КС: Шефът на Здравната каса е уволнен незаконно

Мотивите все още не са оповестени
24 сеп 2024 19:20, Стела Стоянова
3
КС: Шефът на Здравната каса е уволнен незаконно
Снимка БГНЕС, архив

Конституционният съд единодушно обяви за противоконституционно решението за предсрочно прекратяване на мандата на управителя на НЗОК Станимир Михайлов, съобщиха от съда. На заседанието са присъствали 10 конституционни съдии. Мотивите на съда все още не са оповестени.

От решението следва, че Народното събрание трябва да възстанови Михайлов начело на касата. В момента титуляр на поста няма, а изпълняващ длъжността управител е Момчил Мавров. ГЕРБ обаче са доказали, че за тях правилата не важат. Миналата година КС обяви за противоконституционно и уволнението на Цветан Цветков от Сметната палата. ГЕРБ обаче не допуснаха Цветков да се върне в палатата, като промениха сроковете за избор на титуляр и специално записаха, че дотогава постът ще се заема от временния председател Горица Грънчарова. След което Грънчарова даже беше кандидат за премиер. Т.е. може да се очаква и тук в следващите дни експресно ГЕРБ да се измъкне от прилагане на решението на КС, пише "Сега".

Излъченият от ПП-ДБ Станимир Михайлов бе силово уволнен от НЗОК на 17 април по искане на ГЕРБ и с гласовете на ДПС, БСП и "Възраждане". Още тогава бе ясно, че това се прави незаконно, тъй като депутатите гласуваха несъществуваща оставка. Преди този срамен епизод от работата на парламента, Михайлов и подуправителят му Момчил Мавров (човекът на ГЕРБ в ръководството на касата) бяха принудени да депозират оставки и да работят месеци наред в това неясно положение, без оставките да изразяват волята им. Когато обаче ГЕРБ включи изневиделица оставката в дневния ред на парламента, Михайлов я оттегли. Въпреки това депутатите на Бойко Борисов гласуваха оттеглената оставка и дори не дадоха думата на Михайлов да се защити.

Отстраняването на Михайлов беше финалният ход на ГЕРБ за овладяването на институцията, която уж прозрачно би следвало да разпределя 8 млрд. лв. на година за здравни услуги на населението. България е на първо място по доплащане от джоба за лечение въпреки тези милиарди. Впоследствие случилото се стана един от аргументите да се съберат подписи за свалянето на Росен Желязков от председателския пост на НС.
 


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от Общество
Иззеха контрабандни цигари за около 100 хил. лв. на Лесово
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
0
 
! Отговори
Смех... преди 10 минути
....и кво сега, шефа на Здравната каса, на просия ли го е ударил....ХАХАХАААА....НЕМА ЛИ "СОЦИАЛНИ ПОМОЩИ" ЗА ТОЯ, ХАЛГЪЗНИК....???!!!!
2
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Bcuчku gъpжaвu ynpaвлявaнu oт agвokaтu ca egнu ckanaнu мaфuoтcku keнeфu!
1
0
 
4
 
! Отговори
Крадецс Мицов преди 1 час
Има един *** Мицов който краде пари от инвалидите с несъществуващи такси,и тези мошенници от здр каса въобще не им пука въпреки доказателствата.Най големите *** и мошенници са там.