Заплата от 18 килограма жълти стотинки

Причината – работничката си позволила да се обърне към НОИ
Обновена: 9 юли 2011 08:03 | 9 юли 2011 07:58,
422
Заплата от 18 килограма жълти стотинки
Снимка: Булфото

Заплата под формата на 18 килограма жълти стотинки получи жена от Шумен заради това, че предизвикала проверки на НОИ и Инспекцията по труда във фирмата, в която работи.

Възнаграждението на Силвия Великова за май е 230 лева, разпределени в 6 найлонови плика с монети по 1, 2 и 5 ст., пише „24 часа”.

Великова подозира, че повод за това „унижение и тормоз” са две проверки, които предизвикала във фирмата, в която работи от шест години, последните четири от тях е в майчинство.

До края на миналата година получавала парите си редовно, но от януари спрели. Проверка на осигурителния институт установила, че фирмата неправомерно е теглила пари за платеното майчинство на Великова и се наложило да ги върне с лихвите – общо 3100 лева.

След изтичане на майчинството й на 1 април Великова излязла в 5-месечен платен годишен отпуск. Фирмата отказала да й го плаща, ако не им възстанови 3100 лв.

Тя потърсила Инспекцията по труда и проверката завършва с предписание заплатата да й бъде платена. Парите за април получила в банкноти. За май обаче е в стотинки.

Получила писмено уведомление с изходящ номер да вземе парите от фирмата, управителят я поканил в офиса.
"Отидох, подписах фиша, че съм получила парите, и изведнъж извадиха пликовете", разказва Великова.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


422
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
305
1
 
3
 
! Отговори
с. до 308 преди 12 години
24 месеца по 230 лева прави точно 5520 лева или около 2700 евра!Я се поинтересувай чисто сумарно колко взимат на месец в Германия например!И сравни нещата!Хайде да сме обективни и коректни!Мда!
304
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Жената не е *** .Българка е ,майка на две прекрасни момиченца.Има снимка и статия в днешния брой на в. "24 часа"
303
7
 
4
 
! Отговори
до 307 преди 12 години
как я е "врътнал" работодателя с 3 бона, след като тя на работа не ходила, че и отпуска искала 5 месеца щото се уморила от нищоправенепо-скоро тя е "врътнала" работодателя с 3 бона
302
2
 
5
 
! Отговори
желъо преди 12 години
кога минималната беше 110 лв. шефа ме викна да си взема 55 те лева, нали съм на 4 часа и ми хвърли един бой , за това че сум сигнализирал агенцията. биеме и ми вика, не те ли е срам аз да те храня цяла година, а ти . ама си кара Ес класата и го боли щъркела за мойте права
301
1
 
6
 
! Отговори
с. преди 12 години
И само да добавя,че не случайно всички са убедени,че жената е ***!Защото българките не раждат!Защо!?Именно заради *** като тоя работодател!Как се гледа дете с тия майчински и с тия заплати!?Топим се като нация заради тия неща!Раждаемостта трябва да бъде стимулирана,пичове!Такива като тоя са за бесене!И да ви светна,че в Шумен най-вероятно е голяма безработица и едва ли фирмаджията се е скъсал да назначава ***!И се държи като робовладелец именно заради безработицата!Мда!
300
5
 
3
 
! Отговори
До 307 преди 12 години
Майчинските не може и не трябва да се дават за по 2 години. Провери на колко места по света ги дават толкова щедро и ще поговорим отново.
299
3
 
5
 
! Отговори
с. преди 12 години
Първо откъде сте сигурни,че жената е ***!?Второ жената може да е излязла майчинси и така да се е случило,че да е забременяла пак!Тя си получава майчинските и гледа децата,а мъжа и бачка!Ето ви примерна ситуация!Какъв е проблема!Работодателя я е врътнал с 3 бона!Ако някой ми гепи 3 бона от залъка на детето ще го удуша!Не стига,че за да пести от осигуровки я е обрекъл на мизерни майчински,ами и пари и гепил!Работодателя е за панделата!Факт!Айде стига сте я обиждали тая жена!Търси си правата!
298
0
 
