Преговорите при премиера за ски пистите без резултат

Споровете между екоорганизациите и властта продължават
Обновена: 18 юни 2012 17:07 | 18 юни 2012 15:33, Миглена Иванова
179
Преговорите при премиера за ски пистите без резултат
Снимка: БТА

Все още няма пълно съгласие между еколозите и управляващите по най-спорната точка от промените в Закона за горите - дали да се прави промяна на предназначението на горски територии, когато става въпрос за строеж на спортни съоръжения. Това стана ясно след новата среща при премиера Бойко Борисов в Министерския съвет.

Все пак се оказа, че има леко сближаване на позициите. Представителите на властта в лицето на земеделския министър Мирослав Найденов и председателя на парламентарната комисия по земеделие Десислава Танева принципно са се съгласили с предложението на природозащитниците право на строеж върху горски територии и земеделски земи да се учредява за определен срок само след промяна на предназначението на земите.

"Законът задължава да го продадеш на съответния инвеститор, който е променил предназначението. Ние предлагаме тази възможност да отпадне и тя да му се дава за право на строеж вече с променено предназначение, да се учредява право на строеж за съответен период от време - 20, 30 години, колкото реши законодателят. Собствеността ще остане на държавата, върху нея ще има ограничено, вещно право на строеж и след като приключи ползването, се връща в горските територии", обясни след срещата Тома Белев от организацията „Зелени Балкани“.

По този начин земите няма да се прехвърлят на инвеститорите, както предвиждаше спорният текст на чл. 79 от Закона за горите, уточни той.

Тази идея обаче не беше подкрепена от поддръжниците на облекченията за ски строителството. Филип Цанов от сдружение “Природата за хората и регионите”, което стои зад протестите против президентското вето върху Закона за горите, коментира, че ако предложението бъде прието, това отново ще е своеобразна приватизация. "Това е все едно да си купите апартамент и след 30 години да го върнете на собственика“, посочи той.

Още по темата
Управляващите от ГЕРБ са съгласни да подкрепят ветото на президента Росен Плевнелиев върху Закона за горите,  съобщи по-късно за Investor.bg Тома Белев.

Управляващите обаче продължават да поддържат позицията, че конкретни нови текстове от Закона за горите няма да се гледат в Народното събрание, докато не се постигне споразумение между екологичните организации и кметовете, които настояват правителството да не спира инвестиционните проекти в планинските общини.

 

В тази връзка президентът Росен Плевнелиев коментира, че след наложеното вето се дава шанс на всички организации да намерят разрешение на проблемите без да блокират пътища.

По този повод Андрей Ковачев обясни, че еколозите са готови да направят компромис за строителство без промяна на предназначението на горите само за вече съществуващите съоръжения, за да се извърши необходимата им модернизация. Това според него ще реши проблема със старите лифтове на Витоша.

Междувременно днес се проведе втори контрапротест в подкрепа на спорния Закон за горите. Около 300 жители на общините Сапарева баня и Дупница затвориха за десетина минути главния път Е-79 в района на с. Пиперево, община Дупница.

Протестиращите настояват правителството да не се поддава на натиск и да не спира инвестиционните проекти в планинските общини, защото това ги обрича на безработица и мизерия.

Още икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


179
Още по темата: Закон за горите
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
81
10
 
4
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 12 години
Българските газпромчета от два дни пик***ят шистов газ... - кумирите им гризнаха дръвцето във Варшава...
80
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
забелязвам почерка на платените драскачи които са станали природозащитници - пак цъкат като луди минусчета, но се издадоха
79
0
 
4
 
! Отговори
Mihail_Kasabov преди 12 години
Росен да вземе това решение, а не премиера. Достатъчно време е президент, така че да действа вече индивидуално.
78
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Насажда се мнението, че еколозите блокиращи едно от натоварените кръстовища в София са студенти и будни млади хора, които вместо да гледат мачовете от евро'2012 са излязли на протест в ползу роду. И още, тъй като е сесийно време - студентите рискували да ги скъсат на изпити, но се борят докрай за своите идеи.А дали е така?Видях ученици, майки с деца, колоездачи, хора разхождащи кучета, дори политици, но студентите ги нямаше.
77
3
 
16
 
! Отговори
ИВАН -СОФИЯ преди 12 години
ПРОМУТРЕНСКАТА ТЕЛЕВИЗИЯ БТВ И НЕЙНИТЕ НАГЛИ РЕПОРТЕРИ ЗАСЛУЖАВАТ САМО БОЙ!СПОМНЕТЕ СИ КАТУНИЦА И ОНАЯ БЕНАТОВА КАКВО НАПРАВИ ТОГАВА!ИЗКАРА ПРОТЕСТИРАЩИТЕ ХОРА ***...
76
1
 
