Заплата от 18 килограма жълти стотинки

Причината – работничката си позволила да се обърне към НОИ
Обновена: 9 юли 2011 08:03 | 9 юли 2011 07:58,
422
Заплата от 18 килограма жълти стотинки
Снимка: Булфото

Заплата под формата на 18 килограма жълти стотинки получи жена от Шумен заради това, че предизвикала проверки на НОИ и Инспекцията по труда във фирмата, в която работи.

Възнаграждението на Силвия Великова за май е 230 лева, разпределени в 6 найлонови плика с монети по 1, 2 и 5 ст., пише „24 часа”.

Великова подозира, че повод за това „унижение и тормоз” са две проверки, които предизвикала във фирмата, в която работи от шест години, последните четири от тях е в майчинство.

До края на миналата година получавала парите си редовно, но от януари спрели. Проверка на осигурителния институт установила, че фирмата неправомерно е теглила пари за платеното майчинство на Великова и се наложило да ги върне с лихвите – общо 3100 лева.

След изтичане на майчинството й на 1 април Великова излязла в 5-месечен платен годишен отпуск. Фирмата отказала да й го плаща, ако не им възстанови 3100 лв.

Тя потърсила Инспекцията по труда и проверката завършва с предписание заплатата да й бъде платена. Парите за април получила в банкноти. За май обаче е в стотинки.

Получила писмено уведомление с изходящ номер да вземе парите от фирмата, управителят я поканил в офиса.
"Отидох, подписах фиша, че съм получила парите, и изведнъж извадиха пликовете", разказва Великова.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


422
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
325
6
 
3
 
! Отговори
ДО 330 преди 12 години
Мир на праха на баба ти , ама пишеш глупости.Баба ти ще ти се сърди.По времето на баба ти (бай Тошо) , се плащаха огромни заплати и майчинство сравнени с цените.А ако толкова си инат , кажи как е хранела децата и как си е плащала телефона и интернета и парното на 7 деца.
324
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ще работиш и ще си гледаш САМА детето! Ще си намериш надомна работа, щом е нужно!! Какво, пак някой да се бръкне да ти даде ли???
323
1
 
7
 
! Отговори
до 329 преди 12 години
Ок....Минималната работна заплата е 240лв......да речем,че вземам 500 лв.С тях трябва да платя консумативи,да издържам семейство цял месец, и ще останат колко,че да плащам за гледане на дете?...Реален поглед имаш ли върху нещата? От позицията на какви доходи ми говориш?..Айде да те наема...мога да заделя 10лв на месец за гледачка...
322
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
абе моята баба /мир на праха и/ нито майчински получавала, нито помощи, а 7 деца отгледала и хора ги направилакак тогава можело, сега не можелоа *** как могат а??
321
4
 
2
 
! Отговори
До 323 преди 12 години
И това не е вярно. И тук, и там има места, стига да можеш да си ги позволиш. Вече няма градове по света, където животът да е евтин. В интерес на истината, в България условията на живот не са никак лоши.
320
4
 
4
 
! Отговори
до Бонзай преди 12 години
като се замислиш България и Германия са били на едно ниво края на войнатадори Германия е била победена и по-бедна и трябвало да плаща репарацииГерманците за 50 години капитализъм стават 1-ви в Европа, произвеждат БМВ, Мерцедес и т.н.ние за 50 години комунизъм ставаме последни, произвеждаме чушки и краставицие кой ни е виновен?
319
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Преди години жените са работили на нивите и са раждали по 5-6 деца!! МЪРЗЕЛИИИИИИИИ!
318
3
 
4
 
! Отговори
Василев преди 12 години
Добре че имаме читава Съдебна система,та когато се стигне до такива конфликти ще реши проблема справедливо и безпристрастно...!!!???...
317
1
 
6
 
! Отговори
иванела преди 12 години
До 323 - Браво! Точно така стоят нещата днес.За съжарение.Не е редно една майка да избира между детето и работата си
316
1
 
