90 000 евро за вечеря със Сергей Станишев

Свърших много работа за България, рече бившият вътрешен министър на Австрия
Обновена: 15 мар 2012 15:05 | 15 мар 2012 11:45, Бойчо Попов
274
90 000 евро за вечеря със Сергей Станишев
Ернст Щрасер си спомни за вечеря със Станишев. Снимка: Reuters

Тълпа от журналисти и депутати посрещна бившия австрийски вътрешен министър Ернст Щрасер, който снощи бе разпитан от парламентарната комисия по корупцията, пише в днешния си брой Виртшафсблат.

Пред депутатите той разказа за сътрудничеството си с лобиста Петер Хохегер като консултант на българското правителство от 2006 г. до 2008 г.

Още по темата
Целта на неговите консултации била подобряване на имиджа на България в ЕС във връзка с корупцията и организираната престъпност, както и даване на съвети за реформата в полицията.

Щрасер отрече информацията на Хохегер, че като член на специално създадения „консултативен съвет“ е получил 100 000 евро за лобизма си.

Според парламентарната комисия налични са обаче три негови сметки, всяка за по 30 000 евро.

„Свърших много работа за тях, в цяла Европа имах най-богат опит в сферата на полицията“, оправда се за хонорарите си Щрасер.

Според него не е имало директни разговори с българското вътрешно министерство.

Щрасер обаче призна за вечеря в тесен кръг с тогавашния премиер Сергей Станишев, а връзката му била дама от България, която имала PR агенция.

По време на вечеря обсъждате реформата в полицията в България? По време на основното или по време на десерта? 90 000 евро за една вечеря? Това вероятно е пране на пари

Нито Станишев, нито жената, с която той живее на семейни начала – Моника Йосифова, обаче си спомнят за подобна вечеря с Щрасер.

„По време на вечеря обсъждате реформата в полицията в България? По време на основното или по време на десерта? 90 000 евро за една вечеря? Това вероятно е пране на пари“, заявява снощи пред комисията лидерът на партията на зелените Петер Пилц.

„Отричам подобни абсурдни твърдения“, отвръща му Щрасер, но не може да обясни защо е получавал пари от Хохегер и през 2009 г., въпреки че проектът за България бил приключил още през пролетта на 2008 г.

През 2008 г. PR агенцията на Хохегер е получила поръчка от тогавашната тройна коалиция у нас да проведе кампания за имиджа на България.

Скандалът се разрасна и у нас, след като стана ясно, че агенцията на австриеца е върнала част от парите през PR агенцията на Моника Йосифова.

Това станало на два транша - единият е от 2006 г. на стойност 240 000 евро, а вторият през 2008 г. е за 143 000 евро.

Парламентът у нас също подхвана темата, след като ГЕРБ предложи комисия да обсъди скандала. Станишев и Йосифова вече изразиха готовност да сътрудничат и да представят необходимите документи по скандала „Хохегер“.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


274
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
това си е живо присвояване на средства уж законно!какво лобиране- те хората нали имат тук дипломати и получават доклади какво става тук!освен ако парите не са давани за подкупи/уж лобиране!/а станишев и моника е нормално да не си спомнят!
21
1
 
24
 
! Отговори
20г.---- преди 12 години
"*** си с рози накичи ,насраното да не личи"---Р.Ралин !
20
3
 
22
 
! Отговори
Голата И С Т И Н А преди 12 години
НА СЪД серГей и Моника и да връщат тия пари,какви са тия 1.5милн.евра за PR,а резултата е катастрофален докладите от ЕС за свършената работа по МВР и Съд са с оценка(слаб)2 никаква реформа напротив там има най голяма корупция.Ето как сърГей е станал(мъж) и се жени за Моника(к*ртизанката) значи булката и *** са закупени с много евра и имиджа пред ЕС на сърГей е изчистен и затова той е назначен за председател на ПЕС за европейска заплата,а съсела се правеше на честен и беден живеещ в панелка.
19
14
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
А морално ли е сами да си гласуват герберките по високите нива в държавната администрация по 45 000 евро бонуси ?
18
1
 
