Зам.-министър на образованието си отива заради гаф с писмо

Класният да определя етноса на учениците, наредила Коджабашиева
3 сеп 2010 15:25,
115
Зам.-министър на образованието си отива заради гаф с писмо
Милка Коджабашиева и Сергей Игнатов Снимка: БГНЕС

Министърът на образованието и науката Сергей Игнатов е поискал оставката на заместничката си Милка Коджабашиева.

Причината е, че е подписала и изпратила писмо до регионалните инспекторати в страната за събиране на данни за етническата принадлежност на децата. 

В писмото се препоръчвало събирането на тази информация да става по усмотрението на класния ръководител, който отчита езика, бита и къде живее детето. Специално е указано да не се изискват сведения от учениците и техните родители, което обаче нарушава конституционното право на самоопределение, обясни министърът.

В образователното министерство се поддържа база данни за деца от етническите малцинства. Основната причина е правото на майчин език и съответно необходимостта да се намери подходящ учител. 

Такава информация се събира всяка година, но родителите посочват етническата принадлежност на децата, защото всеки има право да се самоопредели, обясни Игнатов. Оставката е поискана, предполагам, че вече е на бюрото ми, заяви министърът.

За писмото съобщиха по-рано депутати от ДПС от парламентарната трибуна. По думите на зам.-председателя на партията Лютви Местан указанието да не се допуска самоопределение от децата или от техните родители е грубо погазване на фундаменталното човешко право за самоопределение по етнически признак.

„Всеки носи отговорност за своите действия – когато се изпраща писмо, не лично до вас, а до всичките РИО-та в страната, и се казва, че не бива да се отчита мнението, тоест правото на самоопределение на децата и на техните родители. Това вече е конституционно нарушение и когато човек е в политиката, не може да прави такива. То на футболистите не им дават право да правят нарушение, така че при нас е по-отговорно", коментира министър Игнатов.

Той поясни, че Милка Коджабашиева  ще остане на работа в министерството, защото е много добър специалист. Тъй като е направила политическа грешка обаче, не може да остане зам.-министър. Все още не е ясно кой ще я наследи на поста.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


115
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
3
 
4
 
! Отговори
Калин преди 14 години
работата на учителя "класния" да определя кой кое ли е? ми, че що не ги направим и партийни секретари / не, че са / де факто!може тавана пенсия да вземат.. и без това ги храним допълнително!
51
1
 
7
 
! Отговори
Калин преди 14 години
тази коджабашева колко стаж навъртя у това министерство? все на "експертни" длъжности!аман от партизанщина - религията на ***!
50
1
 
3
 
! Отговори
az sum преди 14 години
до 36 Интересен въпрос? Марионетките в МОНМ не са поставени, за да правят реформи, не ви ли е ясно.Там са, защото са удобни,послушни и изпълнителни.Те залагат на "приемствеността", защото така е по-удобно.Думата реформа в това министерство се тълкува и разбира по друг,удобен за тях начин
49
0
 
5
 
! Отговори
Инан преди 14 години
много мръсотия в МОНМ.Подливат си вода,натягат се,е-аги слагачите....Защо смениха Ломева, някой знае ли? Сега явно пак някой си е харесал мястото на Коджабашиева. В такава потискаща атмосфера не се работи
48
1
 
7
 
! Отговори
аз преди 14 години
ДНЕС Е ЕДИН ПРЕКРАСЕН ДЕН ЗА БЪЛГАРСКОТО ОБРАЗОВАНИЕ.КРАЙНО ВРЕМЕ БЕШЕ ТАЗИ ВЪЛЧЕВА СКУМРИЯ ДА СЕ МАХНЕ.
47
2
 
2
 
! Отговори
Az 4ovekat преди 14 години
nai setne tazi uslijliva garga si nameri i polu4i zaslujenoto. Radvam se 4e e sko4ila s dvata si kraka v blatoto. Za sajalenie ostava v Ministerstvoto, no tam iskat i se obgrajdat s boklutzi.
46
5
 
4
 
! Отговори
Мъдовски преди 14 години
Тази жена винаги ми е била доста странна и с тази фризура съм я оприличавал като партийна активистка от 50 години на миналия век. Но мисля, че много съвестно си върши работата. Ами кой друг, ако не класната, ще се запознае с родителите на Иванчо и Хасанчо, на Ана и Айше, и ще се запознае с обстановката, с вероизповеданието и етническата ориентация на семействата. Г-н Министър, ако освободите тази жена ще направите грешка!
45
2
 