4
 
! Отговори
до 158 "счетово преди 12 години
ама краво ти какво разбираш от счетоводство и какви толкова задължения има една фирмичка дребна с 10-15 души работници /едни осигуровки,ДДС,отчет за месеца,ведомост за заплати/ много ама много работа има няма за 5 работни дни а през другото време търкаш стола ,лакираш си ноктите и се чудиш с каква по толяма шпатола да се подмажеш на шефа си и току виж си взела някой лев повече. Ти трябва да продаваш слънчоглед пред някой стадион,а не да си счетоводител
315
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
А ето го и другият момент..В други страни може да е по-малък отпускът по майчинство,НО там майките има къде да дадат децата т.е има ясли,детски градини,тук няма места в градините....Заплатите са големи,майките могат да плащат на жени за да им гледат децата....А тук,я ми отговорете,няма места в яслите,не можеш да си позволиш да плащаш за гледане на дете....къде отива детето ти,докато ти си на работа?
314
0
 
4
 
! Отговори
уол щрасе преди 12 години
те дойчовците и кредити на гърция дават, че да си спасят банките.
313
2
 
3
 
! Отговори
Бонзай преди 12 години
до с.като даваш пример с Германия колко взимат, кажи и колко даватГермания дава на света Мерцедес, Опел, Ауди, БМВ, черна и бяла техника, продукти на световно нивоа ние кво даваме??? чушки и домати и кисели краставициза толкова даване дори 230 са ни много
312
4
 
0
 
! Отговори
до 307 преди 12 години
никого няма да удушиш,на мен са ми гепили десетки хиляди в чужбина от неплатени заплати и осигуровки...а тази се пише за голяма тарикатка впрочем.
311
3
 
6
 
! Отговори
бяла лястовица преди 12 години
у белите държави има работа, може да избираш дали 1 година майчинство 1000 евро или повече даже или две години 500. и хората вместо да стоят 2 години отиват да работят за 1500 евро, а тук дали си майчинство или на работа за 300 лева , нали се сещаш, че и работа няма. а тези от софия много могат и много вземат само искам да го приложат това можене в Лом примерно
310
3
 
6
 
! Отговори
иванела преди 12 години
До непросветените- след като свърши отпуската по майчинство, жената трябва да си ползва платения годишен отпуск,който й се полага за времето,в което е била по майчинство.
309
3
 
3
 
! Отговори
До с. преди 12 години
Ето ти статистиката (дано мине линкът): upload.wikimedia.org/wikipediamons/e/ed/HistofLeavebyCountry.pngПоказва че в изключително малко страни по света отпускът по майчинство превишава 30 седмици, основно е между 10 и 20. И между другото, този вечен вой за привилегии е най-характерната обща черта между нас и ***.
308
3
 
3
 
! Отговори
с. до 311 преди 12 години
"фирмата неправомерно е теглила пари за платеното майчинство на Великова и се наложило да ги върне с лихвите общо 3100 лева."Айде да четеш внимателно преди да пишеш глупости!Не ви прави чест да защитавате *** като въпросния работодател!Пак казвам,че явно наистина винаги ще бъдете роби!
307
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
аз ако съм работодател, също бих я натирил тази4 години да и плащам осигуровки, тя да не идва на работа, че и отпуска да искаотпуска за какво? за това че не е работила ли?
306
10
 
7
 
! Отговори
Василев преди 12 години
Ще се научете бе?Ще се научете да работите, да уважавате човека който ви дава работа и се грижи за бъдещето на фирмата!Няма друг начин,ще се научете, може много време да мине , ама няма как да не извървим този път!!!Бачкане по 10 часа и на 120 % това ви чака ако искате европейски заплати!!!Сега българина активно работи по 2 часа,1 час обедна почивка,2часа кафета и цигари,1 час клюки,1 час храна и 1 час витае из облаците!!!