5
 
! Отговори
anonimen преди 12 години
Ami Darzavata sled kato e zagrizena za pominaka na tezi hora da vzeme tia da vlozi sredstvata vav tezi ski pisti,hem ste ima kontrol,hem ste osiguri rabotni mesta i ne po malko vazno prihodi za haznata
75
3
 
12
 
! Отговори
ОСТАВКА преди 12 години
ОСТАВКА!!!!
74
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Много е лесно да блокираш орлов мост - така може всеки, седи се на сянка в парка, пие си бирок и като му доскучее се повъргаля на булеварда.
73
2
 
10
 
! Отговори
Violetta преди 12 години
Комсомолския син Плевнелиев изобщо не живее в тази държава. Той си има пари и имоти на стойност милиони, така че хич не го е грижа нито за екозащитниците нито за българския народ като цяло.
72
2
 
8
 
! Отговори
бостаня преди 12 години
защо не искат инвеститорите да сменят предназначението на земята. Защото не може да се смени от гора на нищо, освен гора. Гората вече е описана и е включена в Натура 2000 и нищо не може да се промени. Затова и законът е такъв фалшификат. Той е отчетен фалшификат като счетоводство и като статистика. На базата на този отчетен фалшификат обаче тази писта, която е всъщност гора ще получава еко-субсидии вкл. за енергийна ефективност, вкл. за опазване на горския фонд, вкл. за залесяване, вкл. за рисърч, вкл. за каквото си поискат, а същевременно ще се водят инвеситор в паркова територия и ще им се възстановяват всички, запомни всички направени инвестиции. Не че Цеко ще направи инвестиция със свои пари. Ще натрупа в таксите фалшиви инвестиции и те ще му се възстановяват като ще печели само от това двойно - и от възстановяване чрез фондовете и от увеличените такси. До тук печели четворно общо. Ето и петото- ще представя оперативни разходи като инвестиции, както правят водоснабдителните дружества и топлофикацията и пак ще му се "възстановяват" тези разходи.
71
1
 
14
 
! Отговори
UACEG преди 12 години
Диана Найденова-срам и позор за българската журналистика !
70
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ехххх много сте жалки господа протестиращи "екозащитници" сега лъснахте колко сте компетентни като и Вие нямате единно мноние как да бъде направен закона!!! Но според мен е по важно да си протестирате да правите грозни и *** сцени да изливат агресия и най-лицемерно да се скандира "без агресия" това представлявате за жалост!!!
69
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ужас днес тук няма на снимка Боко ТИКВАТА
68
13
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ние видяхме до какво доведоха протестите и преговорите на "интелигентните" еколози през януари срещу шистовия газ - доведоха до мораториум който блокира дори разработването на конвенционалните газови находища у нас. Спечелиха хората които внасят синьо гориво, загубихме всички ние.Сега се правят подобни глупости които ще блокират туристическия бранш и ще донесат печалби за нашите съседи. Отново ще загубим всички ние.
67
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ски курортите са като голф игрищата,правят се за парички.Колкото и да скача народа и писти и сеч ще има и шистов газ ще има и каквото ни поискат това ще им дадем.Малка България самостоятелна политика няма как да води.Бедни сме и като пътуват до Катар и до други богати страни политиците ни го виждат.
66
2
 
9
 
! Отговори
до 99 преди 12 години
Ако Станишко беше на власт, и той щеше да шитне ски-пистите като Боко, така че тук няма цвят. Нали при Тройната коалиция започна строежът на голф игрища в Пирин и хотели в Рила. Едни и същи са и тия, и ония, така че не виждам защо приписваш политически оттенък на екоактивистите... Да не говорим, че това не са екоактивисти, а обикновени граждани
65
1
 
6
 
! Отговори
teritorialno_podelen преди 12 години
"Управляващите от ГЕРБ са съгласни да подкрепят ветото на президента Росен Плевнелиев върху Закона за горите, съобщи по-късно за Investor.bg Тома Белев."така е, защото управляващите преди това са му казали какво да прави :)
64
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Под шапката КБ и под вещото ръководство на БКП/БСП работят храбри еколози.Ура другари!
63
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Я да се изсече всичко и дърво да не остане да ви видя пистите.Лимони ще се садят тук след време и маслини.
62
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Прилича ми като диктатура на пролетариата - протестиращите еколозите в София които да речем са 20 000 хиляди - загубили връзка със земята и донякъде лумпенизирани се опитват да налагат своето мнение над стотина души които са близо до земята в Дупница, Сапарева баня и други селища.