи си го, кажи, че съм нацист .. и да приклюваме.. като ромско семейството сте :)
100
0
 
2
 
! Отговори
mimi61 преди 14 години
Ами направи си изводите,ЗАЩО не те обичат...причините май са очевидни!Никой не харесва самовлюбените арогантни Нарциси!!!!!!
99
0
 
3
 
! Отговори
Не преди 14 години
Просто шапка се носи на глава,когато човек я има!Когато я няма, е безсилен и смешен ,както със слабата си грамотност,така и в интелектуалната си незрялост!Подобни забележки са финал ,твърде елементарен и присъщ на определена категория хора,квалифицирани с цветисти определения от българския народ...справка Синонимен речник!Мъниче!
98
3
 
0
 
! Отговори
Калин преди 14 години
Колко пъти съм казвал Обичам те,а на мен само веднъж са ми го казвали.Колко жалко за тях.***.
97
3
 
0
 
! Отговори
Калин преди 14 години
тц тц тц .. накривихте ми на шапката :)
96
0
 
2
 
! Отговори
mimi61 преди 14 години
ВАШИТЕ-НЕ ВАЩЕ!!!!!
95
0
 
2
 
! Отговори
Плюс преди 14 години
Кой ги слага тези плюсове?!!!:))))))))))))))))))))))))))
94
0
 
3
 
! Отговори
mimi61 преди 14 години
Не, аз съм от "СВЕТОВНИЯ ЗАГОВОР"на "Компартиите",който тревожи до безсъние, болните мозъци на неудовлетворените момченца,в петъчните самотни вечери!!!!
93
3
 
0
 
! Отговори
Калин преди 14 години
ти пък да не си му гадже :) обърнали сте го на партийна организация.. с ваще подмолни анонимки!