4
 
! Отговори
САМО ПИТАМ? преди 12 години
КАКВО ОЩЕ НЕ СЕ Е СЛУЧВАЛО В БГ ....НЯКОЙ СЕЩА ЛИ СЕ ?
297
2
 
3
 
! Отговори
чистота преди 12 години
атрактивно заплащане за стерилни ***
296
1
 
2
 
! Отговори
иванова преди 12 години
Статията е за стотинките,а не разказва историята.Как фирмата теглила,а жената има да възтановява?И на кого-на НОИ или на фирмата ги дължи?Ако някой има повече информация нека сподели.Ако ги дължи на фирмата и реши да напусне как ще ги възтанови?Тя ще е получиа своето и какво следва....фирмата да я съди?
295
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
За да работи един работник съвестно,за да има отношение към фирмата,трябва да получава адекватно заплащане!Защо работодателя си прави сметката и иска печалба,а смята,че работникът за едно "мерси" може да работи...Каква мотивация има работникът,ако му се плаща 200лв,а изискванията към него са като за 1200?..Обявите за работа масово обещават "атрактивно заплащане",а когато подпишеш договор,"атракцията" е само на хартията,действителността те презимява...
294
1
 
2
 
! Отговори
андрешко преди 12 години
ама тоя сега ли е забелязал, че е назначил ***, че те пък можели и да раждат, истинско чудо. 4 години 2 по 2 за който не му излиза сметката
293
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
какъв и е проблема на тази ? и без това 230 не са заплата,а само сметките за месеца. отива в топлофикация,ВиК,енергото ...плаща в килограми - и готово ! и без това сметките ни са килограмови и километрови...
292
3
 
3
 
! Отговори
до 297 преди 12 години
ако наистина е имала причина - проблем няма. в противен случай е чисто морален. никога не бих се оженил за някаква, която просто да бездейства 4-5 години. въпрос на гледна точка е, и аз изказвам собственото си мнение.
291
3
 
6
 
! Отговори
гошо от работа преди 12 години
нямат пари една заплата да платят бизнесмени ми се правят
290
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
до 296абе амсалак, ти на колко искаш да я осигурява като не ходи на работа бе ? ти що не си направиш фирма да назначиш 10 *** дето непрекъснато са майчинство, да ги осигуряваш на 1000 лева, ей много си *** момче
289
2
 
4
 
! Отговори
с. до 294 преди 12 години
Всъщност в белите държави социалните придобивки са в пъти по-големи от България!Щом жената е била 4 години в майчинство значи си има причина!Щом закона го позволява какъв е проблема!?И стигаме до същността на проблема-работодателя!Осигурява я на минимална заплата и я обрича на мизерни майчински и още по-мизерна пенсия!В Шумен насякъде е така и няма къде да отиде тая жена!И не стига,че я е цакал с осигуровките,ами я прецакал и с 3 бона!И като си търси правата тя е еди каква си!Ама я стига!
288
3
 
8
 
! Отговори
с. до 288 преди 12 години
Ти си ***!Задължение на работодателя е да плаща здравните осигуровки!Майчинските се изплащат от НОИ!Факта,че е получавала 230 лева ясно показва,че жената е била осигурявана на минималната заплата,което е масова практика!И всъщност работодателя е доил нея защото е пестил от осигуровки на неин гръб!На финала се оказва,че я е прецакал с 3 бона!И сега трябва да ги върне и той се гаври с нея!Какъв си ти бе ждрольо,че защитаваш тоя ***!Такива като тебе винаги ще бъдат роби!***!
287
4
 
11
 
! Отговори
България - кенеф преди 12 години
Голямата подигравка е не това че са и ги дали в стотинки, а че заплатата е 230 лева. В някоя бяла държава за такава заплата биха осъдили работодателя за експлоатация.
286
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Вижте, няма страна, на която да симпатизирам в тази ситуация. *** спор за 230 лева и грозни взаимоотношения между хора заради тях - ей това ни е действителността. 4 години майчинство няма в нито една бяла държава по света! Нито пък има заплати от по 230 лева. Ироничното е, че ако заплатата беше 460 лева, описаното в статията никога нямаше да се случи, защото никой не би помислил да ги събере на стотинки.