4
 
! Отговори
Dada преди 14 години
Предложението на Атака е много правилно! Ти си този който се заяжда и не разбира от образование!
44
1
 
3
 
! Отговори
i преди 14 години
поредният употребен от Министъра!
43
2
 
10
 
! Отговори
Д о Атака 28 преди 14 години
Ако такива "умни и грамотни" като теб дойдат на власт-по-добре да закрием образованието!Ще го караме само на две дисциплини-основно образование-РЪКОПАШЕН БОЙ ПО ***,***,ЕВРЕИ,***,ИНТЕЛИГЕНТИ---АБЕ ВСИЧКО,КОЕТО НЕ Е АТАКА!Средно образование-Плакати,викове,закани , площадни крясъци и БИОГРАФИЧНИ ДАННИ ЗА ВОЛЕН-рецитация на биографията на Вожда и Жена му!За висше образование ще се изисква-бележка от Лидера и атестация да бройката на претрепаните от Основното образование!
42
1
 
8
 
! Отговори
ПРАВО НА САМООПРЕДЕЛ преди 14 години
ВСИЧКИ БЪЛГАРИ=====МАРСИАНЦИ !!!
41
2
 
6
 
! Отговори
БЪЛГАРИН преди 14 години
според ДПС, ако се самоопределя като МАРСИАНЕЦ, макар че не зная езика е обичаите им ,е мое ПРАВО.НА ПРЕБРОЯВАНЕТОВСИЧКИ ДА СЕ ПИШЕМ МАРСИАНЦИ, СЛЕД КАТО ДПС ЩЕ ЗАПИСВА БЪЛГАРИТЕ И *** КАТО ТУРЦИ !МИНИСТЪРЪТ Е ХРАНЕНИК НА СОРОС Т. Е. С ДПР *** В ЕДНО ГЪРНЕ И ПАРИТЕ ИМ СА ЗА ДА УБИВАТ БЪЛГАРСКОТО.
40
1
 
6
 
! Отговори
444 преди 14 години
Пак искат да манипулират българския народ като скрият резултатите от преброяването.Абе хора в обединена ЕВРОПА няма чиста нация,разбрахте лиииииииииииииииииииииии..........
39
2
 
9
 
! Отговори
Dada преди 14 години
Смяна на всички директори на училища които са заемали този пост повече от три години! Всички са назначени на партиен принцип от предната партийна ламя, *** на измислени партийни величия! Пълнят партийните касички на този който ги е сложил по местата, сладки служебни командировчици...за ядене и пиене. ***!!!!
38
1
 
11
 
! Отговори
подкрепям! преди 14 години
Този Игнатов трябва да направи следното:1. Да преструктурира МОН. Защото там има експерти, които са участвали в другите управления, и са част от съсипването образованието!2. Да се махнат експертите и директори в МОН, отговарящи за информатиката, защото са МНОГО ЗЛЕ!3. Инспекторите в РИО-тата да са на МАНДАТЕН принцип!4. Директорите в училищата да са на МАНДАТЕН принцип!/да не може да са повече от 8 години директори, защото се обуславят предпоставки за корупционни практики/
37
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Не бе Али, просто много от малцинствата се пишат българи, което си е обида за нас за това.Така че жената за мен си е напълно права.
36
8
 
10
 
! Отговори
адем преди 14 години
тя защо не направи нещо да промени системата на образование, защото в момента е под нулата, а се занимава с простотии и тя ми била специалист (по свирките може би) :)
35
13
 
8
 
! Отговори
али преди 14 години
Тая *** ли ще ми казва от кой етнос съм. Тя да йе и да каже *** ще си остане ***, турчина също, арменеца и той, и т.н. мойе ли да е толкова проста. И в крайна сметка като ме пише че съм BG какво ще постигне ??? Какво ще стане ако изброят 120 хил. *** като те са 1.2 мил...и т.н :) смешна работа
34
0
 
12
 
! Отговори
кухото преди 14 години
Голяма част от пишещите доказват колко е зле образователната ни система постоянно.
33
0
 
3
 
! Отговори
МАНГО преди 14 години
Верноооо "Соски нинай дисциплина"