Защо има драма с ролята на особения представител в адвокатурата?

Беше инсцениран този спор върху Закона за адвокатурата, заяви Валя Гигова
1
Защо има драма с ролята на особения представител в адвокатурата?

Водещи юристи настояват парламентът спешно да отхвърли президентското вето върху Закона за адвокатурата. Президентът Румен Радев наложи вето върху няколко текста. Основно за така наречения "особен представител".

"Не става въпрос за парите на адвокатите, а за парите на хората. Адвокатите си взимат парите от техните клиенти, по силата на договора, сключен с клиента. А дали тези пари ще ги присъди като разноски на страната, която е била права и е спечелила правния спор, това вече стои в правомощията на съда. След януари тази година, заради отпадане на възможността тези разноски да бъдат присъждани на база на наредба за минималните адвокатски възнаграждения, се стигна до тази ситуация, в която трябваше да бъдат предприети спешни законодателни мерки, които да кажат как се уреждат правилата за разноските, ако си си спечелил делото. Това е целият въпрос", заяви заместник-председателят на Висшия адвокатски съвет адвокат Валя Гигова в студиото на "Денят ON AIR".

Една от най-дискутираните теми в адвокатурата е ролята на особения представител. Гигова поясни, че особеният представител винаги е адвокат, който представлява лице, което не е налично и не може да бъде намерено. Той действа в защита на този отсъстващ гражданин, дори без директен договор с клиента. Тази роля обаче често предизвиква неправомерни обвинения и недоразумения, което според Гигова е резултат от неразбиране на системата.

"Какъв е правният спор, който беше инсцениран абсолютно без каквото и да било основание - и досега особеният представител се определя от адвокатските съвети по места, и сега възнаграждението на особения представител се определя също от адвокатските съвети, защото ако съдът определи разноски за особения представител, с който адвокатския съвет не е съгласен, защото не може да намери адвокат, който да гледа дело за 100 лева, пак Адвокатският съвет определя възнаграждението", разясни Гигова за Bulgaria ON AIR.

Вижте видео с целия разговор

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още по темата: Bulgaria ON AIRВаля Гигова
Още от Общество
Иван Хиновски предупреди: Мариците ще фалират до 2026 г.
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
Bcuчku gъpжaвu ynpaвлявaнu oт agвokaтu ca ckanaнu мaфuoтcku keнeфu.