12
 
! Отговори
Blake преди 12 години
Явно са яли нещо престояло, щото нито Съсела, нито Съселшата си спомнят за случката... Явно са изпаднали в кома или са получили амнезия за тази вечеря :)))))
17
0
 
8
 
! Отговори
БЪЛГАРИН 1 преди 12 години
Ми те и едните и другите са едни и същи : БСП = ГЕРБ само дето в момента първите са зад борда и не са до кацата с меда,за което е и борбата.Ати бедни ми народе не се връзвай на локумите и театралните им постановки.Измежду другото постановчика и сценаристта на всичко това е един и същ,а целта е ясна-пак на държавна ясла.
16
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Дори да е виновна,въпросната Госпожа,Госпожица или Любовница,Йосифова,Янова,Станишева,объркването направо е тотално,Съдът във България ще я оправдае,че такава Жителка във България няма.Прилича ми на Партизанщина
15
6
 
16
 
! Отговори
Да, ама ... преди 12 години
*** са ***, но дори СерГея беше по-добър министър-председател от Бай Бойко. Каквото и да си говорим, България от Виденов не е била толкова зле !
14
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ГЕРБ са против външното ни разузнаване, те са и против лобизма в полза на България... Абе май тези са само ЗА монополите в България и високите цени на съмнително качествените храни.
13
1
 
19
 
! Отговори
Лобиста преди 12 години
Между другото знаете ли че в България лобизмът не е приет, смята се за корупция! В нормалните държави има закон за лобизма и такива ми ти издънки като тая просто не биха минали, а и има правила! Тук правилата са - аз на тебе, ти на мене, държавата кучета я яли! Много се омазахте с тоя случай другарю Станишев, а и всички жълтурковци, толкова че вече никой не пита кой пръцна? Вече всички търсим ново бельо, че направо си се оакахте!
12
1
 
20
 
! Отговори
Смут преди 12 години
*** вечрята.Да не са яли пържоли от БРОНТОЗАВЪР?
11
6
 
15
 
! Отговори
знаете ли преди 12 години
Знаете ли, че другата жена в скандала е писала програмата на ГЕРБ и е близка до ЦвЦвoffnews.bg
10
1
 
8
 
! Отговори
iii преди 12 години
И понеже холандците са честни, обективно отсъдиха за Шенген?!Боко и Цецко не плащат нали?!Зетоьовее, тъщи, балдъзи, баджанаци и т.н. Лобизма не е забранен, а и явно тази УСПЕШНА сделка е дожела и до наследника на Моника и Серго :), т.е. каката е била АМА много благодарна от съвместната им работа и погълнантото вино на вечерите е дало резултат за демографският прираст!?
9
1
 
15
 
! Отговори
Бг преди 12 години
....и накрая се ....ВЗЕХА !ПАРИ ПРИ ПАРИ ----ОТИВАТ!
8
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ако ГЕРБ лобираха в Холандия ние отдавна щяхме да сме в Шенген !
7
18
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Бойко също плати най-малко 200 хиляди евро за самолет и вечеря с емира на Кувейт. Парите са от сметките на сребърния фонд на българските пенсионери.
6
15
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
гербаджиите сигурно ги е яд, щот требва да одят до катар да просят пари с некви задкулисни игрички, а пък там ги посрещат по сандалки, а не с вечери за по 90 хил. евра :D
5
0
 
28
 
! Отговори
Бг преди 12 години
Слаба държавност ---22г.---гола вода ,политици ,*** ---кога ли ще изплуваме ?
4
6
 
34
 
! Отговори
Имидж мейкър преди 12 години
Така ни подобрихте имиджа другари, че където да отидем в Европа сме не 3та, а 5та класа хора. На вън са убедени, че у нас всичко се постига с корупция и като те видят че работиш и знаеш, те питат дали случайно някой от родителите ти не е с друг произход! Сега тоя скандал /който между другото в немско говорящия свят е доста голям, въпреки че тук го омаловажават/ съвсем ни окепази имиджа. Жалко г-жо Янева или Станишева, и вие сте един имидж мейкър, пази Боже!
3
9
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
А Цветелина с винетките кога ще